Κόσμος

Financial Times: Fast track ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ το 2027 προβλέπει το σχέδιο ειρήνης

Η πρόταση θα ανατρέψει τις παραδοσιακές διαδικασίες ένταξης της ΕΕ

Η Ουκρανία αναμένεται να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση με διαδικασίες fast track έως την 1η Ιανουαρίου 2027, βάσει μιας ειρηνευτικής πρότασης που συζητείται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων υπό τη μεσολάβηση των ΗΠΑ για τον τερματισμό του μακροχρόνιου πολέμου της με τη Ρωσία, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times την Παρασκευή (12.12.2025).

Σχετικά με την πρόταση για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις Αμερικανών και Ουκρανών αξιωματούχων με την υποστήριξη των Βρυξελλών, προσθέτουν οι FT, που επικαλούνται άτομα τα οποία είχαν ενημερωθεί για το περιεχόμενο του εγγράφου.

Αυτό το ταχύ χρονοδιάγραμμα θα ανατρέψει τις παραδοσιακές διαδικασίες ένταξης της ΕΕ. Σημειώνεται πως το Κίεβο δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει επίσημα ούτε ένα από τα 36 στάδια ένταξης της ΕΕ.

Αξιωματούχοι που υποστηρίζουν την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ δήλωσαν ότι η συμπερίληψή της ως μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας θα καθιστούσε την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ τετελεσμένο γεγονός, καθώς οι Βρυξέλλες θα ένιωθαν ότι δεν θα μπορούσαν να «εκτροχιάσουν» την ειρηνευτική διαδικασία εκφράζοντας την άρνησή τους στο σύντομο χρονοδιάγραμμα, μεταδίδουν οι FT.

Η υποστήριξη των ΗΠΑ σημαίνει επίσης ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να πιέσει τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, να άρει το βέτο του και να επιτρέψει στην Ουκρανία να ξεκινήσει την πολιτική διαδικασία έγκρισης.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Πέμπτη (11.12.2025) στο Κίεβο ότι εκείνος και η ομάδα διαπραγματευτών του «έχουν διαμορφώσει την προσέγγισή μας σε ορισμένα σημεία με γνώμονα το γεγονός ότι η Ουκρανία θα γίνει στο μέλλον μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Το ζήτημα της μελλοντικής ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ», είπε ο Ζελένσκι, «εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους Ευρωπαίους – και από τους Αμερικανούς επίσης».

Ο Ζελένσκι επεσήμανε ακόμα ότι η συμμετοχή των Ευρωπαίων στις συνομιλίες είναι απαραίτητη και θετική.

Η Ουκρανία υπέβαλε αίτηση ένταξης στην ΕΕ λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022 και της χορηγήθηκε το καθεστώς της επίσημης υποψήφιας χώρας τέσσερις μήνες αργότερα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ουγγαρία: Η αστυνομία στοχοποιεί τον δήμαρχο της Βουδαπέστης μετά το απαγορευμένο Pride
Η αστυνομία διαβίβασε φάκελο που αφορά τον φιλελεύθερο δήμαρχο της Βουδαπέστης, ο οποίος κατηγορείται ότι παρέκαμψε την απαγόρευση της Pride και συνέβαλε στη μετατροπή της σε μαζική αντικυβερνητική διαδήλωση
Η παρέλαση Pride στη Βουδαπέστη
Το Ισραήλ απαγορεύει τη χρήση των κινητών τηλεφώνων στα δημοτικά σχολεία της χώρας
«Η απόφαση πάρθηκε για να δημιουργηθεί ένα υγιές και ασφαλές μαθησιακό περιβάλλον, σχεδιασμένο να μειώσει τις αρνητικές συνέπειες της χρήσης κινητών τηλεφώνων από τους μαθητές» υποστήριξε ο υπουργός Παιδείας
Κορίτσι με το κινητό στο χέρι
Η Γερμανία κατηγορεί τη Ρωσία για κυβερνοεπίθεση και για «εκστρατεία αποσταθεροποίησης» στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές
Μάλιστα το Βερολίνο κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή για εξηγήσεις και τον προειδοποίησε ότι θα «ληφθούν μέτρα» απέναντι στις ενέργειες της Μόσχας
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς