Δευτέρα, 29 Απρ.
22oC Αθήνα

Eurovision 2016: Το μεγάλο φαβορί, η… Αυστραλία και ο Timberlake

Eurovision 2016: Το μεγάλο φαβορί, η… Αυστραλία και ο Timberlake

Μπορεί η Ρωσία, μια συμμετοχή με άρωμα Ελλάδας, να είναι το μεγάλο φαβορί στον τελικό της Eurovision που γίνεται απόψε στη Στοκχόλμη της Σουηδίας αλλά ο ανταγωνισμός θα είναι έντονος. Κυρίως από την Αυστραλία (ναι, τη γνωστή ΜΗ ευρωπαϊκή χώρα) αλλά και τη Γαλλία.

Η φετινή Eurovision αναμένεται να… σαρώσει σε τηλεθέαση. Άλλωστε, όλο το… πακέτο, σε αυτό συνηγορεί: τραγούδια, χορευτικά, εκκεντρικές εμφανίσεις, χρώματα. Και επίσης, σημαντικός παράγοντας η πείρα του σουηδικού δικτύου SVT, το οποίο είχε ήδη αναλάβει τον τελικό του 2013.

Κι αν η συμμετοχή της Αυστραλίας ξενίζει, η εξήγηση είναι απλή: το προϊόν πουλάει και κανείς δεν θα έλεγε όχι σε περισσότερα χρήματα από τις διαφημίσεις. Φέτος δε η Eurovision θα μεταδοθεί για πρώτη φορά απευθείας στις ΗΠΑ μέσω του γκέι τηλεοπτικού δικτύου Logo. Οπότε, μην εκπλαγείτε αν του χρόνου δούμε και τις ΗΠΑ στο διαγωνιστικό κομμάτι.

Άλλωστε, φέτος, οι φαν της Eurovision θα έχουν την ευκαιρία να απολαύουν στη σκηνή του διαγωνισμού τον Τζάστιν Τίμπερλέικ. Όχι, ο Αμερικανός σταρ δεν θα διαγωνιστεί. Αλλά θα προσφέρει λίγη από τη λάμψη του και θα τραγουδήσει για πρώτη φορά το νέο του single Can’t Stop the Feeling ! “Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είναι τώρα πραγματικά ένα παγκόσμιο φαινόμενο”, δήλωσε ο διευθυντής του διαγωνισμού Γιον Όλα Σαντ.

Το φαβορί

Κατά πολλούς είναι η Ρωσία. Το τραγούδι, που έχει γράψει ο Δημήτρης Κοντόπουλος και τη χορογραφία έχει κάνει ο Φωκάς Ευαγγελινός, ερμηνεύει ο Σεργκέι Λάζαρεφ, δημοφιλής όχι μόνον στη χώρα του, αλλά και σε πολλές άλλες της ανατολικής Ευρώπης, ο οποίος έχει ήδη κάνει καριέρα ως τραγουδιστής, ηθοποιός και παρουσιαστής της τηλεόρασης.

Ο 33χρονος Λάζαρεφ, ο οποίος μιλάει συχνά κατά του κλίματος ομοφοβίας στη Ρωσία, συγκεντρώνει όλα όσα χρειάζονται για να ανέβει στο βάθρο: ένα τραγούδι γεμάτο ενέργεια (You Are the Only One), μια θεαματική εμφάνιση και άνεση στα αγγλικά.

Οι μεγάλοι αντίπαλοί του θα είναι οι διαγωνιζόμενοι από την Αυστραλία, τη Γαλλία και την Ουκρανία, η οποία μετέχει φέτος στον διαγωνισμό με ένα τραγούδι με άκρως πολιτικό περιεχόμενο.

Το Κίεβο εκπροσωπεί φέτος, περίπου δύο χρόνια μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία, η 32χρονη Τζαμάλα, μία τραγουδίστρια που ανήκει στη μουσουλμανική μειονότητα των Τατάρων της Κριμαίας. Το τραγούδι με το οποίο κατεβαίνει στον διαγωνισμό έχει τίτλο “1944” και αναφέρεται στον ξεριζωμό από τις δυνάμεις του Γιόζεφ Στάλιν των εκατοντάδων χιλιάδων συμπατριωτών της από τα εδάφη τους στη Μαύρη Θάλασσα εκείνη τη χρονιά.

Την Αυστραλία εκπροσωπεί στη δεύτερη αυτή συμμετοχή της στην Eurovision η 27χρονη, με καταγωγή από τη Νότια Κορέα, Ντάμι Ιμ με το τραγούδι “Sound of Silence”.

Η Γαλλία, η οποία έχει πολύ καιρό να κερδίσει στον διαγωνισμό, ενίσχυσε φέτος τις πιθανότητές της για μια επιτυχία ακολουθώντας τη γνωστή συνταγή: επιλογή ενός καλλιτέχνη που έχει αποδείξει την αξία του στην τηλεόραση, στην συγκεκριμένη περίπτωση του 31χρονου Αμίρ. Ο νεαρός καλλιτέχνης έχει ήδη στο ενεργητικό του δύο εκπομπές που τον καθιέρωσαν στην μικρή οθόνη (Nouvelle Star και The Voice en France). “Αυτό θα το ζήσω μόνο για μια φορά και θέλω να το ζήσω στο έπακρο”, είπε ο Αμίρ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Τον νικητή στη φετινή Eurovision θα αναδείξει η ψήφος των τηλεθεατών στο τέλος της αναμετάδοσης, λίγο πριν από τις 22:30 ώρα Γκρίνουϊτς (01:30 ώρα Ελλάδος).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε