Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Φινλανδία: Συναγερμός για ενδεχόμενη επίθεση χάκερ από τη Μόσχα – Ρωσικά στρατεύματα κοντά στα σύνορα

Φινλανδία: Συναγερμός για ενδεχόμενη επίθεση χάκερ από τη Μόσχα – Ρωσικά στρατεύματα κοντά στα σύνορα

Οι υπηρεσίες παρακολούθησης και αντιμετώπισης ηλεκτρονικού πολέμου στη Φινλανδία βρίσκονται σε συναγερμό και ύστερα από τις απειλές που εκτόξευσε η Ρωσία με αφορμή την πρόθεσή της να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Στο Ελσίνκι μάλιστα προετοιμάζονται για υβριδικές επιθέσεις και κυβερνοεπιθέσεις από ομάδες χάκερ και άλλα μέσα της Ρωσίας. Και όλα αυτά τη ώρα που οι εικόνες από τη μεταφορά ρωσικών όπλων κοντά στο σύνορα έχουν προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τέτοιου είδους απειλές» όπως οι κυβερνοεπιθέσεις και οι υβριδικές απειλές, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο απαντώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ερωτηθείς σχετικά με το εάν η Φινλανδία είναι έτοιμη να απαντήσει σε απειλές, όπως οι υβριδικές, από την πλευρά του Πούτιν, σε περίπτωση που προχωρήσει στην αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε υβριδικά σε διεθνή μέσα ενημέρωσης μαζί με τον υπουργό ‘Αμυνας ‘Αντι Καϊκόνεν και την υπουργό Εσωτερικών Κρίστα Μικόνεν σχετικά με την έκθεση της φινλανδικής κυβέρνησης για το περιβάλλον ασφάλειας, ο κ. Χααβίστο σημείωσε ότι στην έκθεση υπάρχει ένα μέρος για νέους τύπους απειλών όπως είναι οι υβριδικές, οι κυβερνοεπιθέσεις ή άλλες πτυχές που επηρεάζει αυτή η κρίση όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η διατροφική ασφάλεια.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι σε αυτούς τους καιρούς ειδικά οι κυβερνοεπιθέσεις, οι υβριδικές απειλές χρησιμοποιούνται επίσης για να διαταράξουν τη ζωή των εθνών. Το έχουμε δει αυτό ειδικά βεβαίως στην Ουκρανία. Μιας μορφής ρωσική επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας ήταν κάπως έτσι. Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τέτοιου είδους απειλές. Όπως γνωρίζετε πολύ καλά στο Ελσίνκι έχουμε το υβριδικό κέντρο το οποίο συνεργάζεται πολύ στενά με το ΝΑΤΟ και χώρες της ΕΕ και αυτό είναι ένας μέρος της προετοιμασίας μας, το ότι έχουμε ένα ινστιτούτο που εδώ και πολλά χρόνια ασχολείται με αυτού του τύπου τις απειλές».

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας κατά την τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι «η επιθετικότητα της Ρωσίας θα επηρεάσει την ασφάλεια της Ευρώπης και της Φινλανδίας, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα».

Επισήμανε επίσης ότι ο πόλεμος ο οποίος ξεκίνησε από την Ρωσία διακινδυνεύει την ασφάλεια και την σταθερότητα όλης της Ευρώπης.

Ο κ. Χααβίστο σημείωσε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στο περιβάλλον ασφάλειάς μας και συμπλήρωσε ότι η κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη και την Φινλανδία είναι τώρα πιο δύσκολη και πιο σοβαρή για να την προβλέψει κανείς από ότι ήταν ποτέ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

«Οι αλλαγές στην κατάσταση ασφάλειας εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν επί μακρόν», ανέφερε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις