Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Eugenie Brazier: Μια γεύση από τη ζωή της σεφ με 4 πράγματα που δεν γνωρίζετε

Eugenie Brazier

Με ένα doodle τιμά σήμερα η Google την καταξιωμένη σεφ Eugenie Brazier. Το πάθος για μαγειρική και άγνωστες πτυχές της ζωής της.

Είναι μια Γαλλίδα σεφ που λίγοι γνωρίζουν, πολλοί όμως μπορεί να έχουν γευτεί τα πιάτα της που παραμένουν “παρακαταθήκη” στην παραδοσιακή γαλλική κουζίνα. Γνωρίστε την Eugenie Brazier που η Google τιμά σήμερα 12 Ιουνίου με ένα… λαχταριστό doodle.

Eugenie Brazier: Η σεφ που χάραξε τον δρόμο…

Δεν θεωρείται άδικα η “μητέρα της σύχρονης γαλλικής κουζίνας”, αφού γεννήθηκε με πάθος για την μαγειρική. Γεννήθηκε στο La Tranclière στην ανατολική Γαλλία σαν σήμερα το 1895. Έχασε τη μητέρα της στην ηλικία των δέκα ετών και μεταφέρθηκε σε ένα αγρόκτημα. Εκεί έμαθε να μαγειρεύει στην περιοχή του Bresse.

Η Eugenie Brazier ξεκίνησε να πειραματίζεται από την ηλικία των 20 ετών πάνω σε τοπικές συνταγές. Με το απλό και κομψό φαγητό της κέρδισε μέχρι και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους της Γαλλίας και όχι μόνο.

Όλα ξεκίνησαν πολύ γρήγορα στη ζωή της. Το 1921 άνοιξε το πρώτο της εστιατόριο το La mère Brazier. Η μαγειρική της αγαπήθηκε γρήγορα, προσελκύοντας πελατεία όπως ο Charles de Gaulle, ο Valéry Giscard d’Estaing και η Marlene Dietrich. Λίγα χρόνια αργότερα και μετά την απόκτηση του γιου της, Gaston, άνοιξε και δεύτερο εστιατόριο στις Άλπεις.

https://youtu.be/2I2MCB0cSsI

Κατά τη διάρκεια της καριέρας της στην μαγειρική και την εστίαση, κέρδισε συνολικά έξι αστέρια Michelin για τα δύο εστιατόριά της.

4 πράγματα που δεν γνωρίζετε για τη ζωή και το έργο της

  • Σπεσιαλιτέ της η αστακομακαρονάδα με μπράντι και κρέμα.
  • Πολλοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν ότι ο Paul Bocuse, ο επονομαζόμενος «πάπας» της γαλλικής γαστρονομίας αρχισε να εκπαιδεύεται στην κουζίνα σε ηλικία 16 ετών, στο πλευρό της. Εκείνος είχε δηλώσει για την καταξιωμένη σεφ ότι είχε μια τρομερή αίσθηση στο να “διαβάζει” τους ανθρώπους και να αναγνωρίζει ποιά είναι τα δυνατά και αδύνατα σημεία τους.
  • Τα εστιατόρια της λειτουργούν ακόμα με τις παραδοσιακές συνταγές της και τα πιάτα που την ανέδειξαν. Ιδιοκτήτρια είναι τώρα η εγγονή της, Jacotte.
  • Η ίδια είχε αρνηθεί να παραλάβει ένα τιμητικό βραβείο της πατρίδας της Γαλλίας. Τότε είχε τονίσει ότι η βράβευση αυτή ήταν περιττή αφού δεν έκανε κάτι με το οποίο άλλαξε ή καλυτέρευσε τον κόσμο, αλλά έκανε απλά τη δουλειά της!

Το doodle της Google

Με αφορμή την 123η επέτειο από τη γέννησή της, η Google την τιμά σήμερα μέσα από ένα εντυπωσιακό doodle που περιλαμβάνει μία γεύση από τη ζωή και το έργο της…. Η Eugenie Brazier άφησε την τελευταία της πνοή στις 2 Μαρτίου του 1977 στη Γαλλία.

Πηγή βίντεο:Google Doodle videos/News Now Hot

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις