Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Φιλιππίνες: Σαρωτική νίκη Μάρκος Τζούνιορ – Πήγε στον τάφο του δικτάτορα πατέρα του

Φιλιππίνες: Σαρωτική νίκη Μάρκος Τζούνιορ – Πήγε στον τάφο του δικτάτορα πατέρα του
Reuters

Ο γιος του πρώην δικτάτορα, ο Φερντινάντ Μάρκος Τζούνιορ, ανακήρυξε τη νίκη του στην προεδρία στις Φιλιππίνες. Μετά τη σαρωτική του επικράτηση επισκέφθηκε τον τάφο του πατέρα του.

Ο νικητής των προεδρικών εκλογών στις Φιλιππίνες, ο Φερντινάντ Μάρκος Τζούνιορ, δεσμεύτηκε να είναι ο ηγέτης «όλων των Φιλιππινέζων», σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του. «Να με κρίνετε από τις πράξεις μου, όχι από τους προγόνους μου, λέει στον κόσμο», πρόσθεσε ο Βικ Ροντρίγκες σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που καλύπτουν σχεδόν όλα τα εκλογικά τμήματα, ο Μάρκος Τζούνιορ, γνωστός ως Μπονγκ Μπονγκ, συγκέντρωσε περισσότερες από το 56% των ψήφων και υπερδιπλάσιες ψήφους από τον βασικό αντίπαλό του, την απερχόμενη αντιπρόεδρο, Λένι Ρομπρέδο.

Ο θρίαμβος του 64χρονου Μάρκος Τζούνιορ σημειώθηκε έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία που σημαδεύτηκε από μία καταιγίδα παραπληροφόρησης.

Εδώ και χρόνια λογαριασμοί υπέρ του Μάρκος Τζούνιορ έχουν κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι απευθύνονται κυρίως στους νέους και παρουσιάζουν τα 20 χρόνια του καθεστώτος του πατέρα του (1965 – 1986) ως μια χρυσή εποχή ειρήνης και ευημερίας για το αρχιπέλαγος αποσιωπώντας τις δεκάδες χιλιάδες αντιφρονούντες που συνελήφθησαν, βασανίστηκαν ή φονεύθηκαν στη διάρκεια της δικτατορίας ή ακόμα και τα δισεκατομμύρια δολάρια που υπεξαίρεσε από τα δημόσια ταμεία της χώρας η οικογένεια Μάρκος για τον προσωπικό της πλουτισμό.

Φιλιππίνες: Επιστροφή Μάρκος στην εξουσία μετά από 36 χρόνια

Το καθεστώς ανατράπηκε το 1986 έπειτα από μια τεράστια λαϊκή εξέγερση και η οικογένεια Μάρκος αυτοεξορίστηκε στις ΗΠΑ, προτού επιστρέψει στις Φιλιππίνες για να οργανώσει υπομονετικά το δίκτυο πολιτικής της στήριξης.

Η σαρωτική νίκη του Μάρκος Τζούνιορ σηματοδοτεί την επιστροφή στην εξουσία της οικογένειας Μάρκος, 36 χρόνια μετά τη λαϊκή εξέγερση που την απομάκρυνε από την εξουσία.

Ο Μπονγκ Μπονγκ είναι ο πρώτος υποψήφιος για την προεδρία που κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία μετά την ανατροπή του πατέρα του.

Φιλιππίνες: Ο Φερντινάντ Μάρκος Τζούνιορ στον τάφο του δικτάτορα πατέρα του 

Τον τάφο του πατέρα του, του πρώην δικτάτορα των Φιλιππίνων, επισκέφθηκε την Τρίτη (10.05.2022) ο Φερντινάντ Μάρκος Τζούνιορ, μία ημέρα μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές.

Φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη (11.05.2022) από το επιτελείο του Μάρκος τον δείχνουν να φοράει σκούρα γυαλιά ηλίου και να εναποθέτει μια ανθοδέσμη πάνω στον τάφο του πατέρα του στο κοιμητήριο των «ηρώων» στη Μανίλα, όπου μεταφέρθηκε η σωρός του το 2016 έπειτα από τη νίκη της οικογένειάς του που κατάφερε να της επιτραπεί να τον ενταφιάσει μαζί με άλλους προέδρους των Φιλιππίνων, έπειτα από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα.

Προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αρνηθεί να ταφεί σε εκείνο το κοιμητήριο εξαιτίας της αυταρχικής 20ετούς θητείας του στην προεδρία, στη διάρκεια της οποίας είχε επιβάλει στρατιωτικό νόμο και η οποία έληξε το 1986 με την ανατροπή του έπειτα από λαϊκή εξέγερση.

Η σορός του Μάρκος φυλασσόταν σε ένα μαυσωλείο στη γενέτειρά του στα βόρεια της χώρας, το Παοάι, μέχρι που ο πρόεδρος, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, ενέκρινε την ταφή του με πλήρεις στρατιωτικές τιμές.

Μια χθεσινή (σ.σ. 10.05.2022) φωτογραφία φαίνεται να απεικονίζει τον Μάρκος Τζούνιορ να σκουπίζει τα δάκρυά του, ενώ στέκεται μπροστά στον τάφο του πατέρα του όπου βρίσκεται και μία φωτογραφία του, όπως εμφανίζεται στον λογαριασμό του στο Twitter.

 

«Ο νέος Μάρκος είναι ευγνώμων προς τον λαό των Φιλιππίνων που του έδωσαν αυτή τη σαρωτική νίκη και προς τον πατέρα του, ο οποίος υπήρξε η έμπνευσή του σε όλη τη ζωή του και τον δίδαξε την αξία και το νόημα της αληθινής ηγεσίας», αναφέρει ανακοίνωση που συνοδεύει τις φωτογραφίες.

Ανακήρυξε την Τετάρτη (11.05.2022) τη νίκη του και ζήτησε από τον λαό «να τον κρίνει από τις πράξεις του και όχι από τους προγόνους του».

Ο νέος πρόεδρος εξήρε πάντα τον πατέρα του και πρόσφατα τον χαρακτήρισε πολιτικό άνδρα και «πολιτική διάνοια», ενώ έχει περιγράψει ως «χρυσή εποχή» για τις Φιλιππίνες την περίοδο της προεδρίας του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις