Κυριακή, 21 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Ευθύμης Λέκκας για σεισμό στην Τουρκία: Η ελληνική αποστολή εντόπισε το φονικό ρήγμα

Ευθύμης Λέκκας για σεισμό στην Τουρκία: Η ελληνική αποστολή εντόπισε το φονικό ρήγμα

Η ελληνική επιστημονική αποστολή στην Τουρκία εντόπισε το μεγάλο ρήγμα που προκάλεσε ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ στην επιφάνεια του εδάφους, κοντά στην πόλη Νουρνταγί. Υπενθυμίζεται ότι στην Τουρκία, η αποστολή της Ελλάδας αποτελείται από τους Ευθύμη Λέκκα, Παναγιώτη Καρύδη, Μανώλη Βασιλάκη, Σπύρο Μαυρούλη και Γιάννη Αργυρόπουλο.

Όπως αναφέρεται, το ρήγμα του σεισμού στην Τουρκία έχει μήκος εκατοντάδες μέτρα στην επιφάνεια και, σύμφωνα με τον Ευθύμη Λέκκα, «τέμνει αλλουβιακούς σχηματισμούς μέσα στο τεκτονικό βύθισμα (pull-apart basin), στο οποίο αναπτύσσεται ένα επίπεδο οροπέδιο».

Το συγκεκριμένο σεισμικό ρήγμα βρίσκεται στα δυτικά όρια της τουρκικής πόλης Νουρνταγί, το οποίο προκάλεσε σημαντικές καταστροφές στις υποδομές της, στους δρόμους της αλλά και σε εγκαταστάσεις σιλό αγροτικών προϊόντων.

«Η εμφάνιση του ρήγματος στην επιφάνεια αποτελεί κορυφαία επιστημονική παρατήρηση, δεδομένου ότι συνδυάζονται τα ενόργανα δεδομένα με επιτόπιες παρατηρήσεις. Τα στοιχεία της σεισμικής διάρρηξης στην επιφάνεια θα αναλυθούν, γεωμετρικά, κινηματικά και δυναμικά, έτσι ώστε να αποκτηθεί ολοκληρωμένη εικόνα για το σεισμοτεκτονικό πλαίσιο» τονίζει ο επικεφαλής της αποστολής, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας.

«Τα δεδομένα αυτά αποτελούν έναν κρίσιμο παράγοντα στην ερμηνεία των τεράστιων βλαβών που έχουν προκληθεί από το σεισμό, σε συνδυασμό με την τρωτότητα των κτιρίων, όπως αυτός αναλύεται από τον καθηγητή Παναγιώτη Καρύδη», προσθέτει ο κ. Λέκκας.

Ο τύπος του ρήγματος, που είναι οριζόντιας ολίσθησης και παρουσιάζει μετακίνηση της τάξης των 5 μέτρων στην περιοχή, δημιουργεί ιδιότυπες ζημιές στα κτίρια, αντίστοιχες με αυτές που είχαν παρατηρηθεί στο σεισμό του Ιζμίτ, το 1999.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις