Κόσμος

Φιλιππίνες: Ανταλλάσσουν νοσηλευτικό προσωπικό με εμβόλια για τον κορονοϊό

Οι Φιλιππίνες θα επιτρέψουν σε χιλιάδες εργαζόμενους στο σύστημά τους υγειονομικής περίθαλψης, κυρίως νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, να εργαστούν στη Βρετανία και τη Γερμανία, αν οι δύο αυτές χώρες συμφωνήσουν να δωρίσουν εμβόλια κατά της COVID-19, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμη αξιωματούχος της χώρας.

Οι Φιλιππίνες, οι οποίες έχουν από τους υψηλότερους αριθμούς κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Ασία, χαλάρωσαν μια απαγόρευση στην εργασία υγειονομικού τους προσωπικού στο εξωτερικό, αλλά εξακολουθούν να περιορίζουν τον αριθμό των επαγγελματιών του τομέα της υγείας, στους οποίους επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τη χώρα, σε 5.000 ετησίως.

Η Άλις Βισπέρας, διευθύντρια του γραφείου διεθνών υποθέσεων του υπουργείου Εργασίας, δήλωσε ότι οι Φιλιππίνες είναι ανοιχτές στην άρση αυτού του ανώτατου ορίου σε αντάλλαγμα για εμβόλια από τη Βρετανία και τη Γερμανία, τα οποία θα χρησιμοποιήσουν για να εμβολιάσουν τους εργαζόμενους που φεύγουν για να εργαστούν σε άλλες χώρες και εκατοντάδες χιλιάδες Φιλιππινέζους που επαναπατρίζονται.

Νοσηλευτές και νοσηλεύτριες βρίσκονται μεταξύ των εκατομμυρίων Φιλιππινέζων που εργάζονται στο εξωτερικό, προσφέροντας πλέον των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο σε εμβάσματα που είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της χώρας.

“Εξετάζουμε το αίτημα για άρση του ανώτατου ορίου ανάπτυξης, βάσει συμφωνίας”, δήλωσε η Βισπέρας στο Reuters.

Η Βρετανία έχει τον έκτο υψηλότερο αριθμό θανάτων από την COVID-19 στον κόσμο και έχει υποστεί ένα από τα χειρότερα οικονομικά πλήγματα από την πανδημία, ενώ η Γερμανία έχει τον 10ο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως.

Οι δύο χώρες έχουν εμβολιάσει και οι δύο μαζί 23 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ οι Φιλιππίνες δεν έχουν ακόμη αρχίσει την εκστρατεία ανοσοποίησης των 70 εκατομμυρίων ενηλίκων τους, ήτοι των δύο τρίτων από τα 108 εκατομμύρια κατοίκους τους και περιμένουν να λάβουν την πρώτη παρτίδα εμβολίων κατά της COVID-19 αυτήν την εβδομάδα, την οποία κάνει δωρεά η Κίνα.

Οι Φιλιππίνες θέλουν να εξασφαλίσουν συνολικά 148 εκατομμύρια δόσεις.

Η βρετανική πρεσβεία στη Μανίλα δεν έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί σε αίτημα για σχόλιο, ούτε και η αποστολή της Γερμανίας στη χώρα αυτή δεν έχει ακόμη απαντήσει.

Το 2019, σχεδόν 17.000 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες από τις Φιλιππίνες υπέγραψαν συμβόλαια εργασίας στο εξωτερικό, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Αν και οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες στις Φιλιππίνες έχουν αγωνιστεί για την άρση του περιορισμού αυτού ώστε να ξεφύγουν από κακές συνθήκες εργασίας και χαμηλές αποδοχές στη χώρα, το σχέδιο αυτό για εργαζόμενους έναντι εμβολίων δεν έτυχε καλής υποδοχής από ορισμένους εργαζόμενους στον τομέα.

“Είμαστε αηδιασμένοι με το πώς αντιμετωπίζονται οι νοσοκόμες και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης από την κυβέρνηση ως εμπορεύματα ή προϊόντα εξαγωγής”, δήλωσε η Τζόσελιν Αντάμο, γενική γραμματέας της Ένωσης Φιλιππινέζων Νοσηλευτών και Νοσηλευτριών στο Reuters.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Δώστε προσοχή, αφήστε το iPad»: Ηχητικό με τη παρολίγον σύγκρουση του Air Force One που μετέφερε τον Τραμπ στην Βρετανία
Στο ηχητικό που δόθηκε στη δημοσιότητα ακούγονται οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας να προσπαθούν να επικοινωνήσουν με το αεροσκάφος Spirit Airlines, χωρίς όμως αποτέλεσμα
To Air Force One
Η συνάντηση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και η δεξίωση με Γκιλφόιλ και Κικίλια
Ο πρόεδρος της Βουλής ανέδειξε τη συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη διατήρηση «διαχρονικών αληθειών», θεμελιακών για τις Ηνωμένες Πολιτείες
O πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο 1
Προς απέλαση ο Παλαιστίνιος φοιτητής Μαχμούντ Χαλίλ – Ποιος είναι ο ακτιβιστής που μπήκε στο στόχαστρο του Τραμπ
Γεννημένος στη Συρία, παιδί παλαιστινίων γονιών, κάτοχος άδειας μόνιμης παραμονής στην αμερικανική επικράτεια, ο Μαχμούντ Χαλίλ συνελήφθη την 8η Μαρτίου στη Νέα Υόρκη από ομοσπονδιακή αστυνομική υπηρεσία
Ο φιλοπαλαιστίνιος ακτιβιστής Μαχμούντ Χαλίλ 3
Γάζα, η μεγάλη έξοδος: Ισοπεδώθηκαν τα πάντα από το Ισραηλινό σφυροκόπημα – «Πείτε στον Νετανιάχου πως δεν θέλουμε να πεθάνουμε»
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως ανοίγει ως αύριο Παρασκευή στις 11:00 (ώρα Ελλάδας) νέα «διέλευση» για να μπορέσουν κάτοικοι να φύγουν από τη Γάζα
Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τη Γάζα
13
Με ένα δείπνο απόλυτης χλιδής από τη βασιλική οικογένεια «σφραγίστηκε» η επίσκεψη Τραμπ στη Βρετανία - «Μία από τις μεγαλύτερες τιμές της ζωής μου»
Δημιουργήθηκε ακόμη και ειδικό κοκτέιλ για την περίσταση ενώ τα βλέμματα κέντρισαν οι ενδυματολογικές επιλογές των κυριών
Aaron Chown 9