weather-icon °C AΘΗΝΑ

Ευθείες απειλές από τον άνθρωπο του Ερντογάν: Δεν θα έχουμε καλά ξεμπερδέματα

Ευθείες απειλές από τον άνθρωπο του Ερντογάν: Δεν θα έχουμε καλά ξεμπερδέματα

Ούτε όριο ούτε και τέλος έχουν οι προκλήσεις από πλευράς της Τουρκίας. Η κυβέρνηση Ερντογάν ενοχλήθηκε από το ύφος της ανακοίνωσης που εξέδωσε χθες (09.07.2019) το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, καταδικάζοντας τη συνεχιζόμενη προκλητική της στάση στην ανατολική Μεσόγειο, και ξεκίνησε τις… επιθέσεις.

Η τελευταία έρχεται από έναν άνθρωπο που είναι πιο κοντά ίσως όσο κανείς άλλος στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κόμματος AKP του Τούρκου προέδρου, δεν δίστασε να δηλώσει πως το ύφος της ανακοίνωσης του ελληνικού ΥΠΕΞ δεν ήταν αυτό που θα έπρεπε (!) και δεν είναιδιπλωματικό, «διεμήνυσε» ότι «η φιλία της Τουρκίας είναι πολύτιμη» και ούτε λίγο ούτε πολύ απείλησε την Ελλάδα πως «αν συνεχίσει με αυτόν τον τρόπο, δεν θα έχει καλά αποτελέσματα».

Ελλάδα προς Τουρκία: «Σεβαστείτε τα δικαιώματα της Κύπρου»

Εκείνο που ενόχλησε την Τουρκία ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών το απόγευμα της Τρίτης. Αν και η ανακοίνωση ήρθε λίγες ώρες αφού είχε αλλάξει η ηγεσία του ΥΠΕΞ, το πνεύμα και το ύφος δεν είχε διαφορά από προηγούμενες ανακοινώσεις. Η Αθήνα καλούσε την Άγκυρα να κάνει το αυτονόητο: να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να σταματήσει την επιχειρούμενη παράνομη γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε ξεκάθαρα την Τουρκία «να διακόψει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της και να σεβαστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου».

«Η παράνομη αυτή ενέργεια αψηφά προκλητικά το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά και την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας, ενώ αποτελεί μια περαιτέρω κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Υπογραμμίζει επίσης ότι «η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους-μέλους της ΕΕ πόρρω απέχει από τη συμπεριφορά που όφειλε να έχει ένα υποψήφιο προς ένταξη κράτος και επιβεβαιώνει την ορθότητα των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου, σχετικά με τη λήψη κατάλληλων μέτρων κατά της Τουρκίας».

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Είστε κακομαθημένοι»

Η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών δεν… άρεσε στην Άγκυρα και το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε μια ανακοίνωση στο… πνεύμα που συνηθίζει. Χαρακτήρισε την Ελλάδα «κακομαθημένο» παιδί της Ευρώπης και την Κύπρο «άτακτο» και τις κατηγόρησε ότι προκαλούν αστάθεια (!) στην περιοχή!

«Απορούμε για τις δηλώσεις που έκανε σε μία συνέντευξή του ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκος Δένδιας σχετικά με τις, σύμφωνες προς το διεθνές δίκαιο, εργασίες που διεξάγει η χώρα μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο τίτλος ‘το κακομαθημένο παιδί της Ευρώπηςανήκει βασικά στην Ελλάδα. Το ‘άτακτοπαιδί της Ευρώπης, από την άλλη, είναι η ‘Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου‘, η οποία είναι μέλος της ΕΕ κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και μαζί με την Ελλάδα παρασύρουν εδώ και χρόνια την Ανατολική Μεσόγειο στην αστάθεια. Το γεγονός ότι η ‘Ελληνοκυπριακή Διοίκηση’ είναι μέλος της ΕΕ δήθεν εκπροσωπώντας ολόκληρο το Νησί, δεν της δίνει το δικαίωμα να καταπατά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκουπρίων.

Click4more: Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς Τουρκία: Σταματήστε τις γεωτρήσεις στην Κύπρο

Σε αυτό το πλαίσιο, αρνούμαστε τις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ και των αξιωματούχων της ΕΕ που χαρακτηρίζουν τις ενέργειες της χώρας μας παράνομες. Είναι ενδεικτικό ότι σε αυτές τις δηλώσεις δεν έγινε καμία αναφορά στους Τουρκοκύπριους, από κοινού ιδρυτές της Κυπριακής Δημοκρατίας των οποίων τα δικαιώματα παραβιάζονται από το 1963 και ότι οι Τουρκούπριοι αντιμετωπίζονται σαν να μην υπάρχουν στο Νησί.

Η ΕΕ έγινε και αυτή ένας από τους δρώντες στην παρανομία συμμετέχοντας στο παιχνίδι που παίζει το δίδυμο Ελληνοκυπριακής ΔιοίκησηςΕλλάδας εις βάρος των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, ισότιμων κατόχων του Νησιού. Επομένως, έχει καταστεί ολοφάνερο ότι η ΕΕ δεν δύναται να αναλάβει έναν ουδέτερο ρόλο διαμεσολαβητή στην διαδικασία διαπραγματεύσεων για τη λύση του Κυπριακού ζητήματος.

Όσον αφορά τις πηγές των υδρογονανθράκων, όσο η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν συμπεριλαμβάνει τους Τουρκοκυπρίους στον διαμοιρασμό των εσόδων και στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων και όσο δεν διασφαλίζει τα δικαιώματά τους, η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του Τουρκοκυπριακού λαού γύρω από το Νησί, όπως προστατεύει τα δικά της δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε αυτό το πλαίσιο, στηρίζουμε απόλυτα τις δηλώσεις των αρχών της ‘ΤΔΒΚ’, οι οποίες παραχώρησαν τις άδειες που αποτελούν τη νόμιμη και έγκυρη βάση για τις εργασίες του πλωτού γεωτρυπάνου μας».

Ερντογάν: Θα υπερασπιστούμε τους Τουρκοκύπριους

Απ’ όλα αυτά, βέβαια, δεν θα μπορούσε να… λείπει ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Επιστρέφοντας στην Τουρκία από τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, έκανε εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν και οι αναφορές στην ανατολική Μεσόγειο ήταν πολλές.

Click4more: ΗΠΑ σε Τουρκία για S400: Ξεχάστε τα F35

Επανέλαβε ότι η Τουρκία κάνει βήματα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων. «Η διαδικασία έχει ξεκινήσει. Από τη μία πλευρά συνεχίζονται οι έρευνές μας στην περιοχή και από την άλλη τα πλοία γεωτρήσεων έχουν σταλεί στην περιοχή. Το Φατίχ, αλλά και το Γιαβούζ θα ξεκινήσουν εργασίες στην περιοχή. Εμείς δεν προσπαθούμε να κάνουμε εργασίες σε περιοχές κάποιων (σ. σ: εννοεί, σε περιοχές που ανήκουν σε κάποιους)».

Και συνέχισε ο Ερντογάν: «Κάνουμε εκεί τα βήματά μας για να υπερασπίσουμε ειδικότερα τα όποια δικαιώματα των Τούρκων αδελφών μας στη Βόρεια Κύπρο. Οι άνθρωποι που ζούν στην Κύπρο, έχουν δικαιώματα σε όλες τις εκεί περιοχές. Ποιά είναι αυτά; Αποτελούνται απ’ ό,τι προκύπτει από εκεί. Είτε θαλάσσια προϊόντα, είτε πετρέλαιο, έχουν ίσα δικαιώματα επί αυτών και προσπαθούμε να υπερασπιστούμε αυτά τα δικαιώματα τους».

#TAGS MM