Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Φιλιππίνες: Ψάχνουν επιζώντες στα ερείπια εμπορικού που κατέρρευσε από το σεισμό

Φιλιππίνες
Φωτογραφία EPA

Χωρίς σταματημό συνεχίζουν τα σωστικά συνεργεία στις Φιλιππίνες για επιζώντες στα ερείπια ενός μικρού εμπορικού κέντρου που κατέρρευσε μετά τον χθεσινό (15.12.2019) ισχυρό σεισμό που ταρακούνησε το νότιο τμήμα της χώρας.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τον σεισμό των 6,8 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες είναι τρεις νεκροί και δεκάδες τραυματίες. Στο μικρό εμπορικό που κατέρρευσε, πιστεύεται πως έχουν εγκλωβιστεί πέντε άνθρωποι.

Το εμπορικό βρίσκεται στην Παντάντα, πόλη στο νησί Μιντανάο, η οποία απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού.

Συνεργεία έρευνας και διάσωσης, με αρκετά μέλη τους να κρατούν αλυσοπρίονα και εξοπλισμό θερμικής απεικόνισης, αναζητούν επιζώντες, ωστόσο αναγνωρίζουν πως οι πιθανότητες να βρουν ζωντανούς παγιδευμένους είναι λιγοστές.

«Είναι πολύ πικρό. Η πιθανότητα να βρούμε επιζήσαντες είναι μικρή», δήλωσε ο Κρίστοφερ Ταν, τοπικός αξιωματούχος των υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών, στο φιλιππινέζικο CNN.

Τηλεοπτικά πλάνα που μεταδόθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί εικονίζουν πυροσβέστες να ψάχνουν τον χώρο του διώροφου εμπορικού κέντρου με φακούς. Ο δρόμος ήταν αποκλεισμένος από συντρίμμια και θρυμματισμένο οπλισμό κτιρίων.

Ένα κορίτσι έξι ετών σκοτώθηκε όταν τοίχος του σπιτιού του κατέρρευσε πάνω του κατά τη διάρκεια του σεισμού — επρόκειτο για την πέμπτη ισχυρή σεισμική δόνηση η οποία έπληξε τις νότιες Φιλιππίνες από τον Οκτώβριο. Σωστικά συνεργεία ανέσυραν τα πτώματα δύο γυναικών στις επιχειρήσεις που διεξήγαγαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, που διακόπτονταν από συχνούς ισχυρούς μετασεισμούς.

Τουλάχιστον 31 άνθρωποι τραυματίστηκαν, δήλωσε ο Φράνσις Ιράγκ, εκπρόσωπος των τοπικών αρχών.

Από το σεισμό στις Φιλιππόνες σημειώθηκαν εκτεταμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης ενώ αναφέρθηκαν γενικά μικρές υλικές ζημιές σε πάνω από 300 κατοικίες και δημόσια κτίρια.

Οι Φιλιππίνες βρίσκονται πάνω στον λεγόμενο Δακτύλιο της Φωτιάς του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου καταγράφονται συχνές σεισμικές δονήσεις και έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις