Site icon NewsIT
12:09 | 17.10.14

Ευρωπαϊκός “συναγερμός” για το φυσικό αέριο

Newsit Newsroom

Σε επαγρύπνηση ενόψει του χεμώνα, και υπό τον φόβο η Ρωσία να κλείσει τη “στρόφιγγα” του φυσικού αερίου, βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποίησε ελέγχους αντοχής στα 28 κράτη-μέλη και δέκα γειτονικές χώρες για να εκτιμηθεί πόσο ευάλωτη θα ήταν η Ευρώπη σε περίπτωση που η Ρωσία αποφάσιζε να διακόψει τις προμήθειες για μια περίοδο έξι μηνών.

Στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων, απηύθυνε συστάσεις στη γειτονική Βουλγαρία για την ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο τον χειμώνα.

Στις συστάσεις περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- η ολοκλήρωση και σύνδεση των συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου με τη Ρουμανία και η ταχύτερη υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στην αγορά ενέργειας.

Στην έκθεση που παρουσιάστηκε, η Επιτροπή εξετάζει ένα σενάριο, βάσει του οποίου οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου διακόπτονται για έξι μήνες. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Βουλγαρία θα είναι μία από τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα επηρεαστούν περισσότερο. Στην ίδια ομάδα περιλαμβάνονται η Κροατία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Ρουμανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρινίζει ότι η βασική λύση στην κρίση εφοδιασμού με φυσικό αέριο θα είναι οι τερματικοί σταθμοί για υγροποιημένο φυσικό αέριο. Η έκθεση παρουσιάζει υποθετικά σενάρια, όπως η διακοπή εφοδιασμού με φυσικό αέριο μόνο μέσω της Ουκρανίας και η πλήρης διακοπή εφοδιασμού προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζουν ότι το 2009, με την κρίση εφοδιασμού με ρωσικό φυσικό αέριο, η Βουλγαρία ήταν το κράτος – μέλος της ΕΕ που δέχθηκε τις μεγαλύτερες επιπτώσεις. Κι’ αυτό διότι η χώρα δεν είχε συνδέσεις με αγωγούς φυσικού αερίου γειτονικών χωρών και, επίσης, δεν είχε τερματικό σταθμό για υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Επίσης, αναφέρουν ότι η κατάσταση στη Βουλγαρία βελτιώθηκε εξαιτίας της ανάπτυξης των σχετικών υποδομών. Ωστόσο, εάν οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου διαταραχθούν αυτόν τον χειμώνα και οι γειτονικές χώρες της Βουλγαρίας δεν είναι σε θέση να βοηθήσουν, τότε η Βουλγαρία θα “βιώσει” ένα έλλειμμα εφοδιασμού έως και 80% (αν δεν ληφθούν υπόψη τα συσσωρευμένα αποθέματα), προσθέτουν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version