Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Φονικός τυφώνας Τζέμπι: 9 νεκροί και τρομακτικές ζημιές – Το «χελιδόνι» με ανέμους 160 χλμ/ώρα

Φονικός τυφώνας Τζέμπι: 9 νεκροί και τρομακτικές ζημιές – Το «χελιδόνι» με ανέμους 160 χλμ/ώρα

Ο τυφώνας Τζέμπι, ο οποίος έπληξε την Τρίτη μεγάλο μέρος της Ιαπωνίας, άφησε πίσω του τουλάχιστον 9 νεκρούς, περί τους 340 τραυματίες και εκτεταμένες υλικές ζημιές, ιδίως στο αεροδρόμιο Κανσάι (Οσάκα, δυτικά), το οποίο θα παραμείνει κλειστό σήμερα, ανακοίνωσαν οι αρχές και μετέδωσαν ιαπωνικά ΜΜΕ.

Ο Τζέμπι, ή «χελιδόνι» στην κορεατική γλώσσα, με ανέμους 160 χιλιομέτρων ανά ώρα στον πυρήνα του και ριπές έως και 220 χ.α.ώ. στην περιφέρειά του, κινείται από τα νοτιοδυτικά του αρχιπελάγους προς βορρά, εξασθενίζοντας σταδιακά. Κατατάσσεται στην κατηγορία των «πολύ ισχυρών» τυφώνων, που σπάνια πλήττουν απευθείας κατοικημένες περιοχές στην Ιαπωνία. Αυτός είναι ο πρώτος τυφώνας που περνάει πάνω από ιαπωνικά νησιά από το 1993.

Αλλά δεν συγκαταλέγεται — κάθε άλλο — στους πλέον φονικούς.

Η περιοχή της Οσάκα επλήγη πιο σκληρά, με πολλά κτίρια να υφίστανται ζημιές, δέντρα να ξεριζώνονται, οροφές να απογειώνονται (όπως αυτή του σιδηροδρομικού σταθμού του Κιότο…), φορτηγά να ανατρέπονται πάνω σε γέφυρες και υποδομές και αυτοκίνητα να υφίστανται ζημιές.

Το αεροδρόμιο Κανσάι, πάνω σε ένα τεχνητό νησί στη θάλασσα, πλημμύρισε και έκλεισε, με 3.000 επιβάτες και πολλές εκατοντάδες εργαζόμενους να παγιδεύονται, αφού η γέφυρα που το συνδέει με την ακτή υπέστη ζημιά από ένα δεξαμενόπλοιο που παρασυρόταν.

Πέρασαν τη νύχτα στον τερματικό σταθμό, όπου δεν υπήρχε ούτε ηλεκτροδότηση, ούτε κλιματισμός, σύμφωνα με μαρτυρίες που μετέδωσε το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Το πρωί, φέρι και βάρκες μετέφεραν τον κόσμο στο αεροδρόμιο της Κόμπε, δυτικότερα, αφού το Κανσάι, που εξυπηρετεί πάνω από 400 πτήσεις την ημέρα, δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει.

Οι αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες ακύρωσαν 800 πτήσεις την Τρίτη, ανακοίνωσαν την ακύρωση άλλων 160 σήμερα, κατά στοιχεία που συγκέντρωσε το NHK.

Η κίνηση των σιδηροδρομικών συρμών αντιθέτως διεξάγεται σχεδόν κανονικά.

Τυφώνας Τζέμπι: Χωρίς ρεύμα 2,3 εκατομμύρια σπίτια

Ως και 2,3 εκατομμύρια σπίτια και διάφορα άλλα κτίρια δεν έχουν ηλεκτροδότηση. Εκδόθηκαν εντολές επείγουσας απομάκρυνσης — που πάντως οι αρχές δεν είναι σε θέση να επιβάλλουν — 2,3 εκατομμυρίων πολιτών και 16.000 αυτών πέρασαν τη νύχτα σε καταφύγια, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Jiji.

Υλικές ζημιές εξαιτίας σφοδρών ανέμων αναφέρθηκαν και στο Τόκιο.

Η Ιαπωνία πλήττεται σχεδόν κάθε καλοκαίρι από ακραία καιρικά φαινόμενα, όμως το τρέχον έτος η ασιατική χώρα θρήνησε ασυνήθιστα πολλά θύματα. Πριν από δύο μήνες, βροχοπτώσεις-ρεκόρ, πλημμύρες και κατολισθήσεις στοίχισαν τη ζωή σε 220 ανθρώπους. Ακολούθησαν, τον Ιούλιο, κύματα καύσωνα εξαιτίας των οποίων έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 119 άνθρωποι και 49.000 άλλοι χρειάστηκε να εισαχθούν σε νοσοκομεία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις