Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Φάουτσι στην Καθημερινή: «Τέλος Φθινοπώρου θα έχουμε μια κάποια κανονικότητα»

Φάουτσι στην Καθημερινή: «Τέλος Φθινοπώρου θα έχουμε μια κάποια κανονικότητα»

O δρ Άντονι Φάουτσι ο κορυφαίος επιδημιολόγος στις ΗΠΑ, μίλησε στην Καθημερινή της Κυριακής και προσπάθησε να δώσει απαντήσεις για όλα όσα απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα.

Πόσο επικίνδυνες είναι οι µεταλλάξεις, πόσο ασφαλή είναι τα εµβόλια, αν θα υπάρξει αποτελεσµατική θεραπεία για τον κορονοϊό, πότε θα µπορούµε να πούµε ότι κερδίσαµε τη µάχη, πότε θα σταµατήσουµε να φοράµε µάσκες, πότε θα ταξιδεύουµε και πώς θα ετοιµαστούµε για την… επόµενη πανδηµία.

Στο ερώτημα πόσο ανησυχεί για τις διάφορες παραλλαγές του ιού λέει: «Υπάρχουν πολλές παραλλαγές. Τις εξετάζουµε όλες σοβαρά. Κάποιες µας ανησυχούν λιγότερο από άλλες, ενώ οι δυνατότητες άλλων µάς προβληµατίζουν περισσότερο και θέλουµε να διασφαλίσουµε ότι το εµβόλιο τις καλύπτει. Για παράδειγµα, η παραλλαγή που είναι πιο διαδεδοµένη είναι της Νοτίου Αφρικής, αυτή που ονοµάζουµε Β1351. Γνωρίζουµε ότι αυτή η παραλλαγή όχι µόνο είναι πιο µεταδοτική, αλλά επίσης, όσον αφορά την προστασία που θα περιµέναµε από τα µονοκλωνικά αντισώµατα, η αποτελεσµατικότητα είναι µειωµένη, αν όχι ανύπαρκτη. Αλλά και τα αντισώµατα από τα εµβόλια έχουν περίπου πέντε φορές µικρότερη αποτελεσµατικότητα όσον αφορά την ικανότητά τους για περιορισµό του µεταλλαγµένου ιού. Αυτά είναι τα απογοητευτικά νέα. 

Ωστόσο, αυτό που γνωρίζουµε είναι ότι κάποια εµβόλια, για παράδειγµα τα εµβόλια mRNA της Moderna και της Pfizer, και της Johnson&Johnson, και πάλι προστατεύουν πολύ καλά από πολύ βαρύτερες καταστάσεις, όπως η εισαγωγή στο νοσοκοµείο ή ο θάνατος. Αλλα εµβόλια, όµως, µπορεί να µην είναι τόσο αποτελεσµατικά όσον αφορά αυτήν την παραλλαγή του ιού. 

Βεβαίως, υπάρχουν και άλλες παραλλαγές, όπως, για παράδειγµα, η Β117, που ξεκίνησε στο Ηνωµένο Βασίλειο. Γνωρίζουµε ότι είναι πολύ µεταδοτική από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ωστόσο, τα εµβόλια δείχνουν καλή αποτελεσµατικότητα, παρ’ όλη τη µεταδοτικότητά της. 

Από την άλλη, παραλλαγή της Βραζιλίας µοιάζει πολύ µε εκείνη της Νοτίου Αφρικής». 

Και προσθέτει: «Το συµπέρασµα είναι πως πρέπει να τις αντιµετωπίσουµε µε µεγάλη σοβαρότητα. Κάποιες είναι πιο προβληµατικές από άλλες. Αλλά πρέπει να συνεχίσουµε να παρακολουθούµε, δηλαδή να κάνουµε γενετική και γονιδιωµατική αλληλουχία των στελεχών που υπάρχουν σε κάθε χώρα. ∆εν θα µε εξέπληττε αν η Ελλάδα είχε τις δικές της παραλλαγές, τις οποίες πρέπει να αποµονώσει, για να σιγουρευτεί ότι τα εµβόλια που χρησιµοποιεί είναι πράγµατι αποτελεσµατικά στις µεταλλάξεις».

Λέει ακόμα ότι ανησυχεί ελάχιστα για τις πιθανές παρενέργειες των εµβολίων και στο ερώτημα ποιο εμβόλιο θα διάλεγε είπε ότι δεν ξεχωρίζει κάποιο.

Ο Αντονι Φάουτσι καλεί όλους να φορούν πάντα µάσκα και λέει χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν τέσσερα ή πέντε πράγµατα που πρέπει να κάνετε ούτως ή άλλως. Να φοράτε πάντα µάσκα, να αποφεύγετε τις συναθροίσεις, ιδιαίτερα σε εσωτερικούς χώρους, να διατηρείτε κοινωνικές αποστάσεις, να πλένετε τα χέρια σας πολύ συχνά.  Το επίπεδο διείσδυσης της λοίµωξης στην κοινότητα είναι αυτό που θα καθορίσει σε ποιο επίπεδο περιορισµών θα µπει η χώρα».

Τέλος Φθινοπώρου θα έρθει η κανονικότητα

«Ελπίζω πως στο τέλος του φθινοπώρου και στο τέλος του τρέχοντος έτους θα µπορέσουµε να προσεγγίσουµε ένα σηµαντικό βαθµό κανονικότητας. Ισως όχι απόλυτης κανονικότητας, όπως ήταν πριν συµβούν όλα αυτά. Αλλά νοµίζω ότι από το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους θα είµαστε σταδιακά σε θέση να κάνουµε µερικά από τα πράγµατα που δεν κάνουµε τώρα. Οπως σπορ, εξόδους σε εστιατόρια, διασκέδαση, πράγµατα που δεν είµαστε σε θέση να κάνουµε. Το ελπίζω. Θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον θα συνεχίσουµε να τηρούµε τα µέτρα για τη δηµόσια υγεία, αίροντάς τα σταδιακά, αλλά και από το να εµβολιάσουµε επιτυχώς ένα σηµαντικό ποσοστό του πληθυσμού».

Δείτε την συνέντευξη

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις