Κόσμος

To facebook έδωσε πρόσβαση στα δεδομένα χρηστών σε μεγάλους κατασκευαστές smartphones

Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνουν οι αποκαλύψεις για το πως το Facebook έδινε πρόσβαση στα δεδομένα χρηστών του σε πολυεθνικούς κολοσσούς, χωρίς την συγκατάθεση των χρηστών.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το Facebook ανακοίνωσε χθες ότι και η κινεζική Huawei περιλαμβάνεται στις κατασκευάστριες smartphones που είχαν πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών. Αυτό, προκάλεσε την οργή μελών του αμερικανικού Κογκρέσου που θεωρούν ότι η επιχείρηση αυτή αποτελεί την τεχνολογική δύναμη επίθεσης του Πεκίνου.

«Η Huawei είναι η τρίτη μεγαλύτερη κατασκευάστρια κινητών παγκοσμίως και οι συσκευές της χρησιμοποιούνται παντού στον κόσμο, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Facebook, όπως και άλλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας συνεργάστηκε μαζί της και με άλλες κινεζικές κατασκευάστριες εταιρείες για να κάνει το Facebook συμβατό με τα τηλέφωνά τους», εξηγεί σε μέιλ του ο Φρανσίσκο Βαρέλα, υπεύθυνος συνεργασίας με εταιρείες κινητών στην Facebook επιβεβαιώνοντας πληροφορίες των New York Times.

Η διαδικασία αυτή είχε στόχο να κάνει το Facebook συμβατό με τα smartphones των κινεζικών ομίλων Huawei, Lenovo, OPPO και TCL και «τελούσε εξ αρχής υπό τον έλεγχο της Facebook», πρόσθεσε.

«Δεδομένου του ενδιαφέροντος εκ μέρους του Κονγκρέσου, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε με σαφήνεια ότι όλες οι πληροφορίες» που επιτρέπουν την συμβατότητα του Facebook με τα τηλέφωνα Huawei «ήταν αποθηκευμένες στην συσκευή και όχι στους servers της Huawei», εξήγησε ο Φρανσίσκο Βαρέλα. Η Huawei αρνείται τους ισχυρισμούς.

Οι New York Times ανέφεραν σε κυριακάτικο δημοσίευμά τους ότι η Facebook επέτρεψε σε πολλές δεκάδες κατασκευαστές smartphones να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των χρηστών του Facebook χωρίς την συγκατάθεσή τους ώστε οι εταιρείες αυτές να είναι σε θέση να αναπτύξουν μία εφαρμογή Facebook για τις συσκευές τους Android ή iphone.

Η Facebook, που ιδρύθηκε το 2004, αντέδρασε εξηγώντας ότι πριν από την δημιουργία μίας στάνταρ εφαρμογής Facebook για την προσαρμογή του στα κινητά, περί τις 60 κατασκευάστριες εταιρείες , όπως οι Amazon, Apple, Blackberry, HTC, Microsoft και Samsung είχαν συνεργασθεί με την εταιρεία Facebook για να προσαρμόσουν την σύνδεση της πλατφόρμας στις συσκευές τους.

Η εταιρεία εξήγησε ακόμη ότι η πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών δεν ήταν δυνατή χωρίς την συγκατάθεσή τους, ότι δεν έχει πληροφορίες για κακή χρήση των δεδομένων αυτών από τις κατασκευαστικές εταιρείες και ότι έχει διακόψει τέτοιου είδους συμφωνίες με εταιρείες κατασκευαστών συσκευών κινητής τηλεφωνίας.

«Το γεγονός ότι η Facebook επέτρεψε σε κατασκευαστές όπως η Huawei ή η TCL να έχουν πρόσβαση στους συνδέσμους της προκαλεί εύλογη ανησυχία και επιθυμώ διακαώς να μάθω με ποιον τρόπο η Facebook διασφάλισε ότι τα στοιχεία των χρηστών δεν έφθασαν μέχρι τους κινεζικούς server», δήλωσε ο Μαρκ Γουόρνερ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ενημέρωσης της Γερουσίας.

Οι αποκαλύψεις αυτές αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο βάρος αφού συμπίπτουν με την οξεία ένταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο με φόντο τις απειλές για εμπορικό πόλεμο μέσω της επιβολής τιμωρητικών δασμών. Και δημιουργούν ακόμη ένα πρόβλημα στην Facebook μετά το σκάνδαλο της Cambridge Analytica.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Independent: Βρετανία και Ισραήλ σε διπλωματική διαμάχη – Ο λόγος που οι άλλοτε ιστορικοί σύμμαχοι «τα έσπασαν» για τον εποικισμό της Δυτικής Όχθης
Πώς από τον καθοριστικό ρόλο της Βρετανίας στην δημιουργία του Ισραήλ, το Λονδίνο πήρε την απόφαση να επιβάλει κυρώσεις στο σχέδιο επέκτασης του Τελ Αβίβ στην Δυτική Όχθη
Το βρετανικό προξενείο στην Ιερουσαλήμ που έκλεινε ως αντίδραση στις εμπορικές κυρώσεις που επέβαλε η Βρετανία κατά των ισραηλινών οικισμών στην Δυτική Όχθη
Άγρια επεισόδια στην Αλβανία: Συγκρούσεις έξω από το κοινοβούλιο, στο περιθώριο διαδήλωσης κατά του τουριστικού σχεδίου της οικογένειας Τραμπ
Εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από τις εισόδους του κοινοβουλίου και προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό
REUTERS
Φρίκη στη Βρετανία: Στη φυλακή Νιγηριανός για σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος 19χρονης – «Χόρτασες αρκετά, κάποιος όμορφος σε βίασε»
Μιλώντας στην Daily Mail, η νεαρή κοπέλα εξήγησε την φρίκη που βίωσε στα χέρια του 24χρονου Γκιφτ Ολαντέλε, ο οποίος αφού την βίασε την απείλησε «ότι θα την βρει» αν μιλούσε στην αστυνομία
istock