Δευτέρα, 29 Απρ.
19oC Αθήνα

Φονική κατολίσθηση στην Μαλαισία – Πολλοί νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι

Φονική κατολίσθηση στην Μαλαισία – Πολλοί νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι ανάμεσά τους και παιδιά έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες αγνοούνται μετά από φονική κατολίσθηση σε κατασκήνωση στην πολιτεία Σελάγκορ στην Μαλαισία. Η φονική κατολίσθηση χτύπησε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα την περιοχή, όπως ανακοίνωσε το πυροσβεστικό σώμα της χώρας.

Σε ανακοίνωσή της, η πυροσβεστική της Μαλαισίας πρόσθεσε πως είχαν βρεθεί τουλάχιστον 18 νεκροί από την φονική κατολίσθηση, οι αγνοούμενοι ήταν πάνω από 51, ενώ 53 άνθρωποι εντοπίστηκαν ασφαλείς. Η πυροσβεστική έκανε επίσης λόγο για δεκάδες τραυματίες, χωρίς να αποσαφηνίσει πόσο σοβαρή είναι η κατάστασή τους, ενώ διευκρίνισε πως βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη οι έρευνες για δεκάδες αγνοούμενους κάτω από όγκους λάσπης, συντρίμμια και πεσμένα δέντρα.

Η τοποθεσία στην πολιτεία Σελάγκορ όπου έγινε η φονική κατολίσθηση δεν απέχει πολύ από την πρωτεύουσα της Μαλαισίας, Κουάλα Λουμπούρ. Η κατολίσθηση σημειώθηκε περί τις 03:00 (τοπική ώρα· χθες Πέμπτη 15.12.2022 στις 21:00 ώρα Ελλάδας) στο πλάι δρόμου κοντά σε αγρόκτημα που προσφέρει χώρο για καταυλισμό. Από τους συνολικά 92 ανθρώπους που βρίσκονταν εκεί, οι 53 έχουν βρεθεί και είναι ασφαλείς, έκανε γνωστό μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών. Από τα θύματα τα τρία είναι παιδιά και 10 γυναίκες.

Λειτουργούσε χωρίς άδεια η κατασκήνωση

Το κακό έγινε την ώρα που οι άνθρωποι κοιμόντουσαν σε σκηνές σε κατασκήνωση που λειτουργούσε χωρίς άδεια, ανέφεραν οι αρχές της Μαλαισίας.

Οι ιδιοκτήτες μπορούσαν να λειτουργούν την τοποθεσία ως αγρόκτημα βιολογικών προϊόντων, αλλά δεν είχαν καταθέσει αίτηση για άδεια λειτουργίας τριών χώρων κάμπινγκ στην ιδιοκτησία τους, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής Ανάπτυξης της τοπικής κυβέρνησης Νγκα Κορ Μινγκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν οι ιδιοκτήτες βρεθούν ένοχοι για παραβίαση της νομοθεσίας, μπορεί να φυλακιστούν για έως τρία χρόνια ή να τους επιβληθεί πρόστιμο έως 50.000 ρίνγκιτ (11.300 δολάρια). Ο Νγκα πρόσθεσε ότι έδωσε εντολή να κλείσουν για επτά ημέρες οι χώροι κατασκήνωσης κοντά σε ποτάμια, σε πλαγιές λόφων και άλλα επικίνδυνα σημεία σε όλη την περιοχή.

 

«Προσεύχομαι οι αγνοούμενοι να βρεθούν και να είναι ασφαλείς»

Η κατολίσθηση έγινε από ύψος κάπου 30 μέτρων, από λόφο το κάμπινγκ, σύμφωνα με τον διευθυντή της πυροσβεστικής στη Σελάγκορ. «Προσεύχομαι οι αγνοούμενοι να βρεθούν σύντομα και να είναι ασφαλείς», ανέφερε ο υπουργός Φυσικών Πόρων, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ο Νικ Νάζμι Νικ Άχμαντ, μέσω Twitter, προσθέτοντας πως θα μεταβεί εντός της ημέρας στον τόπο της καταστροφής.

Η περιοχή όπου έγινε η κατολίσθηση, στον δήμο Μπάταγκ Κάλι, είναι γνωστή για τα θέρετρά της, τους καταρράκτες και γενικότερα τη φυσική ομορφιά της.

Η πιο συχνή αιτία για τις κατολισθήσεις

Στη Σελάγκορ, συγκριτικά την πλουσιότερη πολιτεία της Μαλαισίας, έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις και στο παρελθόν, που συχνά αποδίδονται στην αποψίλωση δασών. Η Μαλαισία διέρχεται την περίοδο των βροχών, αλλά δεν είχαν υπάρξει βροχοπτώσεις πριν από την κατολίσθηση.

Πριν από έναν χρόνο, περίπου 21.000 άνθρωποι είχαν εκτοπιστεί εξαιτίας πλημμυρών σε επτά πολιτείες της Μαλαισίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις