Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

«Έχω ένα όνειρο» – Με Μάρτιν Λούθερ Κινγκ η ομιλία Ζελένσκι στο αμερικανικό Κογκρέσο – Η προτροπή στον Μπάιντεν

«Έχω ένα όνειρο» – Με Μάρτιν Λούθερ Κινγκ η ομιλία Ζελένσκι στο αμερικανικό Κογκρέσο – Η προτροπή στον Μπάιντεν

Μια πολύ συγκινητικό ομιλία στο αμερικανικό κογκρέσο εκφώνησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Τα μέλη του Κονγκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών υποδέχθηκαν όρθια και με παρατεταμένο χειροκρότημα τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Slava Ukraina», «Δόξα στην Ουκρανία», είπε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι υποδεχόμενη τον.

Ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε έναν παραλληλισμό μεταξύ του πολέμου που εξαπέλυσε η Μόσχα στην Ουκρανία και των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και της επίθεσης της ιαπωνικής αεροπορίας κατά της αμερικανικής βάσης στο Περλ Χάρμπορ το 1941.

«Στη σπουδαία ιστορία σας, έχετε σελίδες που σας επιτρέπουν να κατανοήσετε τους Ουκρανούς», είπε απευθυνόμενος μέσω τηλεδιάσκεψης στο αμερικανικό νομοθετικό σώμα. «Θυμηθείτε το Περλ Χάρμπορ, εκείνο το φρικτό πρωινό της 7ης Δεκεμβρίου 1941, όταν ο ουρανός σας σκοτείνιασε από τα αεροπλάνα που σας επιτέθηκαν», «θυμηθείτε την 11η Σεπτεμβρίου, εκείνη την φρικτή μέρα του 2001», είπε. «Αυτόν τον τρόμο, η Ευρώπη δεν τον έχει βιώσει εδώ και 80 χρόνια», είπε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος παράλληλα κάλεσε για περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια για την προστασία του ουκρανικού εναέριου χώρου και για περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης όλων των αμερικανικών επιχειρήσεων.

«Η Ρωσία έχει μετατρέψει τον ουρανό της Ουκρανίας σε πηγή θανάτου για χιλιάδες ανθρώπους», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας τόνισε ότι η χώρα του δεν πολεμά μόνο για να υπερασπιστεί τα εδάφη της από τους ρώσους εισβολείς αλλά για να υπερασπιστεί και τις αξίες της. 

«Κάθε μέρα, εδώ και 3 εβδομάδες, η Οδησσός, το Χάρκοβο και η Μαριούπολη δέχεται επιθέσεις από εδάφους και αέρος, έχουμε βληθεί με πάνω από 1.000 πυραύλους και όλα αυτά έχουν να τα ζήσουν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη εδώ και πολλές δεκαετίες», είπε και ζήτησε για ακόμα μια φορά να κλείσει ο εναέριος χώρος πάνω από την χώρα του. Ζήτησε επίσης, αντιαεροπορικά συστήματα και αεροπλάνα που θα βοηθήσουν την Ουκρανία.

«Έχω ένα όνειρο, τις ξέρετε αυτές τις λέξεις. Έχω ένα όνειρο και μια ανάγκη να προστατευθούν οι ουρανοί μας. Η Ουκρανία ευχαριστεί τις ΗΠΑ για όσα έκανε η κυβέρνηση και ο λαός σας για την εκπαίδευση του στρατού μας για τα πυρομαχικά. Είμαι ευγνώμων στον Πρόεδρο Μπάιντεν για όσα έχει κάνει για εμάς. Θέλουμε να λογοδοτήσουν οι Ρώσοι εγκληματίες, ως εγκληματίες πολέμου. Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσω την ρωσική στρατιωτική μηχανή. Προτείνουμε οι κυρώσεις που επέβαλλαν οι ΗΠΑ να αφορούν όλους όσοι έχουν κρατήσει τα αξιώματά τους. Από εκείνους που παίρνουν αποφάσεις έως τους δημοσίους υπαλλήλους. Αν έχετε επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με την Ρωσία να φύγουν από εκεί γιατί τα χρήματα που βγάζουν είναι βαμμένα με αίμα. Κλείστε τις πόρτες στα ρωσικά αγαθά». 

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας διακόπτοντας την ομιλία του προέβαλλε ένα βίντεο με το πως ήταν η χώρα του πριν την ρωσική εισβολή και πως είναι σήμερα. Ένα βίντεο μαχαιριά στην καρδιά. Το βίντεο έκλεισε με το μήνυμα «κλείστε τους ουρανούς πάνω από την Ουκρανία».

Δείτε το βίντεο 

«Σήμερα δεν αρκεί να είναι κάποιος ηγέτης του ΝΑΤΟ ή της Δύσης αλλά να είσαι ηγέτης του κόσμου και χρειάζεσαι ειρήνη. Πρέπει να είσαι γενναίος και έτοιμος να δώσεις την ζωή σου για τις ανθρώπινες αξίες για το δικαίωμα στην ελευθερία και την ανεξαρτησία. Να πεθάνεις γι’ αυτό που εσύ ονειρεύεσαι για την χώρα σου και όχι γι’ αυτό που ονειρεύεται ο γείτονας», είπε συνεχίζοντας. 

Και πρόσθεσε: «Είμαι σχεδόν 45. Πόσο χρονών μπορώ να γίνω όταν βλέπω ότι ήδη υπάρχουν 100 νεκρά παιδιά από τους βομβαρδισμούς στην Ουκρανία; Πως να ζήσω άλλη μια ημέρα; Είναι ο ρόλος μου να ζήσω σαν ηγέτης των Ουκρανών. Εύχομαι στον Πρόεδρο των ΗΠΑ να ορθώσει το ανάστημά του για να γίνει ο ηγέτης του κόσμου και της ειρήνης. Σας χαιρετώ. Δόξα στην Ουκρανία».

Δείτε όλη την ομιλία

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις