Κόσμος

Φρίκη στη Γαλλία: Αναισθησιολόγος προκαλούσε ανακοπή σε ασθενείς για να τους επαναφέρει – Σκότωσε 12

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μια υπόθεση που σοκάρει τους πάντες και δεν έχει προηγούμενο στη Γαλλία: αναισθησιολόγος κατηγορείται ότι δηλητηρίασε 30 ασθενείς και σκότωσε 12 με κίνητρο την εκδίκηση!

Ο πρώην αναισθησιολόγος από τη Μπεζανσόν παραπέμπεται στο κακουργιοδικείο για τους θανάτους 12 ασθενών κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων. Η έρευνα που αποκάλυψε την αδιανόητη υπόθεση στη Γαλλία, διήρκεσε επτά χρόνια.

Τη Δευτέρα (05.08.2024) δύο ανακριτές υπέγραψαν την εντολή παραπομπής του 52χρονου Φρενερίκ Πεσιέ, στο Κακουργιοδικείο της Ντουμπ. Ο Πεσιέ, που δεν έχει παραδεχθεί την ενοχή του, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν μια αναισθησιολόγος σε μία από τις κλινικές της πόλης ενημέρωσε τις αρχές για τρεις «ανεξήγητες» καρδιακές ανακοπές ασθενών κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων.

Πιστεύεται ότι από τις 10 Οκτωβρίου 2008 μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2017 ο Πεσιέ μόλυνε τους ορούς των ασθενών σε δύο ιδιωτικές κλινικές της Μπεζανσόν για να τους προκαλέσει καρδιακή ανακοπή και να τους επαναφέρει, επιδεικνύοντας έτσι τις ικανότητές του. Ταυτόχρονα, ήθελε να αμαυρώσει τη φήμη συναδέλφων του με τους οποίους είχε έρθει σε κόντρα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ειδικοί έκριναν ότι υπήρχαν «ισχυρές ενδείξεις» και σε ορισμένες «βεβαιότητα» ότι χορηγήθηκαν στους ασθενείς υψηλές δόσεις, ακόμη και θανατηφόρες, στους ασθενείς που πήγαν να χειρουργηθούν στις δύο κλινικές. Συχνά, οι επεμβάσεις στις οποίες υποβάλλονταν δεν ήταν σοβαρές.

Η υπόθεση είναι «άνευ προηγουμένου» και «δεν μιλάμε για περίπτωση ευθανασίας», τόνισε ο εισαγγελέας Ετιέν Μαντό. «Είναι κάτι το μοναδικό» επειδή «ο στόχος δεν ήταν να ανακουφιστούν ασθενείς που υπέφεραν. Μιλάμε για ανθρώπους που, στις περισσότερες περιπτώσεις, ήταν σε καλή κατάσταση και θα υποβάλλονταν σε μικροεπεμβάσεις» και επομένως «δεν κινδύνευε η ζωή τους», πρόσθεσε.

Μια άλλη διάσταση είναι ότι στόχος του κατηγορουμένου δεν ήταν οι ίδιοι οι ασθενείς, αλλά οι γιατροί με τους οποίους ο Πεσιέ είχε διαμάχη, εξήγησε ο εισαγγελέας.

«Επενέβαινε όταν συνέβαινε μια ανακοπή» και «έβρισκε πάντα τη λύση», ανέφεραν οι πρώην συνάδελφοί του. «Πίστευε ότι ήταν ο καλύτερος» και «είχε δημιουργήσει την εικόνα του σωτήρα». Στις περιπτώσεις που οι ασθενείς πέθαναν, ήταν σε ανοιχτή διαμάχη με τους συναδέλφους του που έχαναν τον ασθενή.

Κατά τη διάρκεια της πολυετούς έρευνας απαγορεύτηκε στον Πεσιέ να εργάζεται ως αναισθησιολόγος και διατάχθηκε να απομακρυνθεί από την Μπεζανσόν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κίνα: Παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες με 553 άτομα μέσα σε ένα διαμέρισμα – «Όλοι οι καλοί χωράνε»
Υπήρχαν δύο προϋποθέσεις για να γίνει το νέο παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες: Το διαμέρισμα δεν έπρεπε να ξεπερνά τα 120 τετραγωνικά και κανένας συμμετέχων δεν επιτρεπόταν να έχει ύψος κάτω από 1,525 μέτρα
Παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες με 553 άτομα μέσα σε ένα διαμέρισμα - Όλοι οι καλοί χωράνε
Ισραήλ: Ο Άιζενκοτ ζητά εντολή σχηματισμού κυβέρνησης – «Σημαντική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις
Οι πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στο μπλοκ καλύπτουν ένα ευρύ ιδεολογικό φάσμα, από την Αριστερά έως την εθνικιστική Δεξιά, γεγονός που καθιστά τις διαπραγματεύσεις ιδιαίτερα σύνθετες
Ισραήλ
Μερτς: Οι μουσουλμάνοι που δεν αναγνωρίζουν την ευθύνη μας για το Ολοκαύτωμα να φύγουν από τη Γερμανία
Ο Μερτς επανέλαβε δήλωση του Ρίχαρντ φον Βάιτσεκερ το 1985 ότι «οι νέοι δεν φέρουν ευθύνη για όσα συνέβησαν τότε, φέρουν όμως ευθύνη για το πώς αυτά θα αποτυπωθούν στην Ιστορία»
Ο Γερμανός καγκελάριος, Friedrich Merz
Πρόκληση Φιντάν από τα Κατεχόμενα: Μόνη λύση δύο κράτη στο νησί – Παράνομη η επίσκεψη λέει η Λευκωσία
«Η επίσκεψη αυτή αποτελεί μία ακόμη πρόκληση, που προστίθεται στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία»
Χακάν Φιντάν
Προκαλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: «Άκυρες οι NAVTEX, δεν έχουμε δώσει ακόμη άδεια»
Η Άγκυρα επικαλείται τα όρια που έχει γνωστοποιήσει στα Ηνωμένα Έθνη από τις 18 Μαρτίου 2020 - Ελληνικές διπλωματικές πηγές: Σαφές το διεθνές δίκαιο της θάλασσας
Στο λιμάνι του Ηρακλείου κατέπλευσε το πρωί της Τρίτης 27 Οκτωβρίου το γαλλικό πλοίο ABEILLE MARENGO, ενόψει των υποθαλάσσιων ερευνών για το έργο Great Sea Interconnector. Tο γαλλικό πλοίο αναμένεται να αποτελέσει τη βάση για τις προπαρασκευαστικές εργασίες που συνδέονται με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.  Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2026 (ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ 150