Κόσμος

Φινλανδία: Σκύλοι ανιχνεύουν τον κορονοϊό στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Έναν διαφορετικό τρόπο για να ανιχνεύουν τον κορονοϊό έχουν στην Φινλανδία μέσω ενός πιλοτικού προγράμματος.

Σκύλοι εκπαιδευμένοι να ανιχνεύουν τον νέο κορονοϊό άρχισαν αυτή την εβδομάδα να οσμίζονται δείγματα από επιβάτες στο φινλανδικό αεροδρόμιο Ελσίνκι-Βάνταα, ανακοίνωσαν οι αρχές, στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος το οποίο εφαρμόζεται στο αεροδρόμιο παράλληλα με πιο συνηθισμένες μεθόδους διαγνωστικών τεστ.

Η αποτελεσματικότητα των σκύλων δεν έχει αποδειχθεί σε συγκριτικές επιστημονικές μελέτες, έτσι οι επιβάτες, που ζητούν εθελοντικά να κάνουν τεστ και ενδέχεται να φέρουν τον ιό, λαμβάνουν οδηγίες να κάνουν και ένα τεστ με επίχρισμα για να επιβεβαιώσουν το αποτέλεσμα.

Μια ομάδα από 15 σκύλους και 10 χειριστές τους εκπαιδεύονται για τη δουλειά αυτή στη Φινλανδία από εθελοντές υπό την αιγίδα μιας ιδιωτικής κτηνιατρικής κλινικής. Μεταξύ τους είναι ο Κόσι, ένας σκύλος διασώστης από την Ισπανία, ο οποίος είχε εκπαιδευθεί ως ανιχνευτής στη Φινλανδία και είχε προηγουμένως εργασθεί για την ανίχνευση καρκίνων.

«Αυτό που είδαμε στην έρευνά μας είναι ότι οι σκύλοι βρίσκουν (την ασθένεια) πέντε ημέρες πριν να έχουν (οι ασθενείς) οποιαδήποτε κλινικά συμπτώματα», δήλωσε στο Reuters η Άννα Χιλμ-Μπγιόρκμαν, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και εξειδικευμένη στην κλινική έρευνα για τα ζώα συντροφιάς.

«Είναι πολύ καλοί σ’ αυτό. Πλησιάζουμε ευαισθησία 100%», δήλωσε αναφερόμενη στην ικανότητα των σκύλων να ανιχνεύουν κρούσματα του ιού.

Στο εν λόγω τεστ, ο επιβάτης σκουπίζει τον λαιμό του με μια γάζα, την τοποθετεί σε ένα δοχείο, το οποίο στη συνέχεια μεταφέρεται σε άλλο δωμάτιο, όπου ένας σκύλος το μυρίζει και βγαίνει αμέσως ένα αποτέλεσμα.

Πριν από λίγους μήνες, οι αρχές στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα άρχισαν μια παρόμοια προσπάθεια ανίχνευσης του κορονοϊού στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι από σκύλους χρησιμοποιώντας αστυνομικούς σκύλους.

«Στο μέλλον είναι επίσης δυνατόν … αυτοί οι σκύλοι να περιφέρονται ανάμεσα στους επιβάτες όπως γίνεται με τους σκύλους των τελωνείων», δήλωσε ο αντιδήμαρχος της Βάνταα, ο Τίμο Αρονκίτο.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ενεργοποιείται η Συμμαχία της Μέκκας: Τουρκία και Πακιστάν στέλνουν στρατιωτικές δυνάμεις στη Σαουδική Αραβία
Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ριάντ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία επιπέδου 3, προτρέποντας όλους τους Αμερικανούς πολίτες στη Σαουδική Αραβία να παραμείνουν σε εγρήγορση
Σαουδική Αραβία 90
Η σύζυγος του Νικολάς Μαδούρο, Σίλια Φλόρες, «έχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στην καρδιά» λέει ο γιος του
Ο Μαδούρο Γκέρα αποκάλυψε επίσης ότι η Φλόρες υπέστη αναπνευστικό επεισόδιο αφού οι αρχές της φυλακής χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να ελέγξουν έναν καβγά μεταξύ δύο κρατουμένων
Ο πρώην πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και η σύζυγός του Σίλια Φλόρες
Τραγωδία στη Σενεγάλη: Μητέρα και ο 4χρονος γιος της σκοτώθηκαν όταν τους καταπλάκωσε ο τοίχος του σπιτιού τους λόγω των πλημμυρών
Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις ισχυρές βροχοπτώσεις - Φόβοι για περισσότερα θύματα και πιθανή αναβολή της έναρξης της σχολικής χρονιάς
Πλημμύρες στη Σενεγάλη
Politico: Ο Σάντσεθ στοχεύει στην επανεκλογή του με φόντο τη στεγαστική κρίση στην Ισπανία
Στον απόηχο της μεταναστευτικής κρίσης στη Θέουτα και των υποθέσεων διαφθοράς με συγγενείς και συνεργάτες του, ο Πέδρο Σάντσεθ, στοχεύει να εκμεταλλευτεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια περί στέγασης για να επανεκλεγεί
Πέδρο Σάντσεθ