Κόσμος

Έβερεστ: Φόβοι για φονικό συνωστισμό στην «ζώνη θανάτου»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Αριθμός ρεκόρ ορειβατών αναμένεται στο Έβερεστ κατά τη φετινή εαρινή ορειβατική περίοδο δημιουργώντας φόβους για φονικό συνωστισμό και πολλούς θανάτους.

Ο συνωστισμός και οι μεγάλοι αριθμοί σχετικά άπειρων ορειβατών θεωρούνται οι βασικοί παράγοντες για τον θάνατο εννέα ανθρώπων κοντά στην κορυφή των 8.849 μέτρων τον Μάιο του 2019 –μια από τις περιόδους με τους περισσότερους θανάτους εδώ και χρόνια.

Όποιος θέλει να ανέβει στο Έβερεστ έως τα τέλη Μαΐου, όταν ο καιρός είναι συνήθως ακόμα ευνοϊκός, θα πρέπει να έχει λάβει άδεια από την κυβέρνηση του Νεπάλ έως τα τέλη αυτού του μήνα. Έως τώρα, το Νεπάλ έχει χορηγήσει τον αριθμό ρεκόρ των 463 αδειών για την ανάβαση στο Έβερεστ μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου, ξεπερνώντας τις 409 άδειες του 2021.

«Οι προκλήσεις με την υπάρξη περισσότερων ορειβατών στο βουνό θα είναι πιθανόν συνωστισμός στην ορειβατική διαδρομή, ειδικά εάν τα ‘ανοίγματα’ του καιρού είναι λίγα και με απόσταση μεταξύ τους», δήλωσε ο Γκάρετ Μάντισον από την αμερικανική εταιρία Madison Mountaineering σε μήνυμα στο WhatsApp από την κατασκήνωση βάσης. «Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι ορειβάτες να ξεμείνουν από οξυγόνο και να βρεθούν αντιμέτωποι με εξάντληση/έκθεση στη ‘ζώνη θανάτου’», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε υψόμετρο άνω των 8.000 μέτρων όπου ο αέρας είναι πολύ αραιός για να μπορέσει να επιβιώσει κάποιος χωρίς πρόσθετο οξυγόνο.

Το Νεπάλ, όπου βρίσκονται 8 από τις 14 υψηλότερες κορυφές του κόσμου, επικρίνεται συχνά από κάποιους ορειβάτες της Δύσης διότι επιτρέπει σε οποιοδήποτε μπορεί να καταβάλει το αντίτιμο των 11.000 δολαρίων για να αποκτήσει άδεια να ανέβει στο Έβερεστ –μια κατηγορία που η κυβέρνηση αρνείται.

«Πολλές από τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη νότια πλευρά του Έβερεστ αναλαμβάνουν ορειβάτες που δεν έχουν ακόμα αποκτήσει την απαραίτητη εμπειρία για να μπορούν να αντιμετωπίσουν με ασφάλεια τις δυσκολίες», δήλωσε ο Έντριαν Μπάλιντζερ από την αμερικανική εταιρία Alpenglow Expeditions, που μετέφερε τις δραστηριότητές του στην κινεζική πλευρά.

Φέτος, οι Κινέζοι έχουν λάβει τις περισσότερες άδειες -96- ενώ ακολουθούν οι Αμερικανοί με 87 άδειες, ενώ οι ορειβάτες από την Ινδία έλαβαν 40 άδειες.

Μια δεύτερη ορειβατική περίοδος διαρκεί από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο αλλά δεν είναι τόσο δημοφιλής.

Για κάθε ορειβάτη υπάρχει τουλάχιστον ένας τοπικός οδηγός Σέρπα.

Η ορειβασία είναι βασική πηγή εσόδων για τη φτωχή χώρα, όπου περίπου 500.000 απασχολούνται στον τομέα του τουρισμού και ο αριθμός των αδειών αυξάνεται σταθερά.

Από τις αρχές τους έτους, το Νεπάλ έχει χορηγήσει άδειες σε 1.046 ορειβάτες για 24 κορυφές, με την κυβέρνηση να αντλεί 5,6 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων τα 5 εκατ. προέρχονται μόνο από το Έβερεστ.

Κάθε ορειβάτης δαπανά τουλάχιστον 26.700 δολάρια για μια αποστολή στο Νεπάλ, ποσό που καλύπτει το κόστος της άδειας, τις απαραίτητες προμήθειες, τους οδηγούς και τις μετακινήσεις, δήλωσε ο Σέρπα Άνγκ Τσέρινγκ της νεπαλέζικης εταιρίας Asian Trekking.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κακοκαιρία στην Βρετανία: Ένας νεκρός στη Σκωτία από την καταιγίδα Boelo – Χιλιάδες σπίτια παραμένουν χωρίς ρεύμα
Δεκάδες πτήσεις ματαιώθηκαν από τα αεροδρόμια Λιντς-Μπράντφορντ της Αγγλίας, Μπέλφαστ και Τζορτζ Μπεστ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Γλασκώβης, του Εδιμβούργου, του Ινβερνές και του Αμπερντίν στη Σκωτία
Καταιγίδα
Ανατροπή και ήττα του Βούτσιτς στις βουλευτικές εκλογές στη Σερβία, ιστορικό ρεκόρ ψηφοφόρων με 70% συμμετοχής - Ολονύκτιοι πανηγυρισμοί στο Βελιγράδι
«Είναι σαφές ότι χάσαμε, η Φοιτητική Λίστα κέρδισε» λέει ο πρώην πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς έπειτα από 14 χρόνια στην πολιτική ηγεσία της χώρας
Βούτσιτς
58
Βεγγάζη και Τρίπολη απαντούν στον Τραμπ που χαρακτήρισε τη Λιβύη «σκα@@χώρα»: «Ήταν επισκέπτης του βρώμικου νησιού Έπσταϊν»
Ξέσπασαν Ντμπέιμπα και Χαφτάρ μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου σχετικά με τους μετανάστες που πηγαίνουν στις ΗΠΑ από Λιβύη, Υεμένη, Αϊτή και Σομαλία
Τραμπ 6
Ο Νετανιάχου προειδοποιεί για «δεύτερο Ολοκαύτωμα» σε περίπτωση ήττας στις εκλογές: «Το μίσος για μένα είναι ασήμαντο στην υπαρξιακή απειλή»
«Μην μας δοκιμάζετε, θα υποστείτε δυσανάλογα αντίποινα», προειδοποίησε τους Ιρανούς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε περίπτωση επιθέσεων κατά την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών
Νετανιάχου
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προκλητική η ανακοίνωση της επικύρωσης του τουρκολιβυκού μνημονίου
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προσθέτει τη ρητή αποδοκιμασία της ανακοίνωσης της επικύρωσης του μνημονίου, επαναλαμβάνοντας την έκκληση για διμερή διάλογο μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας
REUTERS 14
«Στα κάγκελα» η Ευρώπη: Πάνω από 1.300 συλλήψεις στη Γαλλία – Βανδαλισμοί σε Αλβανία και Ισπανία, νέα επεισόδια σε Ιταλία και Βέλγιο
Στην Γαλλία αναμένονται νέες κινητοποιήσεις στις 31 Οκτωβρίου και 5 Νοεμβρίου - Μαζικές διαδηλώσεις και επεισόδια στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες
Παρίσι
9