Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Φόβος και τρόμος στο Άμστερνταμ – Οχυρώνεται η πόλη, φοβούνται επίθεση

Φόβος και τρόμος στο Άμστερνταμ – Οχυρώνεται η πόλη, φοβούνται επίθεση
Φωτογραφία Αρχείου: EPA / ΑΠΕ - ΜΠΕ

Μετά και τις πολύνεκρες επιθέσεις στην Καταλωνία, ο τρόμος έχει κυριεύσει την Ευρώπη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Άμστερνταμ, μια πόλη όπου συγκεντρώνονται κάθε χρόνο περίπου 17 εκατομμύρια τουρίστες.

Παρίσι, Νίκαια, Βρυξέλλες, Βερολίνο, Λονδίνο, Βαρκελώνη. Οι τελευταίες πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις φοβίζουν τις αρχές του Άμστερνταμ. Γι’ αυτό και η πρωτεύουσα της Ολλανδίας αποφάσισε να “οχυρωθεί”.

Ήδη, εξάλλου, στο Ρότερνταμ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ολλανδίας, λαμβάνονται νέα μέτρα ασφαλείας.

Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε να τοποθετηθούν γιγαντιαίες ζαρντινιέρες για να εμποδίζεται η πρόσβαση στο κέντρο της πόλης με αυτοκίνητο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επίθεση.

Συναγερμός και στο Άμστερνταμ

Μετά το Ρότερνταμ και η πρωτεύουσα της Ολλανδίας, Άμστερνταμ θα ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας. Στόχος, κυρίως, να περιορίσει τις ουρές που σχηματίζονται έξω από τα μεγάλα τουριστικά αξιοθέατα.

Με τα γραφικά κανάλια, τα σπουδαία μουσεία και τη συνοικία με τα κόκκινα φώτα, η πρωτεύουσα της Ολλανδίας προσελκύει κάθε χρόνο περίπου 17 εκατομμύρια τουρίστες, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε το 2016 το Amsterdam Marketing.

Ο δήμαρχος της πόλης Έμπερχαρντ φαν ντερ Λάαν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει το Άμστερνταμ στόχος τρομοκρατικής επίθεσης.

Και ενώ παραδέχτηκε πως δεν είναι δυνατό να ληφθούν μέτρα σε κάθε χώρο όπου θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί επίθεση, αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να υπάρξει προγραμματισμός.

Μαθήματα για το πως θα αντιδράσουν

Ο δήμαρχος του Άμστερνταμ, ο εισαγγελέας και δυνάμεις της τάξης είχαν ήδη συνάντηση με αξιωματούχους μεγάλων τουριστικών αξιοθέατων για να μιλήσουν για την τρέχουσα τρομοκρατική απειλή, ανακοινώθηκε από τη δημαρχία της πόλης.

Όπως αποφασίστηκε, οι εκπρόσωποι των τουριστικών αξιοθέατων θα εκπαιδευτούν με την αστυνομία και τις υπηρεσίες διάσωσης για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση απειλής για τρομοκρατική επίθεση.

Αρκετές τοποθεσίες του Άμστερνταμ βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Ανάμεσά τους το δημοφιλές κέντρο Heineken Experience της ιστορικής ζυθοποιίας και η Πλατεία των Μουσείων, όπου βρίσκονται το Μουσείο Βαν Γκογκ, το Rijksmuseum (Εθνικό Μουσείο της Ολλανδίας) και το Μουσείο Stedelijk (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και Ντιζάιν).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις