Τρίτη, 16 Απρ.
25oC Αθήνα

Φλόριντα: Εκτοξεύθηκε ο μέγα – πύραυλος που μεταφέρει 24 δορυφόρους!

Φλόριντα: Εκτοξεύθηκε ο μέγα – πύραυλος που μεταφέρει 24 δορυφόρους!
NASA TV - (YouTube)

Εκτοξεύθηκε την Τρίτη (25.6.2019), για τρίτη φορά, ο μέγα – πύραυλος Falcon Heavy της Space X από το “Διαστημικό Κέντρο Κένεντι” στη Φλόριντα. Μεταφέρει το “ηλιακό ιστιοφόρο” LightSail-2 και άλλους 23 δορυφόρους!

Ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε από τη Φλόριντα μεταφέρει 24 δορυφόρους και διαστημοσυσκευές της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (για πρώτη φορά), της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), της Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ), αμερικανικών πανεπιστημίων, καθώς και το πειραματικό “ηλιακό ιστιοφόρο” LightSail-2 της αμερικανικής Πλανητικής Εταιρείας.

Από τα τρία μέρη του επαναχρησιμοποιούμενου πυραύλου, τα δύο επέστρεψαν σώα και αβλαβή στο έδαφος, αλλά το τρίτο οριακά έχασε το στόχο του, μια πλωτή εξέδρα στα ανοιχτά της Φλόριντα, και έπεσε στον ωκεανό. Η εκτόξευση ήταν ιδιαίτερα πολύπλοκη, καθώς οι δορυφόροι έπρεπε να τεθούν σε τρεις διαφορετικές τροχιές. Ήταν, επίσης, η πρώτη νυχτερινή εκτόξευση του Falcon Heavy (ώρα ΗΠΑ).

Δείτε την εκτόξευση, όπως μεταδόθηκε από τη NASA TV:

Στόχος του Light Sail-2 είναι να δοκιμαστεί η τεχνολογία πρόωσης με τη βοήθεια του ηλιακού “ανέμου”. Όπως τα ιστιοφόρα της θάλασσας έχουν τον αέρα στα πανιά τους για να τα σπρώχνει, έτσι και στο διάστημα ο ηλιακός “άνεμος” μπορεί να αποτελεί την κινητήρια δύναμη για ένα σκάφος.

Το LightSail-2 αναμένεται να είναι ορατό τις νύχτες από αρκετά μέρη της Γης. Αφού θα περιφέρεται γύρω από τη Γη για περίπου ένα χρόνο, τελικά θα υποκύψει στη βαρύτητα του πλανήτη μας και, χάνοντας σταδιακά ύψος, θα καταστραφεί στην ατμόσφαιρα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις