Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

«Φεμινισμός»: Η λέξη της χρονιάς στις ΗΠΑ για το 2017

Φωτο Twitter / @realDonaldTrump

Η λέξη της χρονιάς 2017 στις ΗΠΑ είναι ο «φεμινισμός». Κάτι που οφείλεται κυρίως στις επανειλημμένες φραστικές επιθέσεις του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εναντίον γυναικών, αλλά και στη χιονοστιβάδα των καταγγελιών για σεξουαλικές επιθέσεις ή παρενοχλήσεις, στον απόηχο της υπόθεσης Γουάινστιν, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο όμιλος Merriam-Webster.

Η λέξη “φεμινισμός” ήταν ανάμεσα στις λέξεις που αναζητήθηκαν περισσότερο στον ιστότοπο του λεξικού κατά τη διάρκεια της χρονιάς, εξήγησε η συντακτική ομάδα ενός από τα σημαντικότερα αμερικανικά λεξικά.

Η κατάσταση των γυναικών αποτέλεσε ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης το 2017 στις ΗΠΑ. Στα τέλη του Ιανουαρίου, πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν εναντίον της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ. Πολλές ήταν γυναίκες, που φορούσαν ροζ καπέλα, στέκες, σκούφους κι άλλα αξεσουάρ με αυτιά γάτας, τα λεγόμενα «pussy hats», τα οποία μετατράπηκαν σε σύμβολο της εναντίωσης στον νέο αμερικανό πρόεδρο.

Σύμβολο εναντίωσης στον Ντόναλντ Τραμπ

Ο όρος pussy, ο οποίος στα αγγλικά παραπέμπει τόσο στο κατοικίδιο όσο και στο εξωτερικό τμήμα των γεννητικών οργάνων της γυναίκας, είχε προφερθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ σε βίντεο του 2005 το οποίο προκάλεσε σάλο όταν αποκαλύφθηκε η ύπαρξή του, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016. Στο βίντεο, ο Τραμπ ακούγεται να λέει ότι επειδή είναι τόσο πλούσιος και ισχυρός, έχει τη δυνατότητα να συμπεριφέρεται όπως θέλει στις γυναίκες, να τις «αρπάζει» από αυτό.

Η λέξη «φεμινισμός» παρέμεινε στην επικαιρότητα χάρη στο Χόλιγουντ, με την κυκλοφορία της ταινίας Wonder Woman, στην οποία πρωταγωνίστρια είναι μια υπερηρωίδα που ενσάρκωσε ισραηλινή ηθοποιός, αλλά και με την επιτυχία της σειράς The Handmaid’s Tale, το σενάριο της οποίας θέλει την αμερικανική κοινωνία υπό τον ζυγό μιας υπερσυντηρητικής δικτατορίας.

Θύελλα για τις κατηγορίες σε βάρος του Χάρβεϊ Γουάινστιν

Ασφαλώς παρέμεινε στην επικαιρότητα μετά τη θύελλα που προκάλεσαν οι κατηγορίες για σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον του Χάρβεϊ Γουάινστιν. Κατηγορίες που οδήγησαν στην πτώση του. Ακολούθησαν και πολυάριθμες παρόμοιες καταγγελίες στα πεδία του θεάματος, της πολιτικής και των μέσων ενημέρωσης.

Η ανακοίνωση του λεξικού σημειώθηκε σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη χρονική στιγμή. Ο Ρόι Μουρ, υπερσυντηρητικός πρώην δικαστής, γνωστός για τον χριστιανικό δεξιό ακτιβισμό του, είναι υποψήφιος στην ειδική εκλογική αναμέτρηση στην Αλαμπάμα που διεξήχθη την Τρίτη για την ανάδειξη του ενός γερουσιαστή της Πολιτείας, μολονότι κατηγορήθηκε για κατά συρροή θωπείες ανήλικων κοριτσιών στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος έχει την απόλυτη στήριξη του Ντόναλντ Τραμπ. Την Τρίτη καταφέρθηκε εναντίον δημοκρατικής γερουσιαστή. Άφησε να εννοηθεί με μια εσκεμμένα αμφίσημη διατύπωσή του ότι είναι «έτοιμη να κάνει τα πάντα» για τα χρήματα.

Το λήμμα φεμινισμός προστέθηκε στο λεξικό Γουέμπστερ το 1841, με τον επεξηγηματικό προσδιορισμό «χαρακτηριστικά των γυναικών». Σήμερα λημματογραφείται ως «η θεωρία της ισότητας των φύλων σε ό,τι αφορά την πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία». Αλλά και «η οργανωμένη διεκδικητική δραστηριότητα στο όνομα των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των γυναικών».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις