Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Facebook: Τεράστιο πρόστιμο και… “λίγα είναι”!

Facebook
Φωτογραφία Αρχείου: Reuters

Η Facebook θα καταβάλει πρόστιμο-ρεκόρ 5 δισεκ. δολαρίων για παραβάσεις περί προσωπικών δεδομένων, με τους επικριτές να κρίνουν το ποσό πολύ χαμηλό.

Η Facebook θα καταβάλει πρόστιμο-ρεκόρ ύψους 5 δισεκ. δολαρίων για τον διακανονισμό κυβερνητικής έρευνας αναφορικά με την πρακτική του για τα προσωπικά δεδομένα και ο κολοσσός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα αναδιαρθρώσει την προσέγγισή του στα ζητήματα ιδιωτικότητας, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική ομοσπονδιακή επιτροπή Εμπορίου (FTC).

H FTC με 3 ψήφους υπέρ και 2 κατά τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης του διακανονισμού, για την οποία απαιτείται δικαστική έγκριση, παρόλο που οι Δημοκρατικοί υποστήριξαν ότι ο διακανονισμός δεν ήταν ευρύς και δεν επέβαλε ένα αρκετά υψηλό πρόστιμο.

«Παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις στα δισεκατομμύρια χρηστών της σε όλο τον κόσμο ότι θα μπορούσαν να ελέγχουν το πώς μοιράζονται οι προσωπικές τους πληροφορίες, η Facebook υπονόμευσε τις επιλογές των καταναλωτών», ανέφερε σε ανακοίνωση ο πρόεδρος της FTC και Ρεπουμπλικάνος Τζο Σίμονς.

Χαμός με το Facebook!

Ωστόσο, ο Δημοκρατικός και μέλος της επιτροπής Ρόχιτ Τσόπρα δήλωσε ότι το πρόστιμο δίνει ασυλία στα υψηλόβαθμα στελέχη της Facebook και «κανένα πραγματικό περιορισμό στο επιχειρηματικό μοντέλο της Facebook» και «δεν λύνει τα βασικά προβλήματα που οδήγησαν σε αυτές τις παραβιάσεις».

Σύμφωνα με την FTC, η πολιτική της Facebοok για τα προσωπικά δεδομένα εξαπάτησε «δεκάδες εκατομμύρια» ανθρώπους που χρησιμοποίησαν το εργαλείο αναγνώρισης προσώπου της Facebook και επίσης παραβίασε τους κανόνες της ενάντια στις πρακτικές εξαπάτησης όταν δεν αποκάλυψε ότι οι αριθμοί τηλεφώνου που είχε συγκεντρώσει για την ενεργοποίηση ενός μηχανισμού ασφαλείας θα χρησιμοποιούνταν για διαφημιστικούς λόγους.

Βάσει του διακανονισμού, το συμβούλιο της Facebοok θα συστήσει μια ανεξάρτητη επιτροπή προσωπικών δεδομένων που θα αφαιρεί τον «απεριόριστο έλεγχο από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Facebook Μαρκ Ζάκεμπεργκ αναφορικά με τις αποφάσεις που επηρεάζουν την ιδιωτική ζωή των χρηστών».

Ο Τσόπρα καθώς και η επίσης Δημοκρατική και μέλος της επιτροπής Ρεμπέκα Σλότερ, που ήταν κατά του διακανονισμού, δήλωσαν ότι το πρόστιμο των 5 δισεκ. δολαρίων ίσως είναι χαμηλότερο από τα κέρδη που άντλησε η Facebook παραβιάζοντας τα προσωπικά δεδομένων των χρηστών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις