Κόσμος

Φιντάν: Η Τουρκία έπεισε Ρωσία και Ιράν να μην επέμβουν στη Συρία

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Τουρκία έπεισε τη Ρωσία και το Ιράν «να μην παρέμβουν» στη Συρία κατά τη διάρκεια της επίθεσης των ανταρτών που οδήγησε στην πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ, ισχυρίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

Ο Χακάν Φιντάν σε συνέντευξη που μεταδόθηκε από το κανάλι NTV αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη Συρία και τόνισε πως «το σημαντικότερο πράγμα ήταν να μιλήσουμε στους Ρώσους και τους Ιρανούς και να βεβαιωθούμε ότι δεν θα παρενέβαιναν στρατιωτικά στην εξίσωση. Μιλήσαμε με τους Ρώσους και τους Ιρανούς, κατάλαβαν».

Και συνέχισε λέγοντας πως «προκειμένου να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, προσπαθήσαμε να το κάνουμε χωρίς αιματοχυσία, συνεχίζοντας τις στοχευμένες διαπραγματεύσεις με δύο σημαντικούς παράγοντες, ικανούς να χρησιμοποιήσουν την ισχύ τους», πρόσθεσε.

Για τον Φιντάν, εάν ο Μπασάρ αλ Άσαντ λάμβανε βοήθεια από τη Ρωσία και το Ιράν, υπήρχε κίνδυνος «η νίκη της αντιπολίτευσης (…) να έπαιρνε πολύ χρόνο και θα ήταν αιματηρή.Όμως οι Ρώσοι και οι Ιρανοί είδαν ότι δεν είχε νόημα. Επένδυσαν στο λάθος άτομο. Επιπλέον, οι συνθήκες στην περιοχή, όπως και παγκοσμίως, δεν είναι οι ίδιες», είπε.

Μέσα σε έντεκα ημέρες από τότε που ξεκίνησε την επίθεση, ο συνασπισμός των ανταρτών υπό την ηγεσία της ισλαμιστικής οργάνωσης Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ κατέλαβε τη Δαμασκό και ανέτρεψε τον Άσαντ ο οποίος κατέφυγε μαζί με την οικογένειά του στη Ρωσία.

«Στρατηγικός στόχος η εξάλειψη των YPG»

Ο Φιντάν είπε επίσης ότι η πρεσβεία της Τουρκίας στη Δαμασκό θα επαναλειτουργήσει από αύριο Σάββατο, προσθέτοντας ότι οι διπλωμάτες κατευθύνονται ήδη στη Συρία.

«Θέλουμε να δούμε μια Συρία χωρίς τρομοκρατία, όπου οι μειονότητες δεν θα υφίστανται κακομεταχείριση. Θέλουμε μια συμπεριληπτική κυβέρνηση στη Συρία», είπε, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των Σύρων προσφύγων που επιστρέφουν στη χώρα τους σταδιακά θα αυξηθεί.

Ο Φιντάν τόνισε επίσης ότι στρατηγικός στόχος της Τουρκίας είναι η εξάλειψη της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, των Μονάδων Προστασίας του Λαού. Η YPG είναι βασική συνιστώσα των δυνάμεων που στηρίζονται από τις ΗΠΑ και βοήθησαν στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Η Άγκυρα θεωρεί τις YPG τρομοκρατική οργάνωση και υποστηρίζει ότι αποτελούν παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Άντι Μπέρναμ: Δάκρυσε για τον πατέρα του που έχει Αλτσχάιμερ – «Δεν έχει συνειδητοποιήσει πως είμαι πρωθυπουργός»
Ο Βρετανός πρωθυπουργός διηγήθηκε τα όσα συνέβησαν στον οίκο ευγηρίας που μένει ο πατέρας του όταν ο ίδιος πήγε για πρώτη φορά στην Ντάουνινγκ Στριτ
Prime Minister Andy Burnham speaking during a visit to a family centre in Sheffield, South Yorkshire, for the launch of the biggest transfer of power from Westminster in a generation, which will allow English mayors to keep a share of the taxes collected in their area, giving communities greater control over the decisions that shape jobs, transport, housing and public services. July 31, 2026. Annabel Lee-Ellis/Pool via REUTERS
Μεθυσμένη προκάλεσε τροχαίο στη Νότια Καρολίνα σκοτώνοντας 34χρονη λίγο μετά τον γάμο της - Βίντεο από την σύλληψη
Στο βίντεο φαίνεται με χειροπέδες να κλαίει και να ζητά από τους αστυνομικούς να καλέσει τον πατέρα της - «Κανείς δεν έχει αποδείξεις για οτιδήποτε έκανα» ακούγεται να λέει με θράσος
H 27χρονη που προκάλεσε το τροχαίο δυστύχημα