Κόσμος

Φοιτητές καθαρίζουν τα χιόνια μέσω Facebook

 Οι ισχυρές χιονοπτώσεις στην πρωτεύουσα της Κροατίας, Ζάγκρεμπ, εκτός από τα κυκλοφοριακά προβλήματα προκάλεσαν και μία πρωτοβουλία για έπαινο- φοιτητές του Πανεπιστημίου της πόλης δημιούργησαν ομάδα για τον καθαρισμό των δρόμων από τα χιόνια, στο Facebook.

Συγκεκριμένα, οι φοιτητές βγαίνουν στους δρόμους, όταν τους καλούν πολίτες και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους χωρίς να παίρνουν χρήματα, αν και ο ιδρυτής της ομάδας Βλαντίμιρ Μούσταπιτς αποκάλυψε στην πύλη ειδήσεων “index.hr” ότι όλοι τους δίνουν ένα μικρό χρηματικό ποσό.

“Δεν υπάρχουν κανόνες. Οι άνθρωποι ικανοποιούνται επειδή βλέπουν ότι πραγματικά προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε. Μέχρι τώρα δεν υπήρξε κάποιος που δεν μας έδωσε φιλοδώρημα, το οποίο είναι πολύ χρήσιμο για εμάς τους φοιτητές” πρόσθεσε.

Ο Βλαντίμιρ Μούσταπιτς εξήγησε ότι η ιδέα “γεννήθηκε”, όταν οι πρόσφατες πυκνές χιονοπτώσεις προκάλεσαν χάος στο Ζάγκρεμπ.

“Ρώτησα τους φίλους μου αν θέλουν ή όχι να αναλάβουμε δράση και ήθελαν” σημείωσε ο φοιτητής, την πρόταση του οποίου αποδέχθηκαν συμφοιτητές του έτοιμοι να εργαστούν και να δώσουν μάχη με τα χιόνια.

Στην αρχή, οι “καθαριστές χιονιού” ήταν λίγοι και μετά την ίδρυση της ομάδας στο Facebook η δράση έγινε πολύ δημοφιλής και το έντονο ενδιαφέρον των ανθρώπων αιφνιδίασε και τους ίδιους τους διοργανωτές.

Κλήσεις δέχονται κυρίως από ηλικιωμένα άτομα πουν μόνα τους, από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και “τα τηλέφωνά τους χτυπούν ασταμάτητα”, καθώς η πόλη είναι βυθισμένη στα χιόνια.

Οι φοιτητές έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες κεντρικό θέμα στο Ζάγκρεμπ.

“Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι μας καλούν από εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς. Όλοι θέλουν να μάθουν ποιοι είμαστε και εμείς αισθανόμαστε σαν να είμαστε οι μοναδικοί άνθρωποι στην Κροατία που κάνουν κάτι” ανέφερε ο ιδρυτής της ομάδας.

Ο δήμαρχος του Ζάγκρεμπ Μίλαν Μπάντιτς δήλωσε πρόσφατα ότι θα προσλάβει 1.000 φοιτητές για να καθαρίσουν από τα χιόνια τμήματα της πόλης και ότι μέσω της φοιτητικής υπηρεσίας θα τους πληρώνει 150 κούνα την ημέρα (19 ευρώ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Προσοχή στον παγετό – Τσουλήθρες τα πεζοδρόμια

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η απάντηση του Ιράν στην «Επιχείρηση Ελευθερία» του Τραμπ: «Οποιαδήποτε παρέμβαση στα Στενά του Ορμούζ θεωρείται παραβίαση της εκεχειρίας»
Η αμερικανική επιχείρηση αποσκοπεί στην αποσυμφόρηση της κατάστασης για πληρώματα και εταιρείες που έχουν εγκλωβιστεί στα Στενά του Ορμούζ
ορμουζ
Ο αρχηγός του ακροαριστερού κόμματος, Ζαν Λυκ Μελένσον θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας το 2027
«Έχουμε λιγότερο από ένα χρόνο μέχρι τον δεύτερο γύρο των εκλογών. Από την πλευρά μας, όλα είναι έτοιμα – υπάρχει ομάδα, πρόγραμμα και ένας μοναδικός υποψήφιος» λέει ο Μελανσόν
Ζαν Λικ Μελανσόν
Deutsche Welle: Μεγαλύτερος ο φόβος της Γερμανίας για απόσυρση πυραύλων Tomahawk παρά για την αποχώρηση 5.000 Αμερικανών στρατιωτών
Προβληματισμό στο Βερολίνο προκαλούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης Τραμπ για μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας και την ακύρωση της ανάπτυξης πυραύλων Tomahawk που θεωρούνταν κρίσιμος παράγοντας αποτροπής
Tomahawk
Οι ΗΠΑ απάντησαν στην πρόταση 14 σημείων του Ιράν – Οι βασικοί άξονες του ειρηνευτικού σχεδίου για την Μέση Ανατολή
Οι Φρουροί της Επανάστασης υποστηρίζουν ότι οι μόνες επιλογές των ΗΠΑ είναι είτε μια «αδύναμη στρατιωτική επιχείρηση είτε μια μη συμφέρουσα συμφωνία»
Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης
Επίθεση στο δείπνο ανταποκριτών του Λευκού Οίκου: Εξακριβώθηκε ότι ο Κόουλ Άλεν πυροβόλησε αστυνομικό, βαραίνει το κατηγορητήριο
Ο 31χρονος Κόουλ Τόμας Άλεν, που κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει δηλώσει, μέχρι στιγμής, ένοχος ή αθώος
Cole Tomas Allen