Κόσμος

Φτωχότερος κατά ένα δισεκ. δολάρια ο Ντόναλντ Τραμπ μέσα σε μια δεκαετία

Δεν ήταν και στην καλύτερή τους φάση τα οικονομικά του Ντόναλντ Τραμπ στο παρελθόν. Είχε υποστεί μεγάλη ζημιά.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι «δουλειές του Ντόναλντ Τραμπ ήταν και στα καλύτερά του, καθώς την περίοδο από το 1985 ως το 1994, καθώς ο επιχειρηματίας από τη Νέα Υόρκη ο οποίος δραστηριοποιείται κυρίως στον τομέα των ακινήτων υπέστη ζημία σχεδόν 1,2 δισεκ. δολαρίων μέσα σε μία δεκαετία, έγραψε χθες Τρίτη η εφημερίδα The New York Times, η οποία μελέτησε τις φορολογικές του δηλώσεις το διάστημα αυτό.

Η σχετική αποκάλυψη καταγράφηκε μία ημέρα μετά την άρνηση του υπουργείου Οικονομικών της κυβέρνησης του μεγιστάνα να διαβιβάσει στο αμερικανικό Κογκρέσο τις φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ, καθώς το μπραντεφέρ του με τους Δημοκρατικούς — που έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων — συνεχίζεται σε διάφορα μέτωπα.

Κατά την έρευνα των Τάιμς, εφημερίδας που βρίσκεται συχνά στο σταυρόνημα του Τραμπ όταν καταφέρεται εναντίον των
ΜΜΕ, η υγεία των οικονομικών του μεγιστάνα και των εταιρειών του ήταν την περίοδο που μπόρεσε να μελετήσει σε καταστροφική κατάσταση.

Οι Τάιμς εξηγούν πως ο Τραμπ έχανε τόσα πολλά χρήματα, που μπόρεσε να αποφύγει την καταβολή οποιοδήποτε φόρου στο εισόδημα τα οκτώ από τα δέκα χρόνια που πέρασαν από κόσκινο οι συντάκτες της. Η εφημερίδα διευκρινίζει πάντως πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν η αμερικανική ομοσπονδιακή εφορία (IRS) προχώρησε σε αλλαγές του αποτελέσματος των δηλώσεων του Τραμπ έπειτα από τους ελέγχους που έκανε.

Για παράδειγμα το 1985, ο Τραμπ δήλωσε ζημία 46,1 εκατ. δολαρίων, κυρίως εξαιτίας των αποτελεσμάτων χρήσης των καζίνο και των ξενοδοχείων του. Οι διάφορες εταιρείες του συνέχισαν να του προκαλούν οικονομική ζημία κάθε χρόνο, συνολικού ύψους 1,17 δισεκ. δολαρίων τη δεκαετία που μελετήθηκε, προστίθεται στο ρεπορτάζ.

Οι Τάιμς αναφέρουν πως δεν περιήλθαν στην κατοχή τους αντίγραφα των φορολογικών δηλώσεων του Ρεπουμπλικάνου προέδρου, αλλά έλαβαν τα δεδομένα που περιέχουν χάρη σε ένα πρόσωπο που νομικά είχε δικαίωμα να τις διατηρεί στην κατοχή του.

Είχε λάβει πάνω από 400 εκατ. δολάρια από τους γονείς του

Ακόμη, η εφημερίδα θυμίζει πως η συγκεκριμένη δεκαετία δεν είναι αυτή για την οποία αντιδικούν το τελευταίο διάστημα οι Δημοκρατικοί με τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ: οι πολιτικοί του αντίπαλοι ενδιαφέρονται για τις φορολογικές του δηλώσεις των τελευταίων ετών.

Σύμφωνα με έναν δικηγόρο του μεγιστάνα, τον Τσαρλς Χάρντερ, ο οποίος ερωτήθηκε σχετικά από την NYT, η ενημέρωση της εφημερίδας «όσον αφορά τις φορολογικές δηλώσεις του προέδρου και τις οικονομικές του υποθέσεις που ανάγονται σε έτη πριν από τριάντα χρόνια είναι πολύ ανακριβής».

Τον Οκτώβριο, η ίδια εφημερίδα είχε αναφερθεί στα οικονομικά του Ντόναλντ Τραμπ, αποκαλύπτοντας ότι είχε λάβει πάνω από 400 εκατομμύρια από τους γονείς του, χάρη σε αμφιλεγόμενα φοροτεχνικά τεχνάσματα αν όχι σε φοροδιαφυγή.

Οι ζημίες του Τραμπ το 1990 και το 1991 ήταν πάνω από 250 εκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση, δηλαδή ήταν υπερδιπλάσιες από αυτές κάθε άλλου φορολογούμενου στις ΗΠΑ με βάση έναν ενδεικτικό κατάλογο της ομοσπονδιακής εφορίας για τα πρόσωπα με υψηλά εισοδήματα.

Ο Τραμπ εξελέγη το 2016 εν μέρει διότι πρόβαλε πόσο επιτυχημένος επιχειρηματίας είναι και πόσο καλά χειρίζεται τις σκληρές διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, παραβαίνοντας την άγραφη πολιτική παράδοση στις ΗΠΑ, δεν έχει δημοσιοποιήσει τις φορολογικές του δηλώσεις από το 2016 και μετά, αφού εξελέγη στο ανώτατο αξίωμα της χώρας του, υποστηρίζοντας πως υποβάλλονται σε έλεγχο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Καναδάς: Πατέρας δολοφόνησε τους δύο γιους του, πυρπόλησε το οδοντιατρείο του και αυτοκτόνησε
«Εσένα δεν θα σε σκοτώσω, θα σε αφήσω μόνη, καθηλωμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο, χωρίς να μπορείς να κινηθείς», ανέφερε για την πρώην σύζυγό του στο χειρόγραφο σημείωμα του ο δράστης
Ο Μοχάμεντ Αλ-Λάμι
Γαλλία: Ημέρα της κρίσης για τη Μαρίν Λε Πεν – Το δικαστήριο αποφασίζει αν θα είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του 2027
Στις 1:30 μ.μ. ώρα Γαλλίας (2:30 μ.μ. ώρα Ελλάδας) αναμένεται η δικαστική απόφαση που μπορεί να να ανοίξει τον δρόμο στον 30χρονο Μπαρντελά για την προεδρία της Γαλλίας
Μαρίν Λε Πεν
Reuters: Εκρήξεις στη Δαμασκό κοντά στο ξενοδοχείο του Γάλλου προέδρου Μακρόν, δείτε βίντεο
Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι «σώος και αβλαβής», ανακοίνωσε το Ελιζέ - Σε κάδο απορριμμάτων και σε ΙΧ είχαν τοποθετηθεί οι βόμβες - Ο Γάλλος πρόεδρος συναντάται με τον πρόεδρο της Συρίας Άχμαντ αλ Σάρα
Μακρόν
Ανανεώθηκε πριν 3 λεπτά
Χάος με τα σεξιστικά σχόλια του Αυστραλού πρωθυπουργού Αλμπανέζι για τα «πεπόνια» της Γιαπωνέζας ηγέτιδας, Σανάε Τακαΐτσι
Η αντιπολίτευση τον κατηγόρησε για προσβλητική και σεξιστική συμπεριφορά, καλώντας τον να ζητήσει συγγνώμη τόσο από την ομόλογό του της Ιαπωνίας όσο και από τις γυναίκες της χώρας
Αλμπανέζι - Τακαίτσι
Σύνοδος ΝΑΤΟ: 1000 Αμερικανοί για την προστασία του Τραμπ – «Θωρακισμένη» με 56.000 αστυνομικούς η Άγκυρα
Περίπου 1.000 μέλη του αμερικανικού επιτελείου, ανάμεσά τους πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας, ειδικές δυνάμεις ασφαλείας και ομάδες υλικοτεχνικής υποστήριξης, βρίσκονται ήδη στην Άγκυρα
Δρακόντεια τα μέτρα στην Άγκυρα