Κόσμος

Ευρωπαϊκή Ένωση: Απειλεί με κυρώσεις τη Ρωσία για την υπόθεση Σκριπάλ

Το δρόμο για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για τη χρήση νευροτοξικών παραγόντων άνοιξε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 χωρών – μελών ενέκριναν τη Δευτέρα (15.10.2018) το νέο καθεστώς περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της χρήσης και της διάδοσης των χημικών όπλων, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της οποίας στο Λουξεμβούργο.

Η απόφαση αυτή αφορά πρωτίστως την Ρωσία, αφού – όπως αναφέρει το κείμενο της απόφασης – “αποτελεί άμεση απόρροια των συμπερασμάτων που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 Ιουνίου 2018”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση εκείνη είχε ληφθεί μια ακριβώς ημέρα μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνόδου του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) που είχε πραγματοποιηθεί στην Χάγη με πρωτοβουλία της Βρετανίας και των ΗΠΑ σε σχέση με την “υπόθεση Σκριπάλ”, καθώς και με βάση τις κατηγορίες με αφορμή την χρήση χημικών όπλων από τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Οι κυρώσεις για τη χρήση χημικών όπλων

“Τα περιοριστικά μέτρα – αναφέρει η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – επιβάλλονται σε πρόσωπα και οντότητες που ευθύνονται άμεσα για την ανάπτυξη και τη χρήση χημικών όπλων, σε όσους τους παρέχουν οικονομική, τεχνική και υλική στήριξη, σε όσους τους βοηθούν ή τους παροτρύνουν, καθώς και σε όσους συνδέονται με τα πρόσωπα και τις οντότητες αυτές”.

Στην συνέχεια επεξηγεί ότι “οι κυρώσεις συνίστανται στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των οντοτήτων και των προσώπων, στα οποία μπορεί επιπροσθέτως να επιβληθεί και απαγόρευση ταξιδίου στην ΕΕ” ενώ θα “απαγορεύεται σε πρόσωπα και οντότητες από την ΕΕ να θέτουν κεφάλαια στη διάθεση όσων περιλαμβάνονται στους καταλόγους των κυρώσεων”.

“Η απόφαση αυτή συμβάλλει – καταλήγει το κείμενο της ανακοίνωσης – στην προσπάθεια της ΕΕ να καταπολεμήσει τη διάδοση και τη χρήση των χημικών όπλων, οι οποίες συνιστούν σοβαρή απειλή για τη διεθνή ασφάλεια” και “υποστηρίζει την παγκόσμια απαγόρευση των χημικών όπλων που προβλέπεται στη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα, σε μια περίοδο όπου πολλαπλασιάζονται οι χημικές επιθέσεις ανά τον κόσμο”.SKRIPAL

Υπόθεση Σκριπάλ

Στις 19 Μαρτίου το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ανακοίνωση του είχε χαρακτηρίσει την δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο Σάλσμπερι της Βρετανίας, ως παραβίαση της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα και του Διεθνούς δικαίου

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νέο «μπλόκο» στο CNN από τον Λευκό Οίκο - Αποκλείστηκε από την κάλυψη επίσκεψης του Τραμπ στο Τενεσί
Είναι το πιο πρόσφατο περιστατικό που σημειώνεται εν μέσω δικαστικής διαμάχης μετά την απαγόρευση από την αμερικανική κυβέρνηση της πρόσβασης δημοσιογράφων των μέσων ενημέρωσης CNN, MS Now και Politico στον Λευκό Οίκο
CNN
Γαλλία: Πλήρωνε μία 90χρονη για να του αφήσει το σπίτι όταν πεθάνει, αλλά «έφυγε» πρώτος και εκείνη έζησε ως τα 122
Μετά τον θάνατό του, οι όροι του συμβολαίου υποχρέωσαν τη σύζυγο και την οικογένειά του να συνεχίσουν να πληρώνουν την υπεραιωνόβια μέχρι και τον δικό της θάνατο
Πλήρωνε κάθε μήνα 90χρονη Γαλλίδα για να πάρει το σπίτι της όταν πεθάνει, αλλά πέθανε πρώτος και αυτή έζησε ως τα 122