Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Φινλανδία και Σουηδία σε άσκηση του ΝΑΤΟ: «Διαμορφώνεται κλίμα Ψυχρού Πολέμου» γράφει η Daily Mail

Φινλανδία και Σουηδία σε άσκηση του ΝΑΤΟ: «Διαμορφώνεται κλίμα Ψυχρού Πολέμου» γράφει η Daily Mail

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, το ψυχροπολεμικό κλίμα και η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης εδραιώνεται. Σε αυτήν την κατεύθυνση άλλωστε συμβάλλουν και οι συνεχιζόμενες απειλές του Βλαντιμίρ Πούτιν απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, ειδικά μετά τα αιτήματα Φινλανδίας και Σουηδίας για ένταξή τους. 

Η απόφαση Φινλανδίας και Σουηδίας να συμμετάσχουν στη μεγάλης κλίμακας άσκηση Baltops 22 του ΝΑΤΟ, στέλνει – όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail – σαφές μήνυμα στενότερης συνεργασίας των δύο χωρών με την Βορειατλαντική Συμμαχία και τον πρόεδρο της Ρωσίας να «απαντά» με έναν παραλληλισμό, που μπορεί να μεταφραστεί ως απειλή. 

«Έτοιμοι για τον επόμενο Ψυχρό Πόλεμο: Σουηδικά και φινλανδικά στρατεύματα ακολουθούν τους Αμερικανούς στρατιώτες στην τεράστια άσκηση του ΝΑΤΟ μετά τις απειλές του Πούτιν προς τις σκανδιναβικές χώρες ενώ συγκρίνει τον εαυτό του με τον Πέτρο τον Μεγάλο» γράφει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, σχολιάζοντας τις τεταμένες σχέσεις Ρωσίας και Δύσης. 

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο Βλαντιμίρ Πούτιν συνέκρινε τον εαυτό του με τον πρώην τσάρο της Ρωσίας με τον «Πέτρο τον Μεγάλο». «Ο Πέτρος ο Μεγάλος διεξήγαγε τον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο επί 21 χρόνια. Ήταν σε πόλεμο με τη Σουηδία, πήρε κάτι από αυτούς» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ρωσίας. 

Ελσίνκι και Στοκχόλμη έλαβαν μέρος στην άσκηση Baltops 22, η οποία ξεκίνησε στις 5 Ιουνίου και ολοκληρώθηκε στις 12 Ιουνίου. Σε αυτήν συμμετείχαν 7.000 μέλη των στρατιωτικών δυνάμεων και 45 πλοία από 16 χώρες, με τη συμμετοχή Σουηδίας και Φινλανδίας. 

Δείτε βίντεο:

Μεταξύ των χωρών που συμμετείχαν στην μεγάλης κλίμακας άσκηση του ΝΑΤΟ στην Βαλτική Θάλασσα ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, το Βουλγαρία, η Δανία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Πολωνία και η Τουρκία.

Δείτε φωτογραφίες:

Με πληροφορίες από Daily Mail 

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις