Κόσμος

Έτσι είναι σήμερα η θρυλική Φαράχ Ντιμπά

Δημόσια εμφάνιση από τις λίγες που κάνει τα τελευταία χρόνια από την θρυλική Φαράχ Ντιμπά. Η χήρα του Σάχη του Ιράν Μοχάμεντ Παχλαβί και πρώην αυτοκράτειρα απέτισε σήμερα φόρος τιμής στην τελετή μνήμης για τον Ζακ Σιράκ στο Παρίσι. Στα 81 της χρόνια η Φαράχ Ντιμπά που σαγήνευσε αρχηγούς κρατών και όχι μόνο με την ομορφιά της έφτασε στις Invalides για να αποχαιρετίσει τον καλό της φίλο.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Φαράχ Ντιμπά για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι παντρεύτηκε τον Σάχη Μοχάμεντ Παχλαβί το 1959 σε έναν γάμο που έμεινε στην ιστορία για την χλιδή του. Το νυφικό της είχε σχεδιαστεί από τον Yves Saint Laurent. Το υπέροχο στιλ της και η γοητεία της οδήγησε πολλούς να την αποκαλούν «Η Τζάκι Κέννεντι της Μέσης Ανατολής».  Το 1976 ο Αντι Γουόρχολ ταξίδεψε στο Ιράν για να φτιάξει το πορτραίτο της.

Για την εποχή της ήταν από τις πιο μορφωμένες γυναίκες με σπουδές στην Αρχιτεκτονική και μάλιστα στις ΗΠΑ. Η ίδια ίδρυσε ένα πανεπιστήμιο στην χώρα της που λειτουργούσε με τον δυτικό τρόπο και άνοιξε τις πόρτες του έτσι ώστε να σπουδάσουν περισσότερες γυναίκες.

farah
Η Φαράχ Ντιμπά με τον γιο της Ρεζά το 1997

Βλέποντας την Επανάσταση να πλησιάζει το 1978, ο Σάχης και η Φαράχ Ντιμπά εγκατέλειψαν την χώρα τους το 1979 ενώ και οι δυο καταδικάστηκαν σε θάνατο.Έγιναν δεκτοί στην Αίγυπτο από τον Ανουάρ Σαντάτ. Όμως οι πιέσεις από το Ιράν ήταν πολλές για να εκδοθούν στην χώρα και να εκτελεστούν. Έτσι, έφυγαν για το Μαρόκο και στην συνέχεια για τις Μπαχάμες και τέλος στο Μεξικό. Έναν χρόνο αργότερα ο Σάχης πέθανε από λέμφωμα. Η Φαράχ Ντιμπά δεν σταμάτησε να ασχολείται με τα κοινά και ζούσε μεταξύ Ουάσινγκτον και Παρισιού.

Το 2001 η κόρη της Λεϊλά αυτοκτoνεί, ενώ το 2011 αυτοπυροβολήθηκε ο γιος της Αλί Ρεζά.

Η περιουσία των Παχλαβί λέγεται ότι είναι πάνω από 15 δισ δολάρια. Κατέχουν μια σειρά από πανάκριβα ακίνητα στο εξωτερικό, όπως στην Γενεύη, τη Νάπολη, το Κάπρι και το Σαιν Μόριτς αλλά και ένα νησί στην Ισπανία.

Σήμερα η Φαράχ Ντιμπά Παχλαβί εμφανίστηκε στο Παρίσι ντυμένη στα μαύρα για να αποχαιρετίσει τον φίλο της Ζακ Σιράκ.

farah farah

φωτογραφίες: REUTERS/ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ιράν προσφεύγει στην υπηρεσία του ΟΗΕ για την Πολιτική Αεροπορία κατά των κυρώσεων από τις ΗΠΑ
Στις 23 Σεπτεμβρίου τέθηκαν σε ισχύ οι κυρώσεις, με τις ιρανικές αεροπορικές εταιρείες να ακυρώνουν τις διεθνείς πτήσεις τους καθώς οι κύριοι περιφερειακοί προορισμοί, έλαβαν μέτρα απαγόρευσης
Αεροδρόμιο
Το μήνυμα της 87χρονης Μαρικάρμεν από το νοσοκομείο της Ισπανίας - «Συνεχίστε τον αγώνα» λέει στους διαδηλωτές μετά την έξωση από το σπίτι της
Στην πλατεία Πουέρτα δελ Σολ καμιά εκατοστή διαδηλωτές παραμένουν σε αντίσκηνα από το Σάββατο το βράδυ διαμαρτυρόμενοι για τη στεγαστική κρίση που πλήττει την Ισπανία
Η 87χρονη στην Ισπανια
Η Ρωσία χτύπησε κτίριο της Ακαδημίας Επιστημών στο Κίεβο – Άνθρωποι κρέμονται από τα παράθυρα, ασταμάτητες οι επιθέσεις σε αμάχους
«Η Ουκρανία πληρώνει το τίμημα για τις επιθέσεις που πραγματοποίησε τους τελευταίους μήνες στη Ρωσία», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ - Πολλοί νεκροί και τραυματίες σε διάφορα μέρη της χώρας
κιεβο
12
Σκάνδαλο AI στην Ιταλία: Πολιτικός αντίπαλος της Μελόνι «έγδυσε» ψηφιακά γυναίκα βουλευτή
Ο πρώην στρατηγός Ρομπέρτο Βανάτσι που βρίσκεται πίσω από το κόμμμα Futuro Nazionale, κατηγορείται για «χυδαία» και προσβλητική συμπεριφορά - Δημοσίευσε πρόσφατα το μανιφέστο του όπου τάσσεται υπέρ της «μεσογειακής πατριαρχίας»
Ματίλντε Σιρακούζανο