Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Ευρωκοινοβούλιο: Ο Σοσιαλιστής Νταβίντ Μαρία Σασόλι νέος πρόεδρος

Σασόλι
Φωτογραφία Reuters

Habemus πρόεδρο στο Ευρωκοινοβούλιο.
Κέρδισε τη δεύτερη ψηφοφορία ο Ιταλός Νταβίντ Μαρία Σασόλι.
Πήρε 345 ψήφους και θα είναι πρόεδρος έως τον Ιανουάριο του 2022.
Στηρίχτηκε από τους Σοσιαλδημοκράτες και το ΕΛΚ.

Ο Ιταλός Νταβίντ-Μαρία Σασόλι είναι ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά την ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο το μεσημέρι της Τετάρτης (03.07.2019).

Ο Σασόλι εξελέγη κατά τη δεύτερη ψηφοφορία με 345 ψήφους και στηρίχθηκε από τους Σοσιαλδημοκράτες, ομάδα στην οποία ανήκει, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Ο Ιταλός θα έχει την προεδρία στο Ευρωκοινοβούλιο για 2,5 χρόνια, αφού η Σύνοδος Κορυφής αποφάσισε να… “σπάσει” την 5ετή θητεία στα δυο για να είναι όλοι… ευχαριστημένοι.

Ο 63χρονος Σασόλι εξελέγη ύστερα από δύο γύρους (στην πρώτη ψηφοφορία πήρε έξι ψήφους λιγότερους απ’ όσους απαιτούνταν) από τους ευρωβουλευτές κατά την πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

Ο Σασόλι, πρώην δημοσιογράφος από την Φλωρεντία, είναι ευρωβουλευτής από το 2009

Θα διαδεχτεί τον επίσης Ιταλό Αντόνιο Ταγιάνι, η θητεία του οποίου λήγει στο τέλος του μήνα.

Οι δυο ψηφοφορίες

Ο Νταβίντ Μαρία Σασόλι κέρδισε την εκλογή του στο δεύτερο γύρο καθώς στην πρώτη ψηφοφορία δεν συγκέντρωσε κανείς από τους τέσσερις υποψήφιους τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων.

Οι υποψήφιοι ήταν: ο Νταβίντ Σασόλι (Σοσιαλιστές, Ιταλία), η Σκα Κέλερ (Πράσινοι, Γερμανία), η Σίρα Ρέγκο (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Ισπανία) και ο Γιαν Ζαχραντίλ (Συντηρητικοί, Τσεχία).

Στον πρώτο γύρο ψήφισαν 735 ευρωβουλευτές, βρέθηκαν 73 λευκά ή άκυρα ψηφοδέλτια.

Νταβίντ Σασόλι 325
Γιαν Ζαχραντίλ 162
Σκα Κέλερ 133
Σίρα Ρέγκο 42

Στη δεύτερη ψηφοφορία ψήφισαν 704 ευρωβουλευτές και βρέθηκαν 37 λευκά ή άκυρα ψηφοδέλτια.

Νταβίντ Σασόλι 345
Γιαν Ζαχραντίλ 160
Σκα Κέλερ 119
Σίρα Ρέγκο 43

Η πρώτη ομιλία

Αμέσως μετά το τέλος της ψηφοφορίας και την εκλογή του, ο Νταβίντ Σασόλι απευθύνθηκε στο ευρωκοινοβούλιο και ευχαρίστησε τους ευρωβουλευτές για την εμπιστοσύνη τους.

«Τους τελευταίους μήνες, πολλοί προσπάθησαν να ρίξουν λάδι στη φωτιά του διχασμού και της σύγκρουσης, πράγματα που νομίζαμε ότι αποτελούσαν θλιβερές αναμνήσεις από το παρελθόν μας. Αντίθετα, οι πολίτες μας έδειξαν ότι πιστεύουν ακόμα σε αυτό το μοναδικό εγχείρημα, το μόνο που μπορεί να προσφέρει απαντήσεις στις παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.

Πρέπει να βρούμε τη δύναμη να επανεκκινήσουμε τη διαδικασία της ενοποίησης, αλλάζοντας την ΕΕ ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε σθεναρά στις ανάγκες των πολιτών και να προσφέρουμε πραγματικές απαντήσεις στις ανησυχίες τους, στην ολοένα αυξανόμενη αίσθηση απώλειας», τόνισε.

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες που το Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να επιδιώξει τα προσεχή χρόνια, είπε: «Βρισκόμαστε εν μέσω μνημειωδών μεταβολών: η απασχόληση των νέων, το μεταναστευτικό, η κλιματική αλλαγή, οι ψηφιακές εξελίξεις και νέες ισορροπίες στην παγκόσμια σκηνή, για να αναφέρω μόνο μερικές από αυτές, χρειάζονται νέες ιδέες και θάρρος».

Με… Άλντο Μόρο το πρώτο μήνυμα

Στην πρώτη του ανάρτηση μετά την εκλογή του, ο Νταβίντ Μαρία Σασόλι επικαλέστηκε λόγια του δολοφονημένου από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες πρωθυπουργού της Ιταλίας, Άλντο Μόρο.

Είχε πει ο Άλντο Μόρο, έγραψε στο twitter ο Σασόλι, πως πρέπει να ζούμε το χρόνο που μας δόθηκε με όλες τις δυσκολίες. Πρέπει όμως να είμαστε θαρραλέοι. Με αυτοπεποίθηση και θάρρος αποδέχομαι την εκλογή μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις