Κυριακή, 26 Μαΐ
23oC Αθήνα

Φιλιππίνες: Αποπνικτικός καύσωνας «καίει» τη χώρα το τελευταίο 24ωρο

Φιλιππίνες: Αποπνικτικός καύσωνας «καίει» τη χώρα το τελευταίο 24ωρο
REUTERS

Φαινόμενο ακραίου καύσωνα αντιμετωπίζουν τα τελευταία 24ωρα οι Φιλιππίνες με τους πολίτες να ενημερώνουν τους πολίτες να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Ο Μάρτιος, ο Απρίλιος και ο Μάιος είναι συνήθως οι πιο ζεστοί και πιο ξηροί μήνες του έτους στις Φιλιππίνες, όμως φέτος οι μετεωρολογικές συνθήκες επιδεινώθηκαν λόγω του φαινομένου El Niño, σύμφωνα με την κλιματολόγο Άνα Σολίς της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας της χώρας. Στην πρωτεύουσα Μανίλα πολλά σχολεία ανέστειλαν τα διά ζώσης μαθήματα και στράφηκαν στην τηλεκπαίδευση. Η αισθητή θερμοκρασία στην πόλη ήταν 45 βαθμοί Κελσίου χθες και σήμερα αναμένεται να φτάσει τους 44 βαθμούς.

«Πρέπει να περιορίσουμε τον χρόνο που περνάμε έξω, να πίνουμε πολύ νερό και να έχουμε ομπρέλες και καπέλο όταν βγαίνουμε έξω», τόνισε η Άνα Σολίς.

Η αισθητή θερμοκρασία – που υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη και άλλους παράγοντες πέρα από το θερμόμετρο, όπως ο άνεμος και η υγρασία—αναμένεται να φτάσουν σήμερα τους 42 βαθμούς Κελσίου, ή και να τους ξεπεράσουν, σε τουλάχιστον 30 πόλεις και δήμους.

«Κάνει τόση ζέστη που δεν μπορώ να αναπνεύσω», δηλώνει ο Ερλίν Τουμαρόν, 60 ετών, ο οποίος εργάζεται σε παραθαλάσσιο θέρετρο στην επαρχία Καβίτε, στο βόρειο τμήμα των Φιλιππίνων, όπου το θερμόμετρο χθες Τρίτη (23.04.2024) έφτασε τους 47 βαθμούς Κελσίου.

«Είναι εντυπωσιακό που βλέπουμε τις πισίνες μας ακόμη άδειες. Περιμέναμε ότι οι άνθρωποι θα έρχονταν να κολυμπήσουν, αλλά φαίνεται ότι διστάζουν να βγουν από τα σπίτια τους λόγω της ζέστης», προσθέτει.

Η ζέστη ενδέχεται να επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες, εκτίμησε η ίδια, κάνοντας λόγο για πιθανότητα 50% να συμβεί κάτι τέτοιο.

Περίπου οι μισές επαρχίες των Φιλιππίνων έχουν κηρυχθεί επισήμως σε κατάσταση ξηρασίας.

Το 2023 ήταν η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως. Στην Ασία οι επιπτώσεις των κυμάτων καύσωνα γίνονται ολοένα και πιο σοβαρές, υπογράμμισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας χθες σε ανακοίνωσή του.

Οι Φιλιππίνες είναι μεταξύ των πιο ευάλωτων χωρών στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις