Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Έβαν Γκέρσκοβιτς: Χαμογελαστός στο γυάλινο κλουβί ο Αμερικανός δημοσιογράφος που κρατείται για κατασκοπεία στη Ρωσία

Έβαν Γκέρσκοβιτς: Χαμογελαστός στο γυάλινο κλουβί ο Αμερικανός δημοσιογράφος που κρατείται για κατασκοπεία στη Ρωσία
Reuters

Ο Έβαν Γκέρσκοβιτς προσήχθη στο δικαστήριο, στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τη σύλληψή του πριν 20 μέρες για κατασκοπεία στη Ρωσία. Ο Αμερικανός δημοσιογράφος της Wall Street Journal θα παραμείνει κρατούμενος, σύμφωνα με απόφαση του ρωσικού δικαστηρίου.  

Ο Έβαν Γκέρσκοβιτς είναι μαχητικός παρά τη διατήρηση της προσωρινής κράτησής του στη Ρωσία για κατασκοπεία, κατηγορία που απορρίπτει, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP μία από τους συνηγόρους του.

«Είναι μαχητικός, αθλείται, καταλαβαίνει ότι οι άνθρωποι τον υποστηρίζουν», δήλωσε η Μαρία Κορτσαγκίνα μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας κατά την οποία δικαστής αρνήθηκε την αποφυλάκιση του Αμερικανού δημοσιογράφου της Wall Street Journal.

Ο Έβαν Γκέρσκοβιτς εμφανίστηκε για πρώτη φορά από τη σύλληψή του εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες ενώπιον ρωσικού δικαστηρίου, κλεισμένος σε γυάλινο κλουβί.

Φορώντας καρό πουκάμισο και τζιν, με σταυρωμένα τα χέρια και βλέμμα ήρεμο και αποφασιστικό, ο Γκέρσκοβιτς κοίταζε αμίλητος τους δημοσιογράφους.

Έβαν Γκέρσκοβιτς: Από το ρεπορτάζ στη φυλακή

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες (FSB) συνέλαβαν στα τέλη του Μαρτίου τον δημοσιογράφο που έκανε ρεπορτάζ στο Γεκατερίνμπουργκ της κεντρικής Ρωσίας. Το Κρεμλίνο δηλώνει ότι συνελήφθη «επ’ αυτοφώρω» να κατασκοπεύει. Ο φάκελος είναι απόρρητος και δεν έχει εμφανιστεί στοιχείο που να στηρίζει την κατηγορία.

Ο Γκέρσκοβιτς έχει τεθεί υπό καθεστώς προσωρινής κράτησης, τουλάχιστον μέχρι τις 29 Μαΐου. 

Η Αμερικανίδα πρεσβευτής Λιν Τρέισι, η οποία δήλωσε ότι κατόρθωσε να συναντήσει τον δημοσιογράφο για πρώτη φορά στη φυλακή, βρέθηκε, επίσης, στη δικαστική αίθουσα.

Η σύλληψη του Έβαν Γκέρσκοβιτς προκάλεσε σοκ, αφού κανείς δυτικός δημοσιογράφος δεν έχει συλληφθεί και κατηγορηθεί για κατασκοπεία στη Ρωσία εδώ και δεκαετίες.

Ο 31χρονος ρεπόρτερ, γνωστός για την ποιότητα της δημοσιογραφικής του δουλειάς και τη σοβαρότητά του, απειλείται με 20ετή φυλάκιση.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ρώσος αντιπολεμικός ακτιβιστής, Γιαροσλάβ Σιρσίκοφ, ο οποίος είχε γνωστοποιήσει πρώτος τη σύλληψη του Έβαν Γκέρσκοβιτς, συνελήφθη κι αυτός από τις ειδικές δυνάμεις της ρωσικής αστυνομίας.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις