Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

“Φυλακίστε τους”! Ο κακός χαμός στο συνέδριο των Συντηρητικών για το Brexit

“Φυλακίστε τους”! Ο κακός χαμός στο συνέδριο των Συντηρητικών για το Brexit
photo Reuters

Πανικός και ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα επικράτησε στο ετήσιο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος αναφορικά με το Brexit και την στάση που έχουν κρατήσει όλο αυτό τον καιρό οι Τόρις.

Οι σύνεδροι μάλιστα επιτέθηκαν με μανία κατά των 21 μετριοπαθών βουλευτών που τάχθηκαν με την αντιπολίτευση και ψήφισαν νόμο που υποχρεώνει τον Τζόνσον να αναβάλει το Brexit αν δεν βρεθεί συμφωνία μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Μάλιστα ήταν τόσο ηλεκτρισμένη η ατμόσφαιρα που φώναζαν “φυλακίστε τους”, στους εν λόγω βουλευτές οι οποίοι δεν θέλουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία, δείχνοντας έτσι πως το ρήγμα που υπάρχει στο Συντηρητικό Κόμμα είναι μεγάλο.

«Ενήργησαν κατά του εθνικού συμφέροντος», δήλωσε ο βουλευτής Στιβ Μπέικερ, υπέρ του Brexit, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του συνεδρίου του Μάντσεστερ, από το οποίο απουσιάζουν πολλοί διαπρεπείς μετριοπαθείς Τόρις.

Οι δηλώσεις του ερέθισαν τους παρευρισκόμενους: «Φυλακίστε τους!», κραύγαζαν, ενώ εκείνος τους καλούσε να ηρεμήσουν, φροντίζοντας παράλληλα να πει ότι η ψήφιση του νόμου αυτού από το βρετανικό κοινοβούλιο «έπληξε την διαπραγματευτική θέση του Λονδίνου» με αποτέλεσμα «η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην είναι πλέον διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις».

Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Μπόρις Τζόνσον απέπεμψε τους 21 βουλευτές των Τόρις, ανάμεσά τους και σημαντικά στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος, όπως ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ και ο εγγονός του Τσόρτσιλ, Νίκολας Σόουμς.

Στη συνέχεια ο Τζόνσον κατήγγειλε το νόμο για το Brexit ως “παράδοση άνευ όρων” , υποσχέθηκε πως θα τον σεβαστεί αλλά απέκλεισε κάθε αναβολή για το Brexit, πέραν τις 31 Οκτωβρίου.

Στο συνέδριο του Μάντσεστερ , οι σύνεδροι σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ μοιάζουν ενωμένοι πίσω από τον αρχηγό τους. «Get Brexit done» (Ας υλοποιήσουμε το Brexit), επαναλαμβάνουν ασταμάτητα.

Από την άλλη ο Φίλιπ Χάμοντ σε συνέντευξή του στους Times τόνισε πως “δεν αναγνωρίζω πλέον αυτό το κόμμα των ακραίων. Έχει τελειώσει ο χαλαρός συνασπισμός των διαφορετικών τάσεων, ενωμένος στην πίστη προς το ελεύθερο εμπόριο, το άνοιγμα των αγορών, την δημοσιονομική πειθαρχία και τον φόβο των καταστροφικών συνεπειών του σοσιαλισμού. (…) Στην θέση του, ο ιδεολογικός πουριτανισμός που δεν ανέχεται καμία διαφορετική άποψη».

Και μπορεί ο Χάμοντ να μην πήγε στο συνέδριο, όμως άλλοι αντιφρονούντες πήγαν και μάλιστα μίλησαν κατακεραυνώνοντας τον Μπόρις Τζόνσον.

«Το κόμμα έχει γίνει πολύ επιθετικότερο, επιζητεί περισσότερο την σύγκρουση και είναι πολύ πιο πολωμένο», είπε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκόουκ. «Δεν είμαστε πια το κόμμα του Τσόρτσιλ, είμαστε περισσότερο το κόμμα του Τραμπ», πρόσθεσε προκαλώντας χειροκροτήματα στο ακροατήριο, αλλά και πολλές αντιδράσεις από αρκετούς που φώναζαν πως «ό,τι θέλει λέει».

Για τον βουλευτή Ντόμινικ Γκρίβ, η δηλητηριώδης ατμόσφαιρα «ενθαρρύνεται ξεκάθαρα από τον Μπόρις Τζόνσον». Την ώρα της δικής του παρέμβασης, ο βουλευτής δέχθηκε μήνυμα στο κινητό του και το διάβασε δυνατά. «Είσαι ένας άθλιος προδότης». «Δεν είναι και πολύ ευγενικό», σχολίασε γελαστός ο Ντόμινικ Γκριβ.

«Έχασα την μάχη. Το κόμμα αποφάσισε την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση», παραδέχθηκε ο φιλοευρωπαίος Αλιστερ Μπαρτ, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών. «Αλλά η διαδικασία του Brexit έχει γίνει έμμονη ιδέα σε σημείο που φτάνει τον παραλογισμό, πράγμα που με ανησυχεί πραγματικά».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις