Τρίτη, 7 Μαΐ
21oC Αθήνα

Φυσικό αέριο: Ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη μέσω Τουρκίας θέλει να δημιουργήσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Φυσικό αέριο: Ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη μέσω Τουρκίας θέλει να δημιουργήσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Κόμβο φυσικού αερίου για την Ευρώπη μέσω Τουρκίας θέλει να δημιουργήσει ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος δήλωσε σήμερα (12.10.2022) ότι η χώρα του θα μπορούσε να ανακατευθύνει στη Μαύρη Θάλασσα τις προμήθειες που προορίζονταν για τον αγωγό Nord Stream ή να χρησιμοποιήσει το μοναδικό άθικτο τμήμα του Nord Stream 2 για τον ανεφοδιασμό της ΕΕ.

«Θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε τους χαμένους όγκους κατά μήκος των Nord Stream από τον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και με τον τρόπο αυτό να κάνουμε τις κύριες οδούς για την προμήθεια του καυσίμου μας, του φυσικού αερίου μας στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, δημιουργώντας τον μεγαλύτερο κόμβο αερίου για την Ευρώπη στην Τουρκία», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν και πρόσθεσε ότι αυτό θα γίνει «αν οι εταίροι μας ενδιαφέρονται και αν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να εφαρμοστεί, βέβαια».

Παράλληλα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι το φυσικό αέριο μπορεί να διοχετευθεί στην Ευρώπη από τη Ρωσία, μέσω του μοναδικού άθικτου τμήματος του αγωγού Nord Stream 2, όμως η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο της ΕΕ, αν θέλει να συμβεί κάτι τέτοιο.

Άλλωστε, ο Πούτιν υποστηρίζει ότι οι εκρήξεις του περασμένου μήνα που προκάλεσαν τα ρήγματα στους ρωσικής κατασκευής αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2 στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας, οφείλονται σε σαμποτάζ και αποτελούν «πράξη διεθνούς τρομοκρατίας» και αποτελούν ένα «επικίνδυνο προηγούμενο».

Το σενάριο του σαμποτάζ υποστηρίζουν και οι δυτικές κυβερνήσεις, «δείχνοντας» προς τη μεριά της Ρωσίας, χωρίς να την κατονομάσουν. Έχουν ξεκινήσει έρευνες για τις εκρήξεις που προκάλεσαν τα ρήγματα, τα οποία, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, μπορούν να επιδιορθωθούν αλλά και ότι η Ρωσία και η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσουν τη μοίρα τους.

Παράλληλα, είπε θα μπορούσε να ανοίξει τις στρόφιγγες αερίου σε αυτή τη γραμμή, αν η Ευρώπη το θελήσει, καθώς η λειτουργική γραμμή του Nord Stream 2, έχει ετήσια δυναμικότητα 27,5 δισ. κυβικών μέτρων.

Η Ρωσία δεν έχει σχέση με την ενεργειακή κρίση

Η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι αυτόν τον χειμώνα, υποστήριξε εξάλλου ο Βλαντίμιρ Πούτιν και κατηγόρησε τη Δύση ότι τροφοδοτεί μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση.

Σε ομιλία του σε ενεργειακό φόρουμ στη Ρωσία, ο Πούτιν είπε πως είναι οι αναπτυσσόμενες χώρες αυτές που θα πληρώσουν το μεγαλύτερο τίμημα σε αυξανόμενα ενεργειακά κόστη, ενώ συμπλήρωσε ότι το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου «απειλεί την ευημερία δισεκατομμυρίων ανθρώπων».

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως η Ρωσία σχεδιάζει να διατηρήσει την παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου στα τρέχοντα επίπεδα έως το 2025, λέγοντας πως η Μόσχα δεν θα παραχωρήσει την ηγετική θέση της στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά παρά τις δυτικές κυρώσεις.

Ο Πούτιν χαιρέτισε επίσης την απόφαση του ΟΠΕΚ+ την περασμένη εβδομάδα να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου ώστε να διατηρηθούν οι τιμές σε υψηλά επίπεδα και είπε πως η Ρωσία σκοπεύει να συνεχίσει να εργάζεται με την ομάδα του ΟΠΕΚ υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Το θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν πρέπει να «πολιτικοποιείται», είπε ο Ρώσος πρόεδρος και κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι υποεπενδύει στο πετρέλαιο και το αέριο.

Ο Πούτιν υποστήριξε πως η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη και κατηγόρησε την ΕΕ ότι προωθεί την πράσινη ενέργεια εις βάρος της ανάπτυξης του πετρελαίου και του αερίου.

Με πληροφορίες από Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις