Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Έτοιμη να υποδεχθεί 20 μετανάστες του πλοίου Alan Kurdi η Γαλλία

Έτοιμη να υποδεχθεί 20 μετανάστες του πλοίου Alan Kurdi η Γαλλία
photo Reuters

Η Γαλλία είναι έτοιμη να υποδεχθεί 20 από τους πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο πλοίο Alan Kurdi ανοικτά της Μάλτας.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέ, δήλωσε πως η Γαλλία προτίθεται να υποδεχθεί 20 από τους πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν εγκλωβισμένοι εδώ και μέρες στο πλοίο Alan Kurdi της μη κυβερνητικής οργάνωσης Sea-Eye, το οποίο πλέει ανοιχτά της Μάλτας, ώστε να επιτραπεί η αποβίβασή τους στην Βαλέτα.

“Μίλησα με τον ομόλογό μου της Μάλτας και του επιβεβαίωσα ότι η Γαλλία, όπως και η Γερμανία και πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι, θα δείξουν αλληλεγγύη για την υποδοχή των προσφύγων που βρίσκονται στο πλοίο Alan Kurdi, προκειμένου να τους επιτραπεί να αποβιβαστούν στη Βαλέτα”, έκανε γνωστό ο κ. Καστανέ μέσω twitter.

“Όπως έγινε και για τα άλλα πλοία (Lifeline, Aquarius, SeaWatch), ζήτησα από το προσωπικό του υπουργείου Εσωτερικών και του OFPRA (Γαλλικό Γραφείο Προστασίας των Προσφύγων και Απατρίδων), να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να μεταβούν εκεί τις προσεχείς ώρες ώστε να διευκολύνουν τη μεταφορά στη Γαλλία 20 ανθρώπων που χρήζουν προστασίας”, διευκρίνισε.

Στην ίδια γραμμή πλεύσης και το Βερολίνο, όπου εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε στο AFP ότι η Γερμανία είναι “έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν”.

photo Reuters

Εννιά μέρες ταλαιπωρίας εν πλω για πρόσφυγες και μετανάστες

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ το πλοίο Alan Kurdi, το οποίο έχει πάρει το όνομά του από τον μικρό Σύρο πρόσφυγα που βρέθηκε νεκρός σε ακτή στην Τουρκία, προχώρησε στη διάσωση 64 μεταναστών από αυτοσχέδιο πλεούμενο ανοικτά της Λιβύης στις 3 Απριλίου.

Το πλοίο είχε αρχικά κατευθυνθεί προς την Ιταλία και το νησί Λαμπεντούζα, όμως ο Ματέο Σαλβίνι αρνήθηκε λέγοντας πως η Γερμανία θα πρέπει να αναλάβει τους μετανάστες καθώς η ΜΚΟ που τους έσωσε είναι γερμανική και το πλοίο έχει γερμανική σημαία.

Έτσι στο Alan Kurdi κατευθύνθηκε στη συνέχεια προς τη Μάλτα και έκτοτε πλέει στα διεθνή ύδατα γύρω από το νησί, το οποίο έχε δεχθεί πολλούς μετανάστες που έχουν διασώσει ΜΚΟ στη Μεσόγειο, αλλά μόνο ύστερα από συμφωνία για τη μετεγκατάστασή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Δυο γυναίκες που επιβαίνουν στο πλοίο αποβιβάσθηκαν στη Μάλτα λόγω προβλημάτων υγείας, με μια από αυτές, μια 23χρονη Νιγηριανή να είναι έγκυος και να απομακρύνεται ύστερα από κρίση επιληψίας. Η κατάσταση στο πλοίο παραμένει κρίσιμη καθώς αν και μεταφέρθηκε χθες νερό και τρόφιμα, οι συνθήκες διαβίωσεις θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των διασωθέντων.

Αυτά τα σκηνικά με το πλοίο αποτελούν το ένατο επεισόδιο της διπλωματικής κρίσης που ξεκίνησε πέρσι το καλοκαίρι, όταν ο Ματέο Σαλβίνι έκλεισε τα ιταλικά λιμάνια στα πλοία των ΜΚΟ, για να αναγκάσουν με αυτό τον τρόπο και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να συνεννοούνται για την κατανομή τους στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις