Κόσμος

Ευρωεκλογές 2019: Πλατφόρμα με το υλικό των κομμάτων πανευρωπαϊκά

Η πλατφόρμα «Platform Europe» παρουσιάστηκε σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Πρόκειται για την υλοποίηση ενός ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αφορά στην καταγραφή και έρευνα του προεκλογικού υλικού των κομμάτων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του νεοσυσταθέντος European Election Monitoring Center, ενός διεθνούς ερευνητικού φορέα, ο οποίος αποτελείται από ερευνητικές ομάδες προερχόμενες από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ.

Το συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα αποσκοπεί στην προώθηση της γνώσης γύρω από τις Ευρωεκλογές αλλά και την πρόσβαση στο προεκλογικό προωθητικό υλικό των κομμάτων των 27 κρατών μελών που συμμετέχουν σε αυτές. Βασικός πυρήνας του προγράμματος είναι η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής βάσης δεδομένων προεκλογικού υλικού, η οποία θα είναι διαθέσιμη και δημόσια προσβάσιμη διαδικτυακά, μέσω και ενός διαδραστικού χάρτη που είναι ενσωματωμένος στην πλατφόρμα.

Το European Election Monitoring Center αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για ερευνητές, δημοσιογράφους, πολίτες και όποιον άλλο επιθυμεί την εξέταση του προεκλογικού υλικού των κομμάτων (τηλεοπτικά σποτ, αφίσες και Facebook αναρτήσεις των επίσημων λογαριασμών των κομμάτων).

Κάθε κράτος μέλος διαθέτει τη δική του εθνική ερευνητική ομάδα και ο κεντρικός συντονισμός πραγματοποιείται από το Πανεπιστήμιο Roma Tre, Ρώμη, Ιταλία. Η ελληνική ερευνητική ομάδα αποτελείται από τον Δρ. Σταμάτη Πουλακιδάκο (Τμήμα ΕΜΜΕ, ΕΚΠΑ), την Επίκουρη καθηγήτρια Αναστασία Βενετή (Bournemouth University), τον επίκουρο καθηγητή Αντώνη Αρμενάκη (Τμήμα ΕΜΜΕ, ΕΚΠΑ) και την υποψήφια διδάκτορα Ηλιάνα Γιαννούλη (Τμήμα ΕΜΜΕ, ΕΚΠΑ).

Πώς αντιμετωπίζουν οι Έλληνες τις επερχόμενες εκλογές

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν τα ευρήματα έρευνας που παρουσιάστηκαν, σχετικά με το πώς βλέπουν οι Έλληνες τις επερχόμενες εκλογές. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το 75% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν συζητήσει για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ το 59,1% για τις ευρωπαϊκές.

Παράλληλα, το 55% δήλωσε ότι δίνουν βαρύτητα στις καλύτερες προτάσεις για τα εσωτερικά θέματα της Ελλάδας, για να αποφασίσουν ποιο κόμμα θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, ενώ το 34,1% δίνουν βαρύτητα στις προτάσεις για την Ευρώπη.

Επίσης, 7 στους 10 δήλωσαν ότι οι ευρωεκλογές είναι κάτι που τους ενδιαφέρει και παράλληλα, το 70,2% δήλωσε ότι είναι υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημειώνεται, ότι το αντίστοιχο ποσοστό το 2018 ήταν 68,1%, το 2017 68,5% και το 2016 62,5%. Η έρευνα διεξήχθη στο διάστημα 5-6 Μαΐου, από την About People.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Λέκκας για διπλό σεισμό στη Βενεζουέλα: «Η ενέργεια που απελευθερώθηκε ήταν ίση με 2 εκατομμύρια τόνους δυναμίτιδας ή 180 ατομικές βόμβες Χιροσίμα»
«Οι δύο αυτοί τεράστιοι σεισμοί συμπλήρωσαν ο ένας τον άλλον, ως προς την καταστροφή των κτιρίων» είπε ακόμη ο καθηγητής
Βενεζουέλα, καταστροφές μετά τους σεισμούς 7
Καύσωνας σοκ στην Ευρώπη: Βρετανοί για ώρες στην ουρά για ένα κλιματιστικό – Αδιανόητες θερμοκρασίες και νεκροί σε Γαλλία, Ισπανία
Στη Γαλλία, η νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη ήταν η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ, με 3.500 σχολεία να παραμένουν κλειστά - Η Βρετανία κατέρριψε το ρεκόρ ζέστης για τον Ιούνιο με 35,7 βαθμούς Κελσίου, ενώ η Αυστρία και η Δανία βρίσκονται σε συναγερμό για καύσωνα - Ρεκόρ ζέστης και στο Βέλγιο
Βρετανία καύσωνας
Ανανεώθηκε πριν 36 λεπτά