Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Eurovision 2019: Μαντόνα και Ισλανδία τους έπιασαν στον… «ύπνο» με τις παλαιστινιακές σημαίες

Eurovision

Μπούμερανγκ γύρισε στο Ισραήλ η προσπάθεια πολιτικοποίησης της Eurovision.
Οργή για την κίνηση της Μαντόνα να εμφανίσει χορευτή με τη σημαία της Παλαιστίνης στην πλάτη.
Το απέκρυψε από τους διοργανωτές που ακόμα δεν έχουν… ανεβάσει το βίντεο με την εμφάνισή της.
Η EBU απειλεί με κυρώσεις τους Hatari από την Ισλανδία που σήκωσαν παλαιστινιακές σημαίες.
Δείτε τη στιγμή που η ασφάλεια τους παίρνει τις σημαίες!

Ήταν Μάιος του 2019 όταν η Νέτα χάριζε στο Ισραήλ μια ακόμη νίκη στη Eurovision με το τραγούδι Toy. Από την πρώτη στιγμή, η Ισραηλινή τραγουδίστρια κάλεσε τις χώρες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό στην Ιερουσαλήμ, δίνοντας ξεκάθαρα πολιτικό χαρακτήρα στη Eurovision του 2019. Την ακολούθησε ο πρωθυπουργός Νετανιάχου και οι φωνές οργής και καλέσματος σε μποϊκοτάζ δεν άργησαν.

Δεν ήταν άλλωστε μόνο η πρωτοφανής κίνηση για αναφορά στην Ιερουσαλήμ που δεν είναι πρωτεύουσα του Ισραήλ, αλλά και η βία με την οποία αντιμετωπίζονται οι Παλαιστίνιοι. Μοιραία, οι Ισραηλινοί θερίζουν ό,τι έσπειραν. Και το βράδυ του Σαββάτου (18.05.2019) στο Εκθεσιακό Κέντρο του Τελ Αβίβ δεν έλειψαν οι πολιτικές αναφορές.

Η πρώτη μάλιστα ήρθε από την ίδια τη Μαντόνα. Η εμφάνισή της δεν ήταν αυτή που περίμεναν οι φαν της. Η «βασίλισσα της ποπ» πήρε ένα σκασμό λεφτά για να παρουσιαστεί στη σκηνή της Eurovision, παρουσίασε τον χειρότερο εαυτό της αλλά το θέμα δεν ήταν αυτό ακριβώς.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Οι πρόβες της είχαν κρατηθεί μυστικές. Όταν λοιπόν, λίγο πριν ολοκληρωθεί η εμφάνισή της όσοι βρίσκονταν στο Εκθεσιακό Κέντρο του Τελ Αβίβ είχαν, εμβρόντητοι (οι διοργανωτές κυρίως), είδαν δυο χορευτές (έναν άνδρα και μια γυναίκα) να φεύγουν αγκαλιασμένοι. Ο ένας στην πλάτη του είχε τη σημαία του Ισραήλ. Η δεύτερη της Παλαιστίνης. Το μήνυμα σαφές, αλλά δεν άρεσε σε όλους…

Φωτογραφία EPA

Δεν μπορεί κανείς να μη σχολιάσει το γεγονός πως το video με την εμφάνιση της Madonna στο Τελ Αβίβ δεν έχει ανέβει ακόμα, μεσημέρι Κυριακής πια, στην επίσημη σελίδα της Eurovision στο YouTube. Θα φανταζόταν κανείς ότι η εμφάνιση της κορυφαίας σταρ, εκείνης που όλοι περίμεναν να δουν στο Τελ Αβίβ, θα ήταν από τα video που θα «ανέβαιναν» αμέσως. Μάλλον όχι όταν μέσα σε αυτό υπάρχει σημαία της Παλαιστίνης…

Η EBU, που διοργανώνει τη Eurovision δεν δίστασε να «καρφώσει» την «βασίλισσα της ποπ». «Οι δύο σημαίες – του Ισραήλ και της Παλαιστίνης – δεν συμπεριλαμβάνονταν στo act και δεν υπήρχαν στις πρόβες. Η Εurovision δεν είναι εκδήλωση πολιτικού περιεχόμενου και η Μαντόνα το γνώριζε αυτό», σχολίασε εκπρόσωπος της EBU στον Independent.

Η ίδια η Madonna έσπευσε να απαντήσει στην κριτική. Ανέβασε στο λογαριασμό της στο Instagram βίντεο με το επίμαχο σημείο και τους χορευτές να φεύγουν αγκαλιασμένοι και έγραψε: «Η Madonna είναι μαχήτρια της ελευθερίας. Είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία να διαδώσω το μήνυμα της ειρήνης και της ενότητας στον κόσμο».

Δείτε την ανάρτηση

https://www.instagram.com/p/BxoJ_DGBjcp/

Η Ισλανδία και η… ασφάλεια

Δεν ήταν όμως μόνο η Μαντόνα που θέλησε να στείλει ένα πολιτικό μήνυμα στους διοργανωτές της Eurovision. Το συγκρότημα Hatari που εντυπωσίασε πολλούς με το τραγούδι (μίσους) Hate Will Prevail κέρδισε το κοινό. Όχι τους διοργανωτές.

Τα μέλη του, την ώρα της ψηφοφορίας στο Green Room, σήκωσαν πανό με τη σημαία της Παλαιστίνης. Η αντίδραση του κοινού ήταν να τους γιουχάρει. Των παρουσιαστών να «παγώσουν» και να υπάρξουν δευτερόλεπτα αμηχανίας.

Δείτε τη στιγμή, η… γιούχα μετά το 0:54

Θυμηθείτε το τραγούδι της Ισλανδίας

Αμέσως μόλις σήκωσαν τις σημαίες της Παλαιστίνης, τα μέλη της ισλανδικής αποστολής δέχτηκαν μια… επίσκεψη. Ένας άνδρας και μια γυναίκα από την ασφάλεια, τους πλησίασαν και τους ζήτησαν να τους δώσουν τις σημαίες.

Και αυτή η στιγμή έχει καταγραφεί σε video

Η EBU δεν έκρυψε την οργή της και μάλιστα απειλεί την Ισλανδία με κυρώσεις. «Στη ζωντανή μετάδοση του μεγάλου τελικού για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, οι Hatari, το ισλανδικό συγκρότημα, επέδειξαν για λίγες στιγμές μικρά πανό για την Παλαιστίνη ενώ κάθονταν στο Green Room. Ο διαγωνισμός της Eurovision είναι ένα μη πολιτικό event και αυτή η πράξη παραβιάζει άμεσα τους κανονισμούς του. Τα πανό απομακρύνθηκαν γρήγορα και οι συνέπειες αυτής της ενέργειας θα συζητηθούν από το Reference Group (σ.σ. το εκτελεστικό συμβούλιο του διαγωνισμού)» αναφέρει η ανακοίνωση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις