Πέμπτη, 22 Φεβ.
16oC Αθήνα

Φρούδες ελπίδες! Ο αστροναύτης είπε ψέματα για το ύψος του

αστροναύτης ύψος
Φωτογραφία Reuters

Όταν ο Ιάπωνας αστροναύτης Νορισίγκε Κανάι υποστήριξε ότι μέσα σε τρεις εβδομάδες στο διάστημα ψήλωσε 9 εκατοστά δημιούργησε ελπίδες για πολλούς. Αλλά τους τις… πήρε πίσω!

Ο Ιάπωνας αστροναύτης βρίσκεται σε αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Και υποστήριξε ότι σε διάστημα τριών εβδομάδων «πήρε» ύψος και ψήλωσε κατά εννέα εκατοστά.

Έφτασε μάλιστα στο σημείο να εκφράζει… ανησυχία για το αν θα χωρέσει στο διαστημικό σκάφος που θα τον μεταφέρει στη Γη.

Το ύψος στο διάστημα

Η αύξηση του ύψους στις διαστημικές αποστολές δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο. Αποδίδεται στην έλλειψη βαρύτητας, που δεν συμπιέζει προς τα κάτω τη σπονδυλική στήλη και τους μεσοσπονδύλιους δίσκους. Συνήθως, όμως, η αύξηση του ύψους των αστροναυτών δεν ξεπερνά κατά μέσο όρο τα 3-5 εκατοστά.

Ο 41 ετών Κανάι, ο οποίος έφτασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον περασμένο μήνα για μια αποστολή που θα διαρκέσει περίπου έξι μήνες, έγραψε την Δευτέρα στο Twitter ότι έχει να κάνει μια “μεγάλη ανακοίνωση”.

“Μετρήθηκε το ύψος μου εδώ στο διάστημα και κατά κάποιο τρόπο, κάπως, ψήλωσα κατά 9 εκατοστά! Μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες πήρα πολύ ύψος, κάτι που έχει να μου συμβεί από το Γυμνάσιο. “Αυτό με κάνει λίγο να ανησυχώ ότι μπορεί να μη χωράω στα καθίσματα του Σογιούζ κατά την επιστροφή μας”.

Fake news και… συγγνώμη

Ωστόσο, μια μέρα αργότερα και στον απόηχο των δεκάδων δημοσιευμάτων που ακολούθησαν, ζήτησε συγγνώμη. Είπε πως μέτρησε το ύψος του όταν ο κυβερνήτης του του επισήμανε ότι φαινόταν να έχει ψηλώσει πολύ και διαπίστωσε ότι ήταν κατά δύο εκατοστά ψηλότερος απ’ ό,τι στη Γη.

“Αυτή η λάθος μέτρηση φαίνεται ότι έγινε μέγα ζήτημα επομένως πρέπει να ζητήσω συγγνώμη για αυτά τα φρικτά fake news”, έγραψε στο Twitter χωρίς να εξηγήσει πως προέκυψε η παρανόηση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις