Κόσμος

Ευρω-ασπίδα για τους καταθέτες

Εγγυημένες μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ θα είναι οι...

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

καταθέσεις σε όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με το μέτρο της Κομισιόν, εάν μια τράπεζα της Ευρωζώνης χρεοκοπήσει, οι καταθέτες θα αποζημιώνονται μέσα σε μία εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος για την εσωτερική αγορά και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες Γάλλος επίτροπος, Μισέλ Μπαρνιέ, παρουσίασε σχετική πρόταση, προκειμένου «να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη» των πολιτών, των επιχειρήσεων και των αγορών στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Και αυτό επειδή διαπιστώθηκε πως είναι πολύ μεγάλοι οι γενικοί κίνδυνοι από έναν «τραπεζικό πανικό», όταν οι καταθέτες επιχειρούν να ανακτήσουν όλοι μαζί ταυτόχρονα τις καταθέσεις τους από μία τράπεζα.

Το μέτρο είχε υιοθετηθεί από όλες τις χώρες μόλις ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-2009, με τη διαφορά ότι αυτή η εγγύηση είχε προσωρινό χαρακτήρα διάρκειας ενός έτους, που ανανεώνεται. Η πρόταση Μπαρνιέ προσφέρει στην εγγύηση αυτή μόνιμο και διαρκή χαρακτήρα.

«Σήμερα υπάρχουν στην Ευρώπη 40 διαφορετικά συστήματα αποζημίωσης των καταθετών», είπε ο κ. Μπαρνιέ. Εμείς θέλουμε την εναρμόνισή τους, με την επιβεβαίωση-δέσμευση ότι το επίπεδο εγγύησης των καταθέσεων θα είναι τα 100.000 ευρώ για όλο ανεξαιρέτως τον κόσμο και μάλιστα σε οποιοδήποτε νόμισμα βρίσκονται αυτές οι καταθέσεις δηλαδή όχι μόνο σε ευρώ».

Οι Έλληνες τραπεζίτες χαρακτηρίζουν ως «άριστο» το μέτρο και υπογραμμίζουν ότι ήδη στην Ελλάδα -με νόμο του κράτους- το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων καλύπτει τους καταθέτες με το ποσό των 100.000 ευρώ, ανά δικαιούχο και ανά τράπεζα.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες -όπως έχει παραδεχθεί και η τρόικα- έχουν δείξει ισχυρές αντοχές, παρά το γεγονός ότι τα δύο τελευταία χρόνια η χώρα περνάει μία βαθιά κρίση αξιοπιστίας.

«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό και υγιές με υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και φερεγγυότητας», υπογραμμίζει με έμφαση κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος και συνεχίζει: Το μέτρο που υιοθετεί τώρα η ΕΕ εξασφαλίζει σε ευρωπαϊκό επίπεδο τους καταθέτες και αποταμιευτές».

 

 

 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φρίκη στην Ταϊλάνδη: Βρέθηκε πτώμα 17χρονης μέσα σε βαλίτσα – Συνελήφθη ένας Αυστραλός
Σε εικόνες από κάμερα κλειστού κυκλώματος ο Αυστραλός διακρίνεται να μπαίνει συνοδευόμενος από την 17χρονη μέσα σε ένα κτίριο του τουριστικού θερέτρου Παταγιά τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη
Αστυνομία στην Ταϊλάνδη
Μικρά θαύματα στα χαλάσματα από τον διπλό σεισμό στη Βενεζουέλα - Διασώστες συνεχίζουν να βγάζουν εγκλωβισμένους, συγκλονιστικά βίντεο
Σωστικά συνεργεία απ’ όλο τον κόσμο έχουν σπεύσει στη Βενεζουέλα για να προφέρουν βοήθεια σκάβοντας ακόμη και με τα χέρια τους - Πλησιάζουν τους 1000 οι νεκροί - Πλάνα από drones δείχνουν την καταστροφή
Σωστικά συνεργεία στη Λα Γκουάιρα της Βενεζουέλας