Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Ευρωπαϊκή Ένωση: Καταδικάζει την καταδίκη της Ρωσίδας δημοσιογράφου Σβετλάνα Προκόπιεβα

ΕΕ - Βαρώσια
Reuters Αρχείο

Καταπέλτης η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη δίωξη της ανεξάρτητης Ρωσίδας δημοσιογράφου Σβετλάνα Προκόπιεβα.  “Μαρτυρά τον συνεχώς συρρικνούμενο χώρο για ανεξάρτητη δημοσιογραφία στη Ρωσία” επισημαίνει η ΕΕ.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει την αποφασιστικότητά της να υπερασπιστεί την ελευθερία του Τύπου παγκοσμίως. Με ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης αναφέρει ότι η συγκεκριμένη κίνηση μαρτυρά “τον συνεχώς συρρικνούμενο χώρο για ανεξάρτητη δημοσιογραφία στη Ρωσική Ομοσπονδία τα τελευταία χρόνια”.

Επιπλέον, η υπηρεσία της ΕΕ υπογραμμίζει ότι “συχνά αναφέρονται περιστατικά εκφοβισμού, απειλών και βίας εναντίον δημοσιογράφων, ενώ οι θεμελιώδεις ελευθερίες έκφρασης και ελευθερίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης στη χώρα καταστέλλονται και περιορίζονται σοβαρά”.

Click4more: Μόσχα – Καταδίκη δημοσιογράφου για “εγκωμιασμό τρομοκρατίας”

Επιπρόσθετα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης καλεί “τη Ρωσική Ομοσπονδία να τηρήσει τις διεθνείς και εγχώριες υποχρεώσεις της και να διασφαλίσει ότι οι δημοσιογράφοι θα μπορούν να εργάζονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον χωρίς φόβο για αντίποινα”.

Ρωσικό δικαστήριο έκρινε ένοχη τη Σβετλάνα Προκόπιεβα για “υποκίνηση της τρομοκρατίας”.

Το 2018, η δημοσιογράφος μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή για την υπόθεση 17χρονου, ο οποίος ανατινάχτηκε σε κτίριο των Ρωσικών Μυστικών Υπηρεσιών, είχε αναφέρει ότι ο περιορισμός του πολιτικού ακτιβισμού στη χώρα της είχε οδηγήσει στην απελπισία πολλούς πολίτες.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις