Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Fats Domino: Θρήνος για τον θρύλο του ροκ εν ρολ

Fats Domino: Θρήνος για τον θρύλο του ροκ εν ρολ

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 89 ετών άφησε ένας από τους σπουδαιότερους πιανίστες, ένας θρύλος του ροκ εν ρολ, ο Fats Domino. Ο άνθρωπος που “ενέπνευσε” τον Έλβις Πρίσλεϊ και τους Μπιτλς.

Ο Fats Domino πέθανε στο σπίτι του, στη Νέα Ορλεάνη. Υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της ροκ εν ρολ σκηνής, ένας πραγματικός θρύλος της μουσικής. Με το πιάνο του, ο Φατς Ντόμινο έκανε… θαύματα τις δεκαετίας του ’50, του ’60 και του ’70.

Ενέπνευσε τον “Βασιλιά” του ροκ εν ρολ

Ο Fats Domino ήταν ο άνθρωπος που αποτέλεσε έμπνευση για τον “Βασιλιά” του ροκ εν ρολ, τον Έλβις Πρίσλεϊ. Κι όχι μόνο. Έμπνευσή από τον σπουδαίο πιανίστα, τραγουδιστή, συνθέτη, στιχουργό άντλησαν και οι Μπιτλς.

Γεννήθηκε στη Νέα Ορλεάνη τις 26 Φεβρουαρίου 1928. Το όνομά του ήταν Αντουάν Ντόμινο Τζούνιορ. Ήταν ένα από τα οκτώ παιδιά της οικογένειας. Έμαθε πιάνο από τον γαμπρό του, τον κιθαρίστα της τζαζ Harrison Verrett, ενώ σπούδαζε ναυτιλιακά.

Ακόμα και μετά την επιτυχία του, συνέχισε να μένει στην ίδια γειτονιά. Το σπίτι του ήταν αρκετά μεγάλο για τα 13 παιδιά του αλλά εκείνος συνέχιζε να κοιμάται σε μια αιώρα, έξω.

Η μεγαλειώδης πορεία του ξεκίνησε το 1949 με την ηχογράφηση του άλμπουμ The Fat Man. Πέντε από τους δίσκους του που κυκλοφόρησαν πριν από το 1955, πούλησαν περισσότερα από 1 εκατομμύριο αντίτυπα.

Συνολικά, πούλησε περισσότερα από 65 εκατομμύρια δίσκους. Και ήταν παραγωγός σε άλλους 25, άλλων καλλιτεχνών, που έγιναν χρυσοί.

«Ain’t that a shame», «Blueberry Hill», «Blue Monday», «Whola lotta lovin’», «I’ m ready», «I want to walk you home», «Be my guest», “When My Dreamboat Comes Home”, “I’m Walkin”, “Valley of Tears”, “It’s You I Love”, είναι μόνο μερικές από τις σπουδαίες δουλειές του.

https://www.youtube.com/watch?v=l9O8XjZTrp4

Εμφανίστηκε σε δυο ταινίες, το Shake, Rattle & Rock! και το The Girl Can’t Help It, το 1956.

Τιμήθηκε με βραβείο Grammy το 1986 για την προσφορά του.

Το 1998 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, του απένειμε το εθνικό μετάλλιο τεχνών.

Νόμιζαν πως πέθανε

Τον Αύγουστο του 2005, όταν ο τυφώνας Κατρίνα χτύπησε τη Νέα Ορλεάνη, ο Fats Domino αποφάσισε να μην εγκαταλείψει την πόλη του. Κι αυτό εξαιτίας της γυναίκας του, Ρόζμαρι, η οποία ήταν άρρωστη και δεν μπορούσε να μετακινηθεί.

Το σπίτι του βρισκόταν σε μια από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότεροι. Πολλοί νόμιζαν ότι ο Φατς είχε πεθάνει. Σε τοίχους της πόλης, μάλιστα εμφανίστηκαν γκράφιτι RIP Fats, θα μας λείψεις. Τελικά, έγινε γνωστό πως τον είχε σώσει ελικόπτερο του Λιμενικού.

Το σπίτι του καταστράφηκε. Έχασε αναμνηστικά, τρία πιάνα, εκατοντάδες χρυσούς και πλατινένιους δίσκους.

Εμφανίστηκε ξανά στη σκηνή το 2007, το κλαμπ Tipitina στη Νέα Ορλενάνη. Οι θαυμαστές του τον αποθέωσαν. Ήταν μια δύσκολη περίοδος για τον Fats. Έχασε τα πάντα από την Κατρίνα και τον Απρίλιο του 2008 πέθανε η επί 50 χρόνια σύζυγός του, Ρόζμαρι.

Μάλιστα, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους επισκέφτηκε τον Ντόμινο και αντικατέστησε το μετάλλιο τεχνών που του είχε απονείμει ο Μπιλ Κλίντον.

Με πληροφορίες από Wikipedia
Φωτογραφίες: Reuters, EPA

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις