Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Φίτζι: Νεκροί και τεράστιες καταστροφές από το πέρασμα του τρομερού κυκλώνα «Γιάσα» (pics)

Φίτζι: Νεκροί και τεράστιες καταστροφές από το πέρασμα του τρομερού κυκλώνα «Γιάσα» (pics)
Reuters

Βιβλικές καταστροφές στα Φίτζι από το πέρασμα του κυκλώνα «Γιάσα». Ολόκληρα χωριά καταστράφηκαν και τουλάχιστον δύο άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένα βρέφος, σκοτώθηκαν.

Τα νησιά Φίτζι χτυπήθηκαν από κυκλώνα κατηγορίας 5, το ύψιστο επίπεδο στην πεντάβαθμη κλίμακα. Στο επίκεντρο της μανίας του «Γιάσα» βρέθηκε το Βανούα Λέβου, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Φίτζι, με τον πρωθυπουργό της νησιωτικής χώρας να συνδέει τους επαναλαμβανόμενους καταστροφικούς κυκλώνες με την κλιματική αλλαγή.

Η τοπική μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι άνεμοι που συνόδευαν τον κυκλώνα έφταναν τα 345 χιλιόμετρα την ώρα. Η καταιγίδα προκάλεσε πλημμύρες, κατολισθήσεις και διακοπές στην ηλεκτροδότηση στα νησιά Φίτζι, προτού μετακινηθεί σήμερα προς τα νοτιοανατολικά και υποβαθμιστεί σε κυκλώνα κατηγορίας 3.

Ο πρωθυπουργός του αρχιπελάγους Φρανκ Μπαϊνιμαράμα επιβεβαίωσε τον θάνατο δύο ανθρώπων, ενός άνδρα 45 ετών και ενός βρέφους τριών μηνών. «Φοβόμαστε ότι ο απολογισμός θα αυξηθεί», επεσήμανε.

Ο Μπαϊνιμαράμα, που ζητεί εδώ και καιρό από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει πιο ενεργή δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, απέδωσε τη σφοδρότητα του κυκλώνα «Γιάσα» στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Λόγω της υπερθέρμανσης της επιφάνειας των ωκεανών, οι κυκλώνες γίνονται πιο ισχυροί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι προβλέπουν αύξηση του αριθμού των κυκλώνων κατηγορίας 4 και 5.

Στην επαρχία των νησιών Φίτζι τα περισσότερα σπίτια είναι ξύλινα και οι σκεπές τους από λαμαρίνες. Η Σαϊράνα Άλι, αξιωματούχος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Save the Children, δήλωσε ότι τα σπίτια αυτά δεν είναι κατασκευασμένα να ανθίστανται σε ανέμους τόσο ισχυρούς όσο αυτούς που συνόδευαν τον Γιάσα.

«Μας ενημέρωσαν ότι σε κάποια χωριά έχουν καταστραφεί όλα τα σπίτια», τόνισε. «Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι αγρότες, όμως οι καλλιέργειες καταστράφηκαν».

Φίτζι: «Σοβαρές καταστροφές»

Ο Ερυθρός Σταυρός κινητοποίησε ομάδες διάσωσης για να αντιμετωπίσει «τις σοβαρές καταστροφές» στην περιοχή Μπούα.

Πολλές ΜΚΟ είχαν αποθηκεύσει έκτακτη βοήθεια στα Φίτζι προκειμένου να είναι έτοιμες για την εποχή των κυκλώνων, η οποία διαρκεί ως τον Μάιο.

Η υπηρεσία των Φίτζι αρμόδια για τη διαχείριση εθνικών καταστροφών ανακοίνωσε ότι 24.500 άνθρωποι χρειάστηκε να αναζητήσουν καταφύγιο από τον κυκλώνα «Γιάσα» σε 500 κέντρα σε όλη τη χώρα.

Από την αρχή της εβδομάδας οι αρχές του αρχιπελάγους ζητούσαν από τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να καταφύγουν στις πιο γερές κατοικίες ή σε υψώματα, αν ζουν κοντά στην παραλία.

Ο «Γιάσα» είναι ο τρίτος κυκλώνας κατηγορίας 5 που πλήττει τα Φίτζι από το 2016, τη χρονιά κατά την οποία ο κυκλώνας Ουίνστον είχε προκαλέσει 44 νεκρούς στο αρχιπέλαγος.

Ο προηγούμενος κυκλώνας, ο «Χάρολντ», είχε προκαλέσει χάος στα Φίτζι τον Απρίλιο αλλά και στα Νησιά του Σολομώντα, το Βανουάτου και την Τόνγκα.

«Είναι φοβερό να βλέπουμε έναν νέο μεγάλο κυκλώνα τόσο γρήγορα μετά τον κυκλώνα Χάρολντ και λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα», δήλωσε η επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού για τον Ειρηνικό Κάθριν Κλάρκσον.

«Έρχεται να προστεθεί στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ήδη οι χωρικοί λόγω του covid19», πρόσθεσε.

Το σχετικά καλό νέο είναι ότι η πλέον πληγείσα περιοχή από τον κυκλώνα ήταν η λιγότερο πυκνοκατοικημένη, η Μπάου. Οι καταστροφές θα ήταν πολύ μεγαλύτερες, αν ο κυκλώνας είχε πλήξει μεγάλες πόλεις, οι οποίες σε γενικές γραμμές γλίτωσαν από τις επιπτώσεις του φαινομένου, με εξαίρεση κάποιες πλημμύρες στην Ρακιράκι, στο κεντρικό νησί Βίτου Λέβι.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις