Στην ορεινή και δασώδη περιοχή των Ποκόνος, στις βορειοανατολικές ΗΠΑ ήταν το καταφύγιο του Φετουλάχ Γκιουλέν, του άσπονδου εχθρού του Ρετζέπ Ταγίν Ερντογάν που πέθανε σε ηλικία 83 ετών.
Ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ο άνθρωπος τον οποίο η κυβέρνηση της Τουρκίας χαρακτήριζε ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 κατά της κυβέρνησης του τότε πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πέθανε στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, όπου ζούσε πολιτικός πρόσφυγας εδώ και δεκαετίες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πρόκειται πιθανόν για την πιο αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στην ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας και, σε κάθε περίπτωση, τον No 1 εχθρό του προέδρου Ερντογάν. Την πληροφορία του θανάτου του δημοσιοποίησαν αρχικά χρήστες ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης και μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στον ίδιο. Επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια από τον ανιψιό του Εμπουσελέμε Γκιουλέν.
Ο Φετουλάχ Γκιουλέν ζούσε στις ΗΠΑ από το 1999. Κατέφυγε εκεί εξόριστος όταν το πολιτικό κλίμα άρχισε να γίνεται βαρύ για τον ίδιο – είχε μπει στο στόχαστρο των στρατηγών, που ήταν την εποχή πανίσχυροι στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας. Η Άγκυρα ζητούσε επίμονα την έκδοσή του, όμως οι ΗΠΑ ουδέποτε ικανοποίησαν το αίτημά της αυτό.
Ο Γκιουλέν, ζούσε απομονωμένος σε ένα μεγάλο συγκρότημα, που θύμιζε ξενοδοχείο, σε μία έκταση 25 στρεμμάτων στις πλαγιές των βουνών Poconos στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εκεί υπήρχαν πολλά κτίρια, ένας κήπος, μια λίμνη και γήπεδα.
Ο ίδιος ζούσε σαν ερημίτης. Οι μόνες του έξοδοι ήταν για να πάει στο νοσοκομείο για τα τακτικά τσεκ απ του. Δεν εμφανιζόταν δημόσια παρά πολύ σπάνια, ενώ έδινε λίγες συνεντεύξεις στον Τύπο.
Οι δημοσιογράφοι βέβαια πολλές φορές επιχείρησαν να μπουν στο καταφύγιο – φρούριο και στρατηγείο του Γκιουλέν στις ΗΠΑ αλλά ελάχιστοι τα κατάφεραν.
Το κύριο θέμα για τον ίδιο υπήρξε πάντα η ασφάλεια για αυτό και το σπίτι παρακολουθείτο από κάμερες ασφαλείας, τοποθετημένες περιμετρικά και στην είσοδό του.
Η βεράντα του είναι καλυμμένη από φιμέ τζάμια για να είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή καμία κίνηση του Γκιουλέν μέσα στο διαμέρισμα. Οι πόρτες ανοίγουν με μαγνητικές κάρτες και για να φτάσει μέχρι το γκαράζ ο Φετουλάχ Γκιουλέν χρησιμοποιούσε εσωτερικό ασανσέρ.
Το κεντρικό σπίτι, ή κέντρο της κοινότητας, περιέχει το τζαμί του συγκροτήματος, ένα σαλόνι τουρκικού τύπου επιπλωμένο με καναπέδες, κορνίζες με ποίηση των Σούφι και μια καρέκλα μασάζ, και το εφεδρικό ιδιωτικό διαμέρισμα του Γκιουλέν, το οποίο περιέχει κρεβάτι, γραφείο και διάδρομο.
Το υπνοδωμάτιο του Γκιουλέν – AP Photo/Michael Rubinkam
Ωστόσο, στενοί φίλοι και δικηγόροι του Γκιουλέν είχαν δηλώσει ότι στην πραγματικότητα δεν επρόκειτο για πολυτελή έπαυλη αλλά για μία εγκατάσταση που ανήκει σε μια φιλανθρωπική οργάνωση, το Golden Generation Worship & Retreat Center, σύμφωνα με τον Bekir Aksoy, πρόεδρο της οργάνωσης.
Ο χώρος εργασίας του Γκιουλέν – AP Photo/Michael Rubinkam
Ακόμα ανέφερε, ότι το ίδρυμα αγόρασε τη γη στην οποία χτίστηκε η εγκατάσταση το 1993 για να εξυπηρετήσει τους Τούρκους που ζουν στο Νιου Τζέρσεϊ, τη Νέα Υόρκη και την Πενσιλβάνια και ότι η εγκατάσταση χρησιμοποιείται για θρησκευτικές και κοινωνικές δραστηριότητες.
Τέλος ξακαθάρισε ότι ο Γκιουλέν, χρησιμοποιούσε μόνο ένα δωμάτιο στην εγκατάσταση μαζί με έναν ξενώνα για τους επισκέπτες, καθώς ήταν γνωστός για τον ταπεινό τρόπο ζωής του που απορρίπτει την πολυτέλεια.
Η «απαγωγή» Γκιουλέν
Ο Γκιουλέν, γενικώς ζούσε απομονωμένος στην Πενσυλβάνια εδώ και χρόνια, η υγεία του ήταν εξαιρετικά προβληματική τον τελευταίο καιρό. Έπασχε από νεφρική ανεπάρκεια και διαβήτη.
Τον Απρίλιο 2024, το Anadolu βιντεοσκόπησε τον Φετουλάχ Γκιουλέν, να φεύγει από το νέο του σπίτι μετά την έξωση από το σπίτι του στην Πενσιλβάνια, όπου ζούσε από το 1999.
Τα συνεργεία του Anadolu εντόπισαν τον Φετουλάχ Γκιουλέν σε ένα μεγάλο σπίτι στη διεύθυνση «260 Kennel Road, Saylorsburg, PA 18353», περίπου 12 λεπτά από το Chestnut Retreat Center στο Σάιλοσμπεργκ, γνωστό ως έδρα της «τρομοκρατικής οργάνωσης FETO».
Ειδικότερα, ο Τζεβντέτ Τουρκγιολού, οποίος ήταν υπεύθυνος για την προσωπική φροντίδα του Γκιουλέν, και ο Μουσταφά Οζτζάν, ένας από αυτούς που αυτοπροσδιορίζονται ως βασικοί παράγοντες της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, ανέλαβαν δράση.
«Απήγαγαν» τον Φετουλάχ Γκιουλέν από το Chestnut Retreat Center, στο Σάιλοσμπεργκ της Πενσιλβάνια και τον έκλεισαν σε ένα κρησφύγετο άγνωστο σχεδόν σε όλους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του θανάτου του στην ιστοσελίδα Herkul.org, ο Γκιουλέν άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Πενσιλβάνια στο οποίο νοσηλευόταν.
Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, μέσα από την θρησκευτική αδελφότητα της οποίας ηγείτο, δημιούργησε ισλαμιστικό κίνημα με δική του, ιδιαίτερη ταυτότητα. Ανέπτυξε τεράστιο δίκτυο υποστηρικτών και οργανώσεων, με πεδία δράσης κυρίως το εκπαιδευτικό σύστημα, τα μέσα ενημέρωσης και την προσφορά κοινωφελούς έργου.
Η τουρκική κυβέρνηση τον χαρακτήριζε επικεφαλής τρομοκρατικής οργάνωσης, έχει βαφτίσει το δίκτυο των υποστηρικτών του «τρομοκρατική οργάνωση FETO».
Αρχικά υποστήριζε την κυβέρνηση Ερντογάν, στην εξουσία από το 2002, ωστόσο από το 2013 και μετά οι δρόμοι τους χώρισαν.
Πηγή εικόνας: Reuters
Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, χιλιάδες υποστηρικτές του, κυρίως πρόσωπα που κατείχαν θέσεις στη δημόσια διοίκηση, οδηγήθηκαν στη φυλακή ή εγκατέλειψαν τη χώρα.
Κατηγορήθηκε από μεγάλη μερίδα του τουρκικού πολιτικού συστήματος ότι ήταν το «μακρύ χέρι» της Ουάσιγκτον, συμμετέχοντας σε πρωτοβουλίες που αποσκοπούσαν στον επαναπροσδιορισμό της ισορροπίας πολιτικής δύναμης στην Τουρκία.