Κόσμος

Φιλιππίνες: Ο επικεφαλής των φυλακών κρύβεται πίσω από τη δολοφονία δημοσιογράφου

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σοκ προκαλεί η είδηση ότι ο υπεύθυνος όλων των φυλακών των Φιλιππίνων διέταξε τη δολοφονία πασίγνωστου δημοσιογράφου του ραδιοφώνου και σφοδρού επικριτή του Ντουτέρτε.

Ο δημοσιογράφος Περσιβάλ Μαμπάσα, 63 ετών που είχε το ραδιοφωνικό όνομα “Percy Lapid”, σκοτώθηκε σε προάστιο της Μανίλας στις Φιλιππίνες στις 3 Οκτωβρίου την ώρα που πήγαινε στο στούντιο του ραδιοφωνικού σταθμού όπου εργαζόταν.

Η αστυνομία απήγγειλε κατηγορίες για ανθρωποκτονία εναντίον του γενικού διευθυντή της διοίκησης των σωφρονιστικών καταστημάτων των Φιλιππίνων, του Τζέραλντ Μπάνταγκ, ο οποίος βρίσκεται σε διαθεσιμότητα και του αναπληρωτή του σε θέματα ασφαλείας Ρικάρντο Σουλουέτα.

Ο φερόμενος ως εκτελεστής της δολοφονίας, ο Ζοέλ Εσκοριάλ, παραδόθηκε στις αρχές τον προηγούμενο μήνα φοβούμενος για την ασφάλειά του, αφού η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία του από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης.

«Ο Μπάνταγκ θα γίνει μάλλον ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της χώρας αυτής ο οποίος εμπλέκεται σε μια υπόθεση τέτοιας σοβαρότητας», υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χεσούς Κρίσπιν Ρεμούγια.

Ο Μπάνταγκ φέρεται να ζήτησε την δολοφονία του Μαμπάσα «μετά τις συνεχείς αποκαλύψεις που έκανε αυτός μέσω της εκπομπής του για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε (ο Μπάνταγκ)», δήλωσε ο Γιουτζίν Χαβιέρ του Εθνικού Γραφείου Ερευνών.

Ο Μπάνταγκ και ο Σουλουέτα κατηγορούνται επίσης ότι ζήτησαν τον φόνο του Κριστίτο Βιγιαμόρ Παλάνα, ενός κρατουμένου ο οποίος μετέφερε στον Εσκοριάλ την εντολή για την εκτέλεση.

Σφοδρός επικριτής του Ντουτέρτε ο δημοσιογράφος

Ο Μαμπάσα ήταν σφοδρός επικριτής του πρώην προέδρου των Φιλιππίνων Ροντρίγο Ντουτέρτε καθώς και της πολιτικής και των συνεργατών του διαδόχου του Φερντινάντ Μάρκος Τζούνιορ.

Πρόκειται για τον δεύτερο δημοσιογράφο που φονεύεται στη χώρα μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Μάρκος Τζούνιορ στις 30 Ιουνίου.

Οι Φιλιππίνες θεωρούνται μία από τις πιο επικίνδυνες χώρες παγκοσμίως για τους δημοσιογράφους, όμως τέτοιοι φόνοι σπάνια γίνονται στη Μανίλα.

Ο Χαβιέρ δήλωσε ότι η έρευνα για τους φόνους αυτούς αποκάλυψε «τη θεσμοθέτηση μιας εγκληματικής οργάνωσης στο εσωτερικό της κυβέρνησης».

Η υπόθεση αυτή θα οδηγήσει «σε πολλές μεταρρυθμίσεις στην κυβέρνηση αλλά και στην ενίσχυση του υπάρχοντος μηχανισμού προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα ξανασυμβεί κάτι αντίστοιχο», διαβεβαίωσε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για «πόλεμο κατά της ατιμωρησίας».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο τυφώνας Dolphin σαρώνει την Ανατολική Κίνα – Καταρρακτώδεις βροχές, ισχυροί άνεμοι και πλημμύρες
Οι αρχές του Πεκίνου έχουν ήδη αυξήσει το επίπεδο προειδοποίησης για καταρρακτώδεις βροχές, ενώ η κινεζική πρωτεύουσα προετοιμάζεται να ενεργοποιήσει το σχέδιο αντιμετώπισης πλημμυρών
People wade through a flooded street after Typhoon Dolphin brought heavy rain to Shanghai, China, August 10, 2026. REUTERS/Go Nakamura
Ντόναλντ Τραμπ: Οι συνομιλίες με το Ιράν είναι «σαν παρτίδα σκάκι» – «Είμαστε επαγγελματίες παίκτες», απαντά η Τεχεράνη
Η ιρανική διπλωματία διαμηνύει ότι δεν βρίσκονται σε εξέλιξη απευθείας διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον, αλλά μόνο ανταλλαγές μηνυμάτων μέσω μεσολαβητών
Ντόναλντ Τραμπ
Τα παιχνίδια τακτικής Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ, η «επιστροφή» στο προσκήνιο του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ και τα πυρηνικά
«Τα Στενά του Ορμούζ είναι πιο σημαντικά από τις ατομικές βόμβες», λέει αναφερόμενος στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Μοχσέν Ρεζαΐ, νέος γραμματέας του ανώτατου οργάνου ασφαλείας της Τεχεράνης
Ντόναλντ Τραμπ