Κόσμος

Φυσικό αέριο: Οι μισοί από τους πελάτες της Gazprom έχουν ανοίξει λογαριασμούς στην Gazprombank

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Συνολικά 54 πελάτες έχει η Gazprom και σχεδόν οι μισοί έχουν ανοίξει λογαριασμούς στην Gazprombank. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίστηκε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, καθώς η Μόσχα προσπαθεί να εξαναγκάσει τους πελάτες της να πληρώσουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια.

Η Ρωσία διέκοψε την παροχή αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία τον Απρίλιο μετά την άρνησή τους να ικανοποιήσουν την απαίτησή της για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια, προκαλώντας φόβους ότι θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες.

Η φινλανδική κρατική εταιρία παροχής ενέργειας Gasum αρνήθηκε να μεταβεί στο νέο σύστημα και είπε αυτή την εβδομάδα πως θα οδηγήσει τη διαφωνία της για την πληρωμή σε ρούβλια με τη ρωσική Gazprom Export σε διαδικασίες διαιτησίας.

Ο Νόβακ δήλωσε την Πέμπτη (19.05.2022) πως μερικές μεγάλες εταιρίες έχουν ήδη πληρώσει για το ρωσικό αέριο με το νέο σύστημα και πως η Μόσχα θα γνωρίζει σύντομα οριστικά ποιες εταιρίες πλήρωσαν και ποιες αρνήθηκαν να το κάνουν.

“Οι πληρωμές για αέριο βάσει κυρίων συμβολαίων είναι προγραμματισμένες … και υπάρχουν πληροφορίες ότι ορισμένες μεγάλες εταιρίες άνοιξαν ήδη λογαριασμούς, πλήρωσαν (τους λογαριασμούς αερίου) και είναι έτοιμες να πληρώσουν εγκαίρως, δήλωσε ο Νόβακ σε ένα φόρουμ, “Τις επόμενες λίγες ημέρες θα δούμε έναν τελικό κατάλογο του ποιος πλήρωσε σε ρούβλια και ποιος αρνήθηκε”.

Σχεδόν όλα τα συμβόλαια προμήθειας αερίου που έχουν εταιρίες της ΕΕ με την Gazprom είναι σε ευρώ ή δολάρια και ορισμένες πολύ μεγάλες δυτικές εταιρίες έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς στην Gazprombank.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ στέλνει στρατό στη Γροιλανδία μετά τη συμφωνία με τη Δανία – «Δεν παραχωρούμε την κυριαρχία μας» απαντά η Κοπεγχάγη
«Αναμένεται άμεσα η στρατιωτική παρουσία στο νησί, απαγορεύοντας παράλληλα στους αντιπάλους των ΗΠΑ να κατασκευάσουν τις δικές τους βάσεις» τονίζει ο Τραμπ
Γροιλανδία
Απαγορεύτηκε η είσοδος σε δημοσιογράφους του CNN και του MS Now στον Λευκό Οίκο – «Παραβίαση του Συντάγματος»
«Έχουμε δικαίωμα βάσει του Αμερικανικού Συντάγματος να καλύπτουμε τις ειδήσεις χωρίς εμπόδια ή παρεμβάσεις από την κυβέρνηση», ανέφερε το CNN σε ανακοίνωσή του
CNN
Η Ρωσία στηρίζει ανοικτά την AfD λίγο πριν από τις εκλογές στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία
Η AfD, όπως και το κόμμα BSW, τάσσεται υπέρ της επανέναρξης των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, υποστηρίζοντας την επιστροφή σε φθηνότερες ενεργειακές προμήθειες από τη Ρωσία
Afd 21