Δευτέρα, 17 Ιουν.
32oC Αθήνα

Ευρωεκλογές 2024 – Λε Πεν σε Μελόνι: «Ας συνεργαστούμε για να γίνουμε η 2η ισχυρότερη ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο»

Ευρωεκλογές 2024 – Λε Πεν σε Μελόνι: «Ας συνεργαστούμε για να γίνουμε η 2η ισχυρότερη ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο»

Να γίνει η 2η ισχυρότερη ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο θέλει η ακροδεξιά ενόψει των ευρωεκλογών 2024 και η αρχηγός της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν απηύθυνε πρόσκληση συνεργασίας στην Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι.

Λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, η Μαρίν Λε Πεν προσκαλεί την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι να συνεργαστούν και να σχηματίσουν μια δεξιά υπερ-ομάδα που θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κομματικό μπλοκ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η ακροδεξιά φαίνεται πως θα τα πάει αρκετά καλά στις ευρω-κάλπες, αλλά ακόμη πολλοί εκφράζονται με επιφύλαξη αναφορικά με πιθανές συνεργασίες. Το Politico σημειώνει πως πολλά εθνικιστικά κόμματα είναι διχασμένα ειδικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera την Κυριακή (26.05.2024), η Μαρίν Λε Πεν είπε:

«Αυτή είναι η στιγμή να ενωθούμε, θα ήταν πραγματικά χρήσιμο. Αν τα καταφέρουμε, θα γίνουμε η δεύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Νομίζω ότι δεν πρέπει να αφήσουμε μια τέτοια ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη».

Μετά το «άνοιγμα» της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο debate της Κομισιόν για πιθανές συμμαχίες στο νέο Ευρωκοινοβούλιο, έρχεται η σειρά της Λε Πεν.

Η Μελόνι απάντησε ότι είναι ανοιχτή σε συνεργασία με οποιοδήποτε κόμμα της Δεξιάς.

Το κόμμα «Εθνική Συσπείρωση» της Λεπέν συμμετέχει επί του παρόντος με την ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID), ενώ το κόμμα των «Αδελφών της Ιταλίας» της Μελόνι συμπορεύεται με τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR).

Η πρόσκληση της Λεπέν έρχεται λίγες ημέρες αφότου το κόμμα «Ταυτότητα και Δημοκρατία» ανακοίνωσε την αποβολή του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) μετά από σειρά σκανδάλων και προκλητικών δηλώσεων.

Στο ID ανήκει επίσης η ιταλική Λέγκα, το κόμμα που συνεργάζεται στον ιταλικό κυβερνητικό συνασπισμό της Μελόνι.

Τα ακροδεξιά κόμματα χωρίζονται επί του παρόντος σε τέσσερις ομάδες και ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα γύρω από τις ευρωεκλογές είναι πώς θα μπορούσαν να διαμορφωθούν στη συνέχεια. Αν συνεργάζονταν θα μπορούσαν να είναι η Νο 2 δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο.

Τι δίνουν οι δημοσκοπήσεις 

Οι τελευταίες προβλέψεις προτείνουν 68 έδρες στο κόμμα Ταυτότητας & Δημοκρατίας (ID) και 71 για το ECR, με αποτέλεσμα 139 νομοθέτες στην αίθουσα των 720 θέσεων.

Το ακροδεξιό AfD μπορεί να διεκδικήσει 17 έδρες και το ανεξάρτητο ουγγρικό κόμμα Fidesz έχει επί του παρόντος 12 ευρωβουλευτές. Συνολικά, κάτι πάνω από 165 έδρες φαίνεται να παίζουν για την ακροδεξιά.

Την ίδια ώρα, το ΕΛΚ φαίνεται ότι μπορεί να κατακτήσει 174 έδρες, ενώ οι Σοσιαλιστές, όπως δείχνει το Poll of Polls του Politico, να διεκδικούν 144 έδρες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις