Τετάρτη, 8 Μαΐ
25oC Αθήνα

Φετουλάχ Γκιουλέν: Φήμες ότι είναι νεκρός – «Τον δηλητηρίασαν»

Φετουλάχ Γκιουλέν: Φήμες ότι είναι νεκρός – «Τον δηλητηρίασαν»
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Χαμός γίνεται τις τελευταίες ώρες στα social media της Τουρκίας, καθώς κυκλοφορεί η φήμη ότι ο Φετουλάχ Γκιουλέν είναι νεκρός, και μάλιστα τον δηλητηρίασαν. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ένας από τους στενούς συνεργάτες του αυτοκτόνησε.

Ο δικηγόρος Burak Bekiroğlu, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter, ότι ένας αξιωματικός της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών εισχώρησε στην έπαυλη, όπου διέμενε ο αρχηγός του FETO, στην Πενσυλβάνια, και τον δηλητηρίασε.

Ωστόσο, η ιστοσελίδα TR724, που είναι γνωστή για τις επαφές της με το FETO, προχώρησε σε διάψευση για τον θάνατο του Φετουλάχ Γκιουλέν, υποστηρίζοντας ότι είναι καλά στην υγεία του. Ωστόσο, τα φιλοκυβερνητικά τουρκικά ΜΜΕ επιμένουν πως ο Γκιουλέν είναι νεκρός, αλλά έχουν την εντολή να κρατήσουν μυστική την πληροφορία. 

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν παραμένει ο Νο1 εχθρός της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει ζητήσει ουκ ολίγες φορές την έκδοσή του από τις ΗΠΑ.

Το 2013 η συμμαχία Ερντογάν – Γκιουλέν καταστράφηκε, όταν ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγόρησε τον αυτοεξόριστο ιεροκήρυκα ότι βρισκόταν πίσω από τις έρευνες διαφθοράς στη χώρα και πως έχει εγκαθιδρύσει ένα «παράλληλο κράτος» με στόχο να τον ανατρέψει. Η αντίδραση του Ερντογάν μετά τη ρήξη τους ήταν πολύ ισχυρή. Προχώρησε σε εκκαθαρίσεις εκατοντάδων αξιωματικών, περιλαμβανομένων και στρατηγών, στον στρατό, έκλεισε σχολεία και απέλυσε χιλιάδες αστυνομικούς. Επιτέθηκε επίσης στα μέσα ενημέρωσης που υποψιαζόταν ότι τρέφουν συμπάθεια για τον Γκιουλέν.

Από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, τον Ιούλιο του 2016, μέχρι σήμερα, οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν τις επιχειρήσεις… εκκαθάρισης, με συλλήψεις «γκιουλενιστών» σε κάθε γωνιά της χώρας, αλλά και εκτός συνόρων. Οι υποστηρικτές του FETO είναι… μόνιμα στην τουρκική επικαιρότητα.

Ο ιεροκήρυκας είναι εγκατεστημένος στις ΗΠΑ από το 1999 και συγκεκριμένα στην Πενσιλβάνια, σε ένα μεγάλο συγκρότημα που μοιάζει με ξενοδοχείο, το Golden Generation Worship and Retreat Center. Εκεί, διάγει βίο ερημίτη και εμφανίζεται δημόσια παρά πολύ σπάνια, ενώ δίνει λίγες συνεντεύξεις στον Τύπο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις