Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

“Φρένο” στην προνομιακή μεταχείριση σε Ευρωπαίους πολίτες μετά το Brexit

“Φρένο” στην προνομιακή μεταχείριση σε Ευρωπαίους πολίτες μετά το Brexit
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EPA

Η Βρετανία θα πρέπει να πρέπει να σταματήσει να παρέχει προνομιακή μεταχείριση σε πολίτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δικό της σύστημα μετανάστευσης μετά το Brexit, σύμφωνα με μελέτη για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή Μετανάστευσης (MAC), ένα ανεξάρτητο σώμα που συμβουλεύει την κυβέρνηση σε θέματα μετανάστευσης, ανέφερε επίσης ότι η Βρετανία μετά το Brexit θα πρέπει να διευκολύνει τους εξειδικευμένους εργαζόμενους να μεταναστεύουν αντί αυτούς με χαμηλότερα προσόντα.

«Προτείνουμε τη μετάβαση σε ένα σύστημα στο οποίο όλη η μετανάστευση είναι αντικείμενο διαχείρισης χωρίς προνομιακή πρόσβαση για τους πολίτες της ΕΕ», αναφέρει η μελέτη της MAC. Μια μελέτη που ζητήθηκε από την βρετανική κυβέρνηση, προκειμένου να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος στην αγορά εργασίας από την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να διατυπωθούν προτάσεις για το σύστημα μετανάστευσης μετά το Brexit.

Η μετανάστευση αποτέλεσε βασικό ζήτημα στο δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit, με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, να έχει δεσμευτεί ότι θα σταματήσει την ανεξέλεγκτη ελευθερία μετακίνησης.

Μέχρι σήμερα πάντως δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες για το ποιοι κανόνισες τελικά θα ισχύσουν, αφού ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όταν και όποτε θα υπογραφεί η συμφωνία, Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν δηλώσει πως οι πολίτες θα συνεχίσουν να έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται, να ζουν και να εργάζονται στην ίδια βάση όπως έως σήμερα, έως το τέλος της μεταβατικής περιόδου τον Δεκέμβριο του 2020.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις