Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Ευλογιά των πιθήκων: Πρώτος νεκρός στο Περού – Οροθετικός που είχε σταματήσει τη θεραπεία του

Ευλογιά των πιθήκων: Πρώτος νεκρός στο Περού – Οροθετικός που είχε σταματήσει τη θεραπεία του

Ένας οροθετικός ασθενής είναι το πρώτο θύμα της ευλογιάς των πιθήκων στο Περού σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου που νοσηλεύτηκε.

Μάλιστα, ο ασθενής είχε σταματήσει εδώ και καιρό τη θεραπεία κατά του HIV. Ο άνδρας, ηλικίας 45 ετών, «έφθασε στο νοσοκομείο σε πολύ σοβαρή κατάσταση με την ευλογιά των πιθήκων. Η υγεία του ήταν εξασθενημένη αφού είχε εγκαταλείψει τη θεραπεία του κατά του HIV», δήλωσε ο διευθυντής του νοσοκομείου Ντος δε Μάγιο, ο Εδουάρδο Φαρφάν, σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό.

«Δεν πέθανε εξαιτίας της ευλογιάς των πιθήκων, αλλά από σηψαιμία» λόγω του εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματός του, είπε ο διευθυντής του νοσοκομείου της Λίμας. «Το πρόβλημα ήταν ότι επρόκειτο για ασθενή με συννοσηρότητες», κάτι που τον καθιστούσε πιο ευάλωτο, και είχε «αποσταθεροποιημένη» υγεία, σύμφωνα με τον κ. Φαρφάν.

Όταν ο ασθενής εισήχθη στο νοσοκομείο με «εκτεταμένη μόλυνση» από τον ιό, «τα μικρόβια που είχαν εισβάλει στο δέρμα του πίεζαν τους πνεύμονές του», εξήγησε ο διευθυντής του νοσοκομείου.

Η Ισπανία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα δύο θανάτους που συνδέονταν με την ευλογιά των πιθήκων, τους πρώτους στην Ευρώπη. Η Βραζιλία και η Ινδία έχουν ανακοινώσει από έναν.

Δεν έχει ωστόσο εξακριβωθεί ότι η ευλογιά των πιθήκων ήταν η αιτία αυτών των θανάτων. Οι νεκροψίες-νεκροτομές βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη στην Ισπανία. Στη Βραζιλία, οι αρχές διαβεβαιώνουν ότι ο ασθενής που υπέκυψε έπασχε και από άλλες σοβαρές χρόνιες παθήσεις.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την 24η Ιουλίου κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγείας σε παγκόσμια κλίμακα, το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού του, για να ενισχυθεί η προσπάθεια αντιμετώπισης της ευλογιάς των πιθήκων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις