Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Ευλογιά των πιθήκων: Ο ΠΟΥ θα χρησιμοποιεί τον όρο «mpox» για την ασθένεια λόγω παραπόνων για ρατσισμό

Ευλογιά των πιθήκων: Ο ΠΟΥ θα χρησιμοποιεί τον όρο «mpox» για την ασθένεια λόγω παραπόνων για ρατσισμό
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Τον νέο όρο «mpox» θα αρχίσει να χρησιμοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για την ευλογιά των πιθήκων, τη συντομογραφία δηλαδή της λέξης monkeypox, καλώντας και τον υπόλοιπο κόσμο να κάνει το ίδιο, επειδή έγιναν παράπονα ότι η ονομασία της ασθένειας είναι ρατσιστική και στιγματίζει.

«Και οι δύο ονομασίες θα χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα για έναν χρόνο ενόσω το ‘ευλογιά των πιθήκων’ θα καταργείται σταδιακά», ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης που ξεκίνησε μέσα στο 2022 ώστε να βρεθεί η νέα ονομασία για την ασθένεια.

Ο όρος «mpox» ή «Mpox» ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς και προτάθηκε από την οργάνωση ανδρικής υγείας RÉZO μεταξύ άλλων, καθώς ο διευθυντής της εξήγησε ότι ο κόσμος θα πάρει στα σοβαρά την υγειονομική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για την ευλογιά των πιθήκων και δεν θα έχει στο μυαλό του την εικόνα του αντίστοιχου ζώου.

Η ευλογιά των πιθήκων ανακαλύφθηκε το 1958 και ονομάστηκε έτσι από το πρώτο ζώο το οποίο εμφάνισε συμπτώματα. Αν και αρχικά διαδιδόταν κυρίως σε μια ομάδα χωρών στη δυτική και κεντρική Αφρική, φέτος 110 χώρες έχουν αναφέρει κάπου 80.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 55 θανάτους, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις