Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Φωτιά στον Περσικό – Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στο Ιράν!

Φωτιά στον Περσικό – Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στο Ιράν!

– Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις σημερινές επιθέσεις στο κοινοβούλιο του Ιράν και στο μαυσωλείο του αγιατολάχ Χομεϊνί
– Οι τελευταίες κάνουν λόγο για 5 έως 7 νεκρούς και 25 τραυματίες – Οι δυο νεκροί είναι στρατιώτες και οι άλλοι τρείς πολίτες
– Πληροφορίες αναφέρουν ότι συνελήφθησαν μέλη τρίτης τρομοκρατικής ομάδας που ετοίμαζε χτύπημα
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ – ΒΙΝΤΕΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ

Μια πρωτοφανής επίθεση σημειώθηκε στην Τεχεράνη. Ήταν διπλή και συντονισμένη σε δυο σημεία – σύμβολα για τη χώρα, το κοινοβούλιο και το μαυσωλείο του ιδρυτή της ισλαμικής δημοκρατίας. Και αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που μαθαίνουμε ότι γίνεται τρομοκρατική επίθεση στο Ιράν τα τελευταία χρόνια!

Πριν από λίγο δόθηκε στη δημοσιότητα από το πρακτορείο ειδήσεων του Ισλαμικού Κράτους βίντεο – ντουκουμέντο από την στιγμή της εισβολής μέσα στο κοινοβούλιο. ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ!

Έως επτά άνθρωποι, σύμφωνα με πληροφορίες του Ρόιτερς, και τουλάχιστον τρεις, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίσθηκαν σε δύο επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Τεχεράνη σε τοποθεσίες με υψηλό συμβολισμό, το κοινοβούλιο της χώρας και το μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί, του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατία του Ιράν.

Η στιγμή που φυγαδεύουν ένα παιδάκι από το κοινοβούλιο ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: FARS

Δείτε βίντεο ντοκουμέντο με την στιγμή των πυροβολισμών

Την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, το οποίο πριν από λίγο ανακοίνωσε πως η επίθεση στο κοινοβούλιο συνεχίζεται, όπως μετέδωσε το πρακτορείο AMAQ αυτής της σουνιτικής τζιχαντιστικής οργάνωσης. «Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν στο μνημείο του Χομεϊνί και στο ιρανικό κοινοβούλιο στην Τεχεράνη», είχε μεταδώσει αρχικά το πρακτορείο ειδήσεων. Σε άλλο τηλεγράφημά του, το AMAQ μετέδωσε πως οι επιθέσεις στο μαυσωλείο του Χομεϊνί πραγματοποιήθηκαν από δύο καμικάζι βομβιστές.

Το ιρανικό υπουργείο Υπηρεσιών Πληροφοριών ανακοίνωσε πως «μέλη μιας τρίτης ομάδας τρομοκρατών συνελήφθησαν πριν μπορέσουν να πραγματοποιήσουν επίθεση».

Τέτοιες επιθέσεις είναι σπάνιες στην Τεχεράνη. Οι τελευταίες είχαν πραγματοποιηθεί στα χρόνια που ακολούθησαν την ισλαμική επανάσταση του 1979, κυρίως από την ένοπλη οργάνωση Μουτζαχεντίν του Λαού. Το Ιράν εμπλέκεται στον πόλεμο που διεξάγεται στο Ιράκ και τη Συρία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, η οποία είχε ήδη αναλάβει την ευθύνη για ενέργειες στο Ιράν κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Οι επιθέσεις στην Τεχεράνη πραγματοποιήθηκαν το πρωί. Τέσσερις δράστες επιτέθηκαν εναντίον του κοινοβουλίου, όπου ένας εξ αυτών ανατίναξε εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος. Ένας φρουρός ασφαλείας σκοτώθηκε και τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι τραυματίσθηκαν.

Σύμφωνα με ορισμένα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, οι δυνάμεις της τάξης εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον των τρομοκρατών που είχαν οχυρωθεί στους επάνω ορόφους ενός κτιρίου του κοινοβούλίου, όπου οι βουλευτές συνέχισαν ωστόσο τη συνεδρίασή τους υπό την προεδρία του προέδρου του κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί.

Κάποια στιγμή ο ένας από τους δράστες βγήκε στη λεωφόρο που περνά κοντά στο κοινοβούλιο και πυροβόλησε τους περαστικούς. Οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον του, αναγκάζοντάς τον να επιστρέψει στο εσωτερικό του κοινοβουλίου.

Στο μαυσωλείο του ιμάμη Χομεϊνί, όπου ρίχτηκαν πυροβολισμοι, μια γυναίκα ανατίναξε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη έξω από το κτίριο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χλμ., στη νότια Τεχεράνη, μετέδωσαν τα πρακτορεία ειδήσεων. Φωτογραφίες από την έκρηξη μεταδόθηκαν από τα πρακτορεία ειδήσεων, κυρίως στους λογαριασμούς τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Τρεις ή τέσσερις» δράστες επιτέθηκαν στο μαυσωλείο όπου υπάρχει τουλάχιστον ένας νεκρός, ένας κηπουρός, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του μαυσωλείου.
Γύρω από τους δύο τόπους των επιθέσεων συγκεντρώθηκαν σημαντικές δυνάμεις ασφαλείας ενώ οι σταθμοί του μετρό έχουν κλείσει.
Έκτακτη συνεδρίαση του ιρανικού εθνικού συμβουλίου ασφαλείας συνεκλήθη από τον υπουργό Εσωτερικών Αμπντολρεζά Ραχμανί Φαζί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υπηρεσιών Πληροφοριών, μια άλλη ομάδα «τρομοκρατών» εξουδετερώθηκε πριν μπορέσει να αναλάβει δράση.
Αν και ορισμένες περιοχές κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν υπήρξαν στόχοι τζιχαντιστικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων το Ισλαμικό Κράτος, τα μεγάλα αστικά κέντρα δεν είχαν μέχρι τώρα δεχθεί τέτοιες επιθέσεις.
Το Ισλαμικό Κράτος δημοσιοποίησε τον Μάρτιο ένα βίντεο στα περσικά στο οποίο υποστηρίζει πως η οργάνωση «θα κατακτήσει το Ιράν και θα το επιστρέψει στο σουνιτικό μουσουλμανικό έθνος» και θα προκαλέσει λουτρό αίματος των σιιτών.

Σύμφωνα με το Reuters, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις σημερινές επιθέσεις στο κοινοβούλιο του Ιράν και στο μαυσωλείο του αγιατολάχ Χομεϊνί, επικαλούμενο το πρακτορείο ειδήσεων της τζιχαντιστικής οργάνωσης AMAQ. «Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν στο μνημείο του Χομεϊνί και το ιρανικό κοινοβούλιο στην Τεχεράνη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων.

 

 

Ηχητικό ντοκουμέντο από τη στιγμή των πυροβολισμών

 

 

 Το κοινοβούλιο απέχει περί τα είκοσι χιλιόμετρα από το μαυσωλείο του Χομεϊνί. Το Ιράν είναι σύμμαχος του συριακού καθεστώτος απέναντι στους σύρους αντικαθεστωτικούς αντάρτες και το Ισλαμικό Κράτος. 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε